logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto I 1.1 B 97r. Gotuje płyn w chłodnicy i wywala korkiem

Dragon022 13 Sie 2011 12:16 20410 5
REKLAMA
  • #1 9820801
    Dragon022
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam.
    Mam problem z chłodzeniem w Fiacie Punto I 55 1.1 z 97 roku.
    Auto gotuje płyn w chłodnicy, a po osiągnięciu temperatury momentalnie się zapowietrza i wywala płyn przez korek. Zapowietrza się tylko chłodnica. Po rozgrzaniu silnika ( ostro prze gazowany) temperatura na wskaźniku jest poniżej 1/2 wszystkie węże gorące, chłodnica też, odkręcam odpowietrznik na wężu nagrzewnicy leci płyn natomiast po odkręceniu odpowietrznika na chłodnicy leci tylko gorące powietrze (gorąca para) chodź poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczy na chłodnicy jest na max. ,po kolejnej prze gazuwie wywala płyn przez korek, po uzupełnieniu płynu zaczyna lać się przez odpowietrznik chłodnicy, zakręcam odpowietrznik uzupełniam płyn w zbiorniczku i po prze gazuwie znów wywala płyn przez korek i chłodnica znów zapowietrzona. Termostat nowy, pompa nowa, czujnik na chłodnicy był wymieniony jakiś rok temu. Wentylator chłodnicy sprawny. Zastanawia mnie to dlaczego wskaźnik temperatury nie pokazuje 90 st. pokazuje poniżej 1/2 a a woda już się gotuje jakby doszedł do 3/4 to powinien załączyć się wentylator chłodnicy ale nie dochodzi do 3/4 ?
    Nie stwierdziłem oleju w płynie chłodzącym poza tym uszczelka pod głowicą była wymieniona z pół roku temu. Nagrzewnica dobrze grzeje. Podejrzewam że zapchana jest chłodnica ale dlaczego jest gorąca ?
    Proszę was o pomoc .
  • REKLAMA
  • #2 9821002
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Ja bym jednak sprawdził uszczelkę głowicy. To , że nie ma oleju w płynie nie świadczy o szczelności uszczelki.
  • REKLAMA
  • #3 9821013
    Dragon022
    Poziom 14  
    A jak mam sprawdzić UPG? Z pół roku temu była wymieniana i już by padła ?
  • REKLAMA
  • #4 9821034
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1662
    Kolego, wszystko według mnie wskazuje na przedmuchy. Nie wiem jak wygląda układ chłodzenia w punto, czy zbiornik wyrównawczy pracuje jako ciśnieniowy, ale chyba tak jeżeli na chłodnicy jest odpowietrznik i jak jest usytuowany w stosunku do układu chłodzenia.
    Jeżeli jest najwyższym punktem, to odpowietrzeniu układu oraz uzupełnieniu płynu do połowy zbiornika, nie zakręcaj korka na nim i powtórz te próby które opisałeś. Przy małym przedmuchu nic nie powinno się dziać, układ będzie się na bieżąco odpowietrzać, przy dużym przy przegazówce wywali część płynu przez korek. Jak chcesz mieć 100% pewność to zatkaj zbiornik korkiem z wężykiem i wężyk zanurz w butelce z wodą. Jak na odpowietrzonym i nagrzanym silniku (otwarty duży obieg - chłodnica gorąca) z wężyka będą się stale wydobywać pęcherzyki gazu to chyba dalszy komentarz jest zbyteczny.
    Ja to nazywam test z butelką - jest prosty, można go zrobić samemu, a wynik jest jednoznaczny.

Dodano po 4 [minuty]:

Dragon022 napisał:
    Podejrzewam że zapchana jest chłodnica ale dlaczego jest gorąca
    Dlatego jest gorąca, bo jest drożna i jest przez nią przepływ. Gdyby była zapchana to albo nie byłoby prze nią przepływu, albo byłby ograniczony, ale wtedy temperatura jechałaby do góry.
  • REKLAMA
  • #5 9822657
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6455
    Czy przy okazji wymiany UPG głowica była splanowana lub chociaż sprawdzona jej płaszczyzna? Wskaźniki w tych Puntach często się uszkadzały, w zasadzie to zarówno wskaźniki jak i czujniki.

Czujnik przy 90*C powinien mieć ok 300Ohm, od wskaźnika jest ten czujnik z jednym stykiem z tyłu silnika po stronie pasażera/paska. Weź rezystor 300Ohm, zdejm kabel z wsuwką z czujnika i podłącz go do masy (bloku silnika) przez ten rezystor, a następnie włącz zapłon i obacz co pokazuje wskaźnik.

Wskaźnik może też pokazywać za mało jak układ jest zapowietrzony, a jak spaliny idą w układ chłodzenia to jest zapowietrzony.

W układzie panuje niewielkie nadciśnienie ale nie jest to typowo wysokociśnieniowy układ jak w VW, do tego najwyższym jego punktem niestety jest korpus przepustnicy - strasznie wrednie się to odpowietrza... odpowietrzniki są dwa - jeden u góry chłodnicy, a drugi na wężu do nagrzewnicy (przy ścianie grodziowej).

Nie czuć czasem zapachu płynu w kabinie po włączeniu ogrzewania?
  • #6 10036478
    Dragon022
    Poziom 14  
    Okazało się że to wina czujnika w chłodnicy i korka, po wymianie czujnika i korka wszystko jest ok. Do zamknięcia.
REKLAMA