logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CODEGEN model: 200B rev. EP 150A Reanimowany stary zasilacz AT...

ferryt 24 Lis 2004 21:02 2634 12
REKLAMA
  • #1 1010548
    ferryt
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam stary zasilacz CODEGEN model 200B rev. EP 150A. Dwa lata leżał sobie, aż sobie o nim przypominałem. Ten zasilacz, razem z obudową, znalazłem kiedyś w...
    lesie. Na oko wygląda dobrze i postanowiłem go reanimować. Wy lutowałem
    elektrolity i formowałem je napięciem bliskim znamionowego przez pół godz., wlutowałem z powrotem. Po włączeniu napięcia są ok. ale - przy obciążeniu 0,5A na +5V dławik na toroidzie ma temp. 38C, po dodaniu
    1A na +12V temp. rośnie do ok. 50C, elektrolity na wy są lekko(ok.30C) ciepłe, podobnie główne trafo - a to wszystko bez chodzącego wiatraka. Czy takie temp. są normalne dla takich małych obciążeń?

CODEGEN model 200B rev. EP 150A
  • REKLAMA
  • #2 1011009
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    jak elektrolity ciepłe to znaczy że są duże straty na nich nie pamiętam teraz jak to się nazywa ale chodzi że przez dielektryk płynie duży (ponad znamionowy) prąd, dlatego możesz go obciązać 1A a w rzeczywistości jest więcej ponieważ przez kondensator do masy płynie prąd.

Zalecam wymianę kondensatorów. Wentylator powinien się kręcić cały czas, może jest zatarty, nie łączy, nie jest zasilany.

Pozdrawiam. :)
  • REKLAMA
  • #3 1011581
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Najlepiej to daj sobie spokój o ile chcesz podłączyć do komputera.Nie ma co ryzykować spaleniem całego sprzętu. To moja dobra rada.
  • #4 1011818
    mazzji
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    wymien wszystkie elektrolity filtra pojemnosciowego oraz sprawdz czy jakas dioda po stronie 220V nie jest padnieta może być także uszkodzony TL494
  • #5 1012084
    ferryt
    Poziom 11  
    Ten zasilacz NIE ma być do kompa. Wiatraka NIE ma bo go wyciągnąłem
    jakiś czas temu:) Elementy czynne NIE są padnięte. Nic NIE brzęczy(stuka, terkocze itp). Zas. startuje od razu - podpięta dioda pod PG zapala się i dalej się świeci. Jak zrobiłem przypadkowe zwarcie - dioda zgasła i musiałem 'resetować' zas. i działa dalej.
    Reaktywowałem tego trupa bo potrzebuję napięć +5,+12 i -12, a on takie ma. Uruchomiłem(znowu) to badziewie przed chwilą i obciążyłem:6,8Ω/+5V, 15Ω/+12V, po zmierzeniu 5,02V i 11,8V - daje to 13W, moc zasilająca wynos 0,11A×218V czyli 24W - STRATA w zasilaczu wynosi 11W. Kilkanaście sekund po włączeniu robi się ciepły zepół dławików na toroidzie i tylko on. Po minucie ciepłe(letnie) są elektrolity wyjściowe - może nagrzewają się od dławika, odległości są milimetrowe+
    solidne ścieżki. Po 10 min. toroid ma temp. ≈50C, elektrolity wyraźnie cieple. Jak można sprawdzić stan elektrolitów - przy nap. stałym są ok., ale przy zmiennym...NIE wiem czy te parametry są normalne czy nie, bo na takich zas. nie znam się i dlatego pytam.
    Ja wiem że to badziewie i podobne modele kosztują 20zł - ale to działa
    , tylko nie wiem czy dobrze i czy jest sens podnieść mu obciażalność na
    -12V do 2A skoro może(?) się zaraz zjarać. Ufff.
    Za wszelką konstruktywną informację dziękuję.
  • REKLAMA
  • #7 1012215
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Jak podwoić wartość kilkunastoletniego "malucha"? - Trzeba go zatankować do pełna.

Tak brzmi moja rada. Zasilacz ma prawo sie grzać szczególnie przy duzym obciążeniu. Stąd ten wiatraczek, który wywaliłeś. Jeśli chcesz go modernicować to możesz go "zatankować do pełna" (czyt. powymieniać elektrolity itp.), ale sam stwierdziłeś, że wartość jego to 20PLN.
    Skoro działa i nic sie nie dzieje, zostaw w spokoju i poczekaj aż sam padnie, a jak nie padnie to masz darmowy zasilacz.
  • #8 1012489
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3809
    Witam ! ... mam pytanie jaki to jest dokładnie model ? Ja znam dwa 200XA lub 200X-1 .Ich obciążalność na etykiecie to: -12V to w kolejności 0,5A oraz 0,8A. Sądzę ze masz czujnik temperatury ja kiedyś zrobiłem sobie takie porównanie robiąc pomiar temperatury na radiatorze w miejscu mocowania diod 2xFR302 (+12V) przy otwartej górnej przykrywie zasilacza i przy zamkniętej i wyszło mi ≈10C różnicy w jednej prawie chwili. Napisz na jakich elementach masz ten zasilacz ? Co na nim pisze na spodzie płyty? Podaj napięcia na nogach nr. 12-16 na układzie KA7500. Proponuję wymianę na nowy od strzału elektrolit bodajże C12 okolice tranzystora C5027. Pozdrawiam brać lutującą .
  • REKLAMA
  • #9 1013223
    ferryt
    Poziom 11  
    Dzięki w imieniu braci lutującej:)
    Jest to "CODEGEN model 200B", jedyny napis na płytce to "EP 150A".
    Na we 2×220µF/200V+2×tranz.oznaczone E13007-R(SEC). Na wy szotki PBYR2040CT dla +5V/20, 2×FR304 dla +12V/8A - ciekawostka, 3-amperowe diody na 8A, 2200µF/16 i /10 elektrolity na wy, -12/0,5A i -5V/0,5A, kostka KA7500B, sygnał PG na tranzystorach. Standard.
    Zrobiłem eksperymenta - wywaliłem toroida poza płytkę na drutach i faktycznie on się cosik za bardzo(?) grzeje, elektrolity są nieco taraz chłodniejsze(letnie), radiator od szotki letni, radiator od FR... wyrażnie ciepły, ≈40C. Wymieniłem C10,12 1µF/50 na nowe i wszystko pozostało bez zmian. KA7500 nogi:
    11: nap.prost od 0,7V do 2,2V z ujemnymi pikami 1µs na nap.2,2V do 1,5V.
    12:23,5V
    13,14,15: ok. 4,95V
    16: 1,2V z 'ptaszkami' co 15µs.
    Główne trafo jest ciepłe ≈40C
    Z ciekawości zdrapałem punktowo żółtą powłokę na toroidzie i zaskoczenie - materiał magnetyczny po nią ma twardość cyny do lutowania. Same zagadki:)
    ps. płytka jest bez obudowy, leży na dywanie, bo na stole nie ma już miejsca:)
    pozdrawiam
  • #10 1013569
    TONI_2003
    Moderator
    ... no nie taki standard jeśli chodzi o Codegena to PG ma z regóły na KIA 393. Natomiast standardem są właśnie dla +12V/8A - ciekawostka, 3-amperowe diody na 8A ( nic dodać nic ująć i to mnie osobiście zawsze przyprawia o uśmieszek na mym licu ). Tyle że wygląda mi że nie trafiłem chyba jednak lub nie utkwił mi w pamięci ten model . Nie Masz czasem możliwości by zeskanować w dobrej jakości dla mnie tę etykietę do moich zbiorów i przesłać na PW ?Dziwne jest też to że rev. płytki Codegen jak dobrze pamiętam to zawsze nie "EP 150A" tylko CG-xx. Następna sprawa czy jest tam stabilizator 7805 bo jeśli tak proponuję wymianę elka na wejściu. Wymieniłeś C10,C12 i nie wiem czy to z twej strony lapsus bo C10,11 są od MJE13007 ,a C12 od C5027.Wymiana C12 powinna poprawić poprawność pracy przetwornicy . Pozdrawiam .
  • #11 1014936
    ferryt
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    W moim modelu zasilacza nie ma ani scalonego stabilizatora, ani tranzystorów ...5027, jedyne Q to 2SC945, 2SA733 i MJE-fy.C10,12 to kond. po
    'wysokonapięciowej' stronie płytki - wymianę zrobiłem dla św. spokoju.
    Jeżeli wymiana jednego kond. ma podnieść nieco sprawność, to go wymienię, ale gdzie go szukać na płytce, jaką ma pojemność(około) ??
  • #12 1015488
    TONI_2003
    Moderator
    ... biję się w piersi to moja wina nie zauważyłem że to jest Codegen ale AT dopiero jak otworzyłem fotkę na PW z tego zasilacza to się zorientowałem że namieszałem co nie miara ( Dzięki za dobrej jakości skan )
    1. Oczywiście nie zmienia to faktu że nie uzyskasz tyle na -12V cytuję " tylko nie wiem czy dobrze i czy jest sens podnieść mu obciążalność na -12V do 2A skoro może(?) się zaraz zjarać."
    2. Więc nie szukaj tego elka jako że go nie ma.
    3.Sprawdź czy skoro rzeczywiście się aż tak grzeje czy aby nie dzieje się coś z tym rdzeniem może się rozkleił lub cos w tym stylu.

Pozostają oczywiście tylko do sprawdzenia dwie , trzy rzeczy .

a. Jak się ma napięcie na 2×220µF/200V powinno tam być około 310 V na obu za mostkiem następnie sprawdź czy jednakowo opadają na nich napięcia po odłączeniu zasilania gdybyś miał wątpliwości sprawdź te opory na których się rozładowują.
    b. Pasowało by również Byś mógł podmienić KA7500B ( co prawda napięcia są na nim w normie ale już tak miałem że był inaczej uszkodzony i wymiana pomagała.
    c. Za pewnie robiłeś pomiary na nie wylutowanych MJE13007 więc proszę wylutuj je i sprawdź czy jakiś nie ma innego przejścia lub element w jego otoczeniu nie zmienia wartości . To samo zrób na PBYR2040CT . To by było na tyle nic mi więcej nie przychodzi do głowy , a zasilacza tego nigdy nie robiłem .
    Pozdrawiam wszytką brać lutującą.
    z poważaniem TONI 2003
  • #13 1026071
    ferryt
    Poziom 11  
    Heh, trzeba jakoś ten temat zakończyć i może odejść w niebyt. Wymieniłem diody w gałęzi -12V na mocniejsze, wywaliłem szeregowy rezystor, dałem 1000µF/16V zamiast 330µF i włączyłem na moim obciążeniu przez dobę. Jako że nic nie zjarało się podczas testu i zasilacz wyłącza się normalnie przy zwarciach (jak powinien), uznaję że reanimacja trupa powiodła się - zobaczymy ile to to pochodzi...

Co prawda oscylogramy pokazują że odpowiedź impulsowa tego zasilacza jest kiepska (takie kluczowane ok. 30Hz jest moje obc.) - napięcia skaczą
    11-15V na ±12V, ale to mi nie przeszkadza. Widocznie ten typ tak ma.
    A elektrolity są ciepłe ponieważ w około nich są rezystory obciążające wstępnie wyjścia + kiepska wymiana cieplna bez wiatraka. I tyle.
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem.
    PS.
    Jeżeli skan się przydał, to dobrze.
    Pozdrawiam i nara ....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy reanimacji starego zasilacza CODEGEN model 200B rev. EP 150A znalezionego w lesie. Po wymianie elektrolitów i formowaniu kondensatorów zasilacz działa, jednak przy obciążeniu 0,5A na +5V i 1A na +12V dławik na toroidzie nagrzewa się do około 50°C, a elektrolity i transformator są lekko ciepłe, co budzi wątpliwości co do normalności takich temperatur przy małych obciążeniach. Uczestnicy dyskusji sugerują wymianę kondensatorów elektrolitycznych, sprawdzenie diod prostowniczych, ewentualną wymianę układu KA7500B oraz kontrolę wentylatora, który w tym przypadku został usunięty. Zwrócono uwagę na możliwe straty prądowe w kondensatorach i kiepską wymianę cieplną bez wentylatora. Po wymianie diod w gałęzi -12V na mocniejsze i zwiększeniu pojemności kondensatora filtrującego autor potwierdził stabilną pracę zasilacza przy obciążeniu przez dobę, mimo że oscylogramy wskazują na niestabilność napięć (11-15V na ±12V). Podsumowano, że ciepło elektrolitów wynika z obecności rezystorów obciążających i braku wentylacji. Model zasilacza nie posiada scalonego stabilizatora ani tranzystorów 5027, a zastosowane elementy to m.in. tranzystory MJE13007, diody FR304, szotki PBYR2040CT oraz układ KA7500B. Zasilacz ma napięcia wyjściowe +5V, +12V, -12V i -5V, a jego konstrukcja i parametry są typowe dla tego typu urządzeń, choć z pewnymi anomaliami w doborze elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA