logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać dane z dysku Lenovo B560 bez zasilania laptopa?

KaiserSose 06 Sie 2011 14:43 18343 14
REKLAMA
  • #1 9797048
    KaiserSose
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Zdaję sobie sprawę z prawdopodobnej trywialności przedstawianego problemu niemniej jednak gdybym potrafił coś w tym temacie odnaleźć samodzielnie na pewno nie zawracałbym głowy Szanownym Forumowiczom.

Ale do rzeczy. Laptop Lenovo b560 przestał się ładować, awaria została zgłoszona i przeznaczona do usunięcia przez sprzedającego. Potrzebuje jednak dostać się do danych z dysku i sformatować go przed oddaniem do naprawy.

Proszę o podpowiedź jak mogę to zrobić? Czy będę np. w stanie odpalić innego laptopa z dysku w Lenovo w przypadku całkowitego braku jego zasilania? Jak należy połączyć dwa laptopy aby tego dokonać?

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Pozdrawiam KaiserSose
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9797091
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Wyjmujesz HDD z laptopa i podpinasz do stacjonarnego PC lub wkładasz do obudowy zewnętrznej i podpinasz do czego chcesz przez USB.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9797095
    b2r
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Formatowanie nie usunie danych i w bardzo prosty sposób można je przywrócić. Polecam zaszyfrować dysk, później sformatować. Najmniejszy ślad po danych nie pozostanie.
  • #4 9797255
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Dysk można podłączyć np.: bezpośrednio do komputera, przez przejściówkę USB, kieszeń...

Zależy na odzysku danych czy tylko uniemożliwić ich odczytanie przez inne osoby?
  • #5 9797317
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    Pamiętaj "grunt to prónd" bez zasilenia się nie da. Nie lepiej go fizycznie wyciągnąć i dac do naprawy bez niego?
  • REKLAMA
  • #6 9797394
    KaiserSose
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Fizyczne wymontowanie owszem wchodzi w grę ale chciałbym tego uniknąć choćby z racji obaw o ewentualne późniejsze problemy stwarzane przez gwaranta sprzętu w związku z ingerencją w niego.

W ostateczności tak zrobię, natomiast rozpoczynając wątek chciałem się dowiedzieć czy isnieje możliwość dostania się do zawartości dysku bez jego wymontowania poprzez odpalenie innego komputera z tego właśnie dysku.

Co do oddania laptopa z wymontowanym dyskiem opcja taka nie wchodzi w grę o tyle iż zamierzeam domagać się wymiany sprzętu na nowy a nie jego naprawy.

A tak przy okazji ciekawi mnie czy ktoś z Was spotkał się z taką usterką jak ja. Otóż laptop zaczął się grzać w okolicy gniazda ładowarki do takiego stopnia, że najpierw nadtopiła się obudowa (wierzch pod matrycą) a później przestał się ładować w ogóle... Wszelkie informacje na ten temat pomogą w walce o moje prawa ze sprzedawcą.

Dodano po 5 [minuty]:

Kasek czy mógłbyś rozwinąć temat? Podejrzewam, że tak jak inni masz na myśli wymoontowanie dysku...

A co do danych to zależy mi na jednym i na drugim czyli na ich odzyskaniu i ich zabezpieczeniu.
  • REKLAMA
  • #7 9797516
    b2r
    Poziom 16  
    Coś jest skopane z sekcją zasilania / gniazdem. Miałem niedawno taki przypadek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1981862.html
    Masz komputer stacjonarny a tam płytę główną która obsługuje SATA?
    Możesz zrobić zdjęcie dołu laptopa? Zobaczymy w jaki sposób wyjmuje się dysk. A jak wymontujesz to później powiemy jak zrobić żeby dysk był "czysty".
  • #8 9797517
    VIRUS1701588
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Bez wyjęcia dysku raczej nic nie zrobisz jeśli laptop nie ma zasilania. Najszybciej da się zgrać dane jeśli ma sie 2 pc stacjonarny wtedy kupuje się przejściówkę i jest najszybszy transfer ale jeśli nie chesz otwierać pc to polecam adapter na usb wątpie żeby jakaś pląba był przy hdd zwyklą są gdzieś od śrdoka ja rozbierałem mojego laptopa i miał pląbę na boku obudowy a przy dysku nic nie było.
  • Pomocny post
    #9 9797524
    Kasek21
    Poziom 43  
    KaiserSose napisał:

A co do danych to zależy mi na jednym i na drugim czyli na ich odzyskaniu i ich zabezpieczeniu.

Najprościej i bez dodatkowych kosztów to podpięcie dysku do innego (stacjonarnego) komputera i skopiowanie danych.

W żaden sposób warunki gwarancji nie powinny być złamane - nie podałeś modelu laptopa ale przecież tam plomby nie masz?

Co do usunięcia danych jest wiele oprogramowania, które skutecznie usuwa dane np: przez zerowanie czy wielokrotne nadpisywanie.
  • #10 9797566
    b2r
    Poziom 16  
    VIRUS1701588 napisał:
    ...wtedy kupuje się przejściówkę i jest najszybszy transfer ale jeśli nie chesz otwierać pc to polecam adapter na usb wątpie żeby jakaś pląba był przy hdd zwyklą są gdzieś od śrdoka ja rozbierałem mojego laptopa i miał pląbę na boku obudowy a przy dysku nic nie było.

Kolego po co przejściówka do dysku SATA jeśli w komputerze stacjonarnym posiada SATA? (tego nie wiemy jeszcze)
  • #11 9797567
    VIRUS1701588
    Poziom 14  
    Jak dysk jest z laptopa do pc to bardzo często potrzeba przejściówkę (jeśli podłącza się do płyty głównej) nie wiem czy masz w laptopie ata czy sata. Możesz kupić czytnik dysków hdd lub adapter.
  • #12 9797575
    Kasek21
    Poziom 43  
    VIRUS1701588 napisał:
    Jak dysk jest z laptopa do pc to bardzo często potrzeba przejściówkę (jeśli podłącza się do płyty głównej) nie wiem czy masz w laptopie ata czy sata. Możesz kupić czytnik dysków hdd lub adapter.

Przecież posiada Laptop Lenovo b560 więc ma dysk z interfejsem SATA.
  • #13 9797580
    b2r
    Poziom 16  
    @VIRUS1701588
    W pierwszym poście podał model - Lenovo b560
    I tam jest SATA a nie ATA.

edit: Kasek21 szybciej pisze :)
  • #14 9797589
    VIRUS1701588
    Poziom 14  
    Dzięki za poprawienie tak więc odpowiedz trzeba dysk wyjąć i temat do zamknięcia.
  • #15 9797804
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    Napisz do gwaranta i się spytaj ( jezeli masz plomby na dysku w co wątpię) czy tak możesz. Ja zawsze po uzgodnieniu wysłałem laptopy bez dysku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na odzyskanie danych z dysku twardego laptopa Lenovo B560, który przestał się ładować. Forumowicze sugerują, aby wyciągnąć dysk HDD i podłączyć go do stacjonarnego komputera lub użyć zewnętrznej obudowy z interfejsem USB. Wskazują również, że formatowanie nie usuwa danych trwale, dlatego zaleca się ich szyfrowanie przed formatowaniem. Użytkownik obawia się jednak o utratę gwarancji przy fizycznym demontażu laptopa. W dyskusji poruszono również problemy z zasilaniem laptopa, które mogą być przyczyną awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA