logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadajnik FM 7W i antena 2,5m - zasięg i kontakt na 15 km?

Juni[]r 08 Sty 2004 12:06 2786 18
REKLAMA
  • #1 466950
    Juni[]r
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Hmm..... mam wiele pytan i malo odpowiedzi. Chcialem zaczac od pierwszego. Zbudowalem nadajnik FM o mocy 7 W czy przy zwyklej 2,5 metrowej antenie na dachu mego domu moge z nieo daleko nadwac ? na jaka odlelosc pujdzie moja informacja w eter ??? a drugie pytanie: Kobieta moja jest oddajlona odemnie o jakies 15 km czy dalo by sie zrobic jakies ligtowe ustrojstwo zebym nie placil tyle za Telefon ? Telekompromitacja S.A. mnie dobija za rachunki. Chcial bym z nia miec kontakt i czy da sie zrobic tanio taki mocny nadajnik ??? a jak tak to prosze o schemacik. Oczywiście do celów naukowych :D
  • REKLAMA
  • #2 466980
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 746
    A po co w paśmie UKF?
    Legalnie : 2 szt CB radio + 2 szt anteny na dachu (byle wysoko) i na 15 km możesz spokojnie rozmawiać...
  • #4 467310
    jozefg
    Najzwyklejsze CB - nawet te najtańsze.
    Onwa albo któryś z Alanów, plus antena GP1/2 (taka 5,5mb). Byle anteny były na dachu i to musi na 20 - 30 km działać!
  • #5 467751
    tygrys5232
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Taki tani "full wypas" : uzywana Onwa + antena 1/2 fali + zasilacz 3.5 amp + kawałek kabla i koncowki.
    Taki zestaw potrzebujesz w 2 sztukach.
    Całość jak dobze poszukasz to znajdziesz na giełdzie elektronicznej.

Eventualnie jesli Twoja dziewczyna ma kompa z net`em to 2X słuchaweczki z mikrofonem i do tego np. komunikator Tlen.
  • REKLAMA
  • #6 467868
    Renegat_pol
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Z moich doswiadczeń z początku lat 90 wynika iż da się pogadać na CB nawet z anten teleskopowych (ręczniaki) na odlełość 15km. Na antenach stacjonarnych (poprawnie zainstalowanych i zestrojonych) powinno działać bez problemów nawet na większe odległości. Powodzenia.
  • #8 468569
    jam
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Preskaler napisał:
    Cześć!
    Jeszcze lepsze efekty można uzyskać w paśmie amatorskim 2m/70cm. Tutaj jednak należy mieć licencję /zdać egzamin/. Jest mniej zakłóceń i czystsza modulacja.
    73!

Proponuję pozostawić te pasma pozostawić jednak pasjonatom tej sztuki. W przciwnym wypadku będę słał Ci drogi kolego same dziewiątki :o)).

Pozdrawiam
    73 end best DX
  • REKLAMA
  • #9 472848
    Juni[]r
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    teraz to pojawił mi sie dopiero problem jestem z Dąbrowy Górniczej pewnie słyszeliscie o Hucie Katowice. I chciałem Połaczyc się z Jaworznem to własnie to 15 km tylko tyle ze niemam dostępu do map topograficznych i boje się ze jakas góra stanie mi na łowie czy ma ktos z was kogoś kto wiedział by czy są przeszkody albo czy ma dostep do takich map ??? bo w Bibliotece, Urzedach itd... Nie pozwolili mi na wglad do takich map :(
  • #10 472854
    jozefg
    A po co Ci mapy!
    Montuj 2 szt. CB radia i spokój - łączność musi być!
  • REKLAMA
  • #13 473398
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Jeżeli pomiędzy natenami jest górka, to zastosuj antenę dającą główny listek promieniowania pod większym kątem, wtedy na pewno odbierze (druga osoba musi mieć tak samo ustawioną antenę, bo inaczej cie nie odbierze).

CB radio spokojnie wyciągnie 30 km, jeżeli antena będzie na dachu.
    Mój rekord z 10piętra przy GP1/2 lambda to 50km. Jednak było to przy sprzyjających warunkach, no i mieszkam w Opolu, gdzie jest teren w miarę płaski....
  • #14 473413
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1057
    Proponuję pozostawić te pasma pozostawić jednak pasjonatom tej sztuki. W przciwnym wypadku będę słał Ci drogi kolego same dziewiątki :o)).

Pozdrawiam
    73 end best DX[/quote]
    Do >> Jam
    Bez przesady! Drogi kolego. Na pasmach amatorskich UKF jest tyle miejsca, że napewno znajdzie się go jeszcze trochę dla dwojga zakochanych, nowych /ultra/krótkofalowców. A egzamin w tej chwili jest dość łatwy.
    73!
  • #15 473499
    jozefg
    Na UKF miejsca faktycznie jest dość , ale pasmo 11m (CB) w terenie górzystym sprawuje się trochę lepiej od UKF...
  • #16 473581
    Preskaler
    Poziom 40  
    jozefg napisał:
    Na UKF miejsca faktycznie jest dość , ale pasmo 11m (CB) w terenie górzystym sprawuje się trochę lepiej od UKF...

Też tak myślałem! w praktyce jednak lepsze mam zasięgi na UKF-ie niż na 11m. Mieszkam w górach i z korespondentami oddalonymi ode mnie w linii prostej 50 km prowadzę korespondencję radiową na mocy 300mW!
    z raportem 4/3 , z 5W raporty 5/7 i oddzieleni jesteśmy od siebie pasmem górskim ok. 500m npm. Antena 3x5/8. Fakt, że góry oddalone są ode mnie o ok. 8-10km. Kto nie wierzy, może przyjechać do Krosna i spróbować łączności z /ultra/krótkofalowcami z Rzeszowa.
    Pozdrawiam!
    73!
  • #17 473596
    jozefg
    W terenie górzystym na UKF występuje zjawisko wielokrotnych odbić i w związku z tym poziom sygnału może się zmieniać w sposób najmniej spodziewany.
    I tym należy to tłumaczyć.
  • #18 473607
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 192
    Juni[]r napisał:
    Hmm..... mam wiele pytan i malo odpowiedzi. Chcialem zaczac od pierwszego. Zbudowalem nadajnik FM o mocy 7 W czy przy zwyklej 2,5 metrowej antenie na dachu mego domu moge z nieo daleko nadwac ? na jaka odlelosc pujdzie moja informacja w eter ??? a drugie pytanie: Kobieta moja jest oddajlona odemnie o jakies 15 km czy dalo by sie zrobic jakies ligtowe ustrojstwo zebym nie placil tyle za Telefon ? Telekompromitacja S.A. mnie dobija za rachunki. Chcial bym z nia miec kontakt i czy da sie zrobic tanio taki mocny nadajnik ??? a jak tak to prosze o schemacik. Oczywiście do celów naukowych :D

A czy moze latwiej zmienic taryfe?
    TPSA oferuje polaczenie lokalne po 18-tej w cenie abonamentu.
    Sprawdz dokladnie.
    Ja mam telefon z NETII :((
    Pozdro
  • #19 473644
    Preskaler
    Poziom 40  
    jozefg napisał:
    W terenie górzystym na UKF występuje zjawisko wielokrotnych odbić i w związku z tym poziom sygnału może się zmieniać w sposób najmniej spodziewany.
    I tym należy to tłumaczyć.

Ja bym to raczej tłumaczył zjawiskiem "dyfrakcji" tj. uginaniem się fal przechodzących /przysłoniętych/ przez ostrą krawędż. Potwierdzałoby to, że kąt tego ugięcia jest niewielki /kilka stopni/ i jeśli zbyt blisko jest ta góra od nas lub korespondenta i ma znaczną wysokość, to przy przekroczeniu tego kikustopniowego kąta, łączność jest niemożliwa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości uzyskania łączności radiowej na odległość około 15 km przy użyciu nadajnika FM o mocy 7 W i anteny o długości 2,5 m. Uczestnicy sugerują, że w paśmie UKF (FM) legalne i efektywne jest raczej korzystanie z CB radia z antenami na dachu, co pozwala na stabilną łączność na dystansie 15-30 km, nawet w terenie lekko pagórkowatym. Zalecane są anteny typu GP 1/2 fali o długości około 5,5 m, a także popularne, tanie modele CB, takie jak Onwa czy Alan. Wskazano, że przeszkody terenowe, takie jak wzniesienia, mogą utrudniać łączność, ale można temu zaradzić odpowiednim ustawieniem anten, zmieniając kąt promieniowania. Alternatywnie proponowano pasma amatorskie 2m/70cm, które oferują czystszą modulację i mniej zakłóceń, jednak wymagają licencji. W terenie górzystym obserwuje się zjawiska dyfrakcji i wielokrotnych odbić fal, co wpływa na zmienność sygnału. Wskazano również na możliwość wykorzystania komunikatorów internetowych jako tańszej alternatywy dla połączeń telefonicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA