logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy moja instalacja SAT + DVB-T z LNA-177 i AXING BVS 2-01 jest poprawna?

Tomcio_78 15 Sie 2011 22:49 10500 23
REKLAMA
  • #1 9828808
    Tomcio_78
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Proszę o sprawdzenie i sugestie dotyczące mojej instalacji TV satelitarnej i naziemnej.
    Użyte podzespoły:
    - Antena siatkowa ze wzmacniaczem LNA-177
    - wzmacniacz AXING BVS 2-01
    - Antena satelitarna czasza 80cm
    - Konwerter monoblock QUAD Opticum
    - Sumator AXING SWE 4-01
    - gniazda AXING 2 szt R+TV+SAT
    - gniazdo AXING 1 szt R+TV+2xSAT
    Załączam schemat.
  • REKLAMA
  • #2 9828856
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    Wszystko w porządku oprócz podwójnego wzmacniacza w torze telewizji naziemnej. Czy będzie potrzebne aż takie wzmocnienie przy odbiorze sygnału DVB-t? Możesz po prostu przedobrzyć wprowadzając w instalację duże zaszumienie.
  • #3 9828946
    Tomcio_78
    Poziom 11  
    Jeszcze nie zakupiłem tego wzmacniacza AXING BVS 2-01. Mogę spróbować na razie tylko ze wzmacniaczem zamontowanym w puszce anteny siatkowej LNA-177. Tylko jak i czym go zasilić? Obecnie zasilany jest czymś takim:
  • #4 9829337
    p3st
    Poziom 24  
    Ocena: 65
    Tak, ten zasilacz i separator są odpowiednie do zasilenia przedwzmacniacza.

Mieszkasz w Płocku i chcesz antenę ze wzmacniaczem pod DVB-T? Powinna wystarczyć antena z samym symetryzatorem.
  • #5 9829362
    irekr
    Ocena: 1233
    Po pierwsze wzmacniacz w antenie jest zupełnie niepotrzebny a nawet szkodliwy. Sygnały DVB w Płocku są tak silne, że zamiast poprawy taki wzmacniacz pracując w stanie totalnego przesterowania będzie produkował i wzmacniał masę śmieci po całym pasmie telewizyjnym. Do tego te śmieci będą się pakowały w pasmo satelitarne i wówczas będzie kompletna bryndza.
    Typowy telewizor analogowy musi mieć sygnał telewizyjny na poziomie około 1 do 3 mV by prawidłowo odbierał. Cyfrowy potrzebuje już około 0,1 mV a sygnał powyżej 5 mV powoduje już takie zniekształcenia że mamy 100% siły i 0% jakości odbioru. W DVB liczy się nie siła a jakość sygnału.
    Do tego czynnikiem szkodliwym są tutaj silne sygnały nadajników analogowych z Rachocina (po 1 MW na TVP1 i TVP2). Antena wzmacnia wszystko i zostanie przesterowana właśnie tymi sygnałami.
    Zamiast tej "metaloplastyki siatkowej" podłącz najprostsza antenę nie mająca wzmacniacza i zapomnisz o problemie, o przechodzących burzach, kuchence mikrofalowej sąsiada czy zakłóceniach od telefonów komórkowych.
    Wydajesz kupę kasy na antenę satelitarna a naziemną chcesz odbierać na wieszaku dla wróbli...?
  • REKLAMA
  • #6 9829444
    Tomcio_78
    Poziom 11  
    irekr napisał:

Zamiast tej "metaloplastyki siatkowej" podłącz najprostsza antenę nie mająca wzmacniacza i zapomnisz o problemie, o przechodzących burzach, kuchence mikrofalowej sąsiada czy zakłóceniach od telefonów komórkowych.
    Wydajesz kupę kasy na antenę satelitarna a naziemną chcesz odbierać na wieszaku dla wróbli...?

Prosiłbym o przykład takiej najprostszej anteny nie mającej wzmacniacza.
    Mieszkam w bloku na 4 piętrze, anteny będą zamontowane na balkonie. Kierunek anteny to niestety nie Sierpc-Rachocin, lecz południowy wschód, czyli bardziej Warszawa, Łódź. Wszelkie anteny pokojowe odpadają, bo już testowałem. Najlepsza właśnie okazała się siatkowa ze wzmacniaczem, właśnie z takiej odbieram 2 MUXy. No chyba, że ktoś poleci mi jakąś lepszą?
  • REKLAMA
  • #7 9829585
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 588
    Najlepiej do odbioru DVB-T nadaja się anteny kierunkowe bez wzmacniacza, dobra anteną jest Tri Digit

Link do ceneo zmieniłem z funkcji regulaminu pkt 3.1.18 .
    Wklejam zdjęcie z poprzedniego linku.
    Proszę pamiętać, iż mamy NOWY regulamin tego Forum.
    [SP5ANJ]
  • #8 9829974
    p3st
    Poziom 24  
    Ocena: 65
    Tomcio_78 napisał:
    Mieszkam w bloku na 4 piętrze, anteny będą zamontowane na balkonie. Kierunek anteny to niestety nie Sierpc-Rachocin, lecz południowy wschód, czyli bardziej Warszawa, Łódź. Wszelkie anteny pokojowe odpadają, bo już testowałem. Najlepsza właśnie okazała się siatkowa ze wzmacniaczem, właśnie z takiej odbieram 2 MUXy. No chyba, że ktoś poleci mi jakąś lepszą?

Odbiór "z odbicia"? Jak wiesz, że na tej siatkowej + przedwzmacniacz wszystko działa prawidłowo to zostaw to. Sprawdź czy przedwzmacniacz jest konieczny, wstaw na próbę do puszki antenowej symetryzator (koszt kilka zł.) i usuń wtyczkę z zasilaczem.
    Jakiekolwiek inne wzmacniacze w dalszej części instalacji zbędne.
  • Pomocny post
    #9 9830027
    irekr
    Tomcio; pytanie zasadnicze; na obecnej antenie jakie mux-y odbierasz i na jakich kanałach?

Jest to ważne, gdyż zupełnie inne anteny są lepsze do odbioru sygnałów odbitych/rozproszonych a zupełnie inne do odbioru bezpośredniego w wolnej przestrzeni. Technika cyfrowa pozwala na stabilny i dobry jakościowo odbiór z rozproszenia i odbicia, co nie było możliwe w odbiorze analogowym.
  • REKLAMA
  • #10 9830081
    Tomcio_78
    Poziom 11  
    Dobrze, czyli zostanę przy antenie siatkowej i przedwzmacniaczu LNA-177.
    Jaką część mam dokupić, żeby połączyć separator zasilania z sumatorem? - wg schematu:

Odbiór poszczególnych kanałów sprawdzę po powrocie do domu i napiszę.
  • #11 9831502
    ironml
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Spróbuj do tej anteny siatkowej zamiast wzmacniacza włożyć symetryzator. Jeśli sygnał w Płocku jest silny to powinna odbierać. Koszty niewielkie a zawsze to mniej zakłóceń. (LNA-177 to bardzo silny wzmacniacz)
  • #12 9832575
    Tomcio_78
    Poziom 11  
    Czyli nikt nie wie, jakim elementem połączyć separator napięcia z sumatorem? Zwykła przejściówka gniazdo tv - wtyk f wystarczy?
  • Pomocny post
    #13 9832599
    ironml
    Poziom 11  
    Tak, przejściówka wystarczy.
  • #15 9842249
    Tomcio_78
    Poziom 11  
    irekr napisał:
    Tomcio; pytanie zasadnicze; na obecnej antenie jakie mux-y odbierasz i na jakich kanałach?

Więc tak, po dokładnym sprawdzeniu, na antenie siatkowej i wzmacniaczu LNA-177 odbieram:
    kanał 35 MUX-3 (przerywa) siła sygnału 92% a jakość sygnału 5%
    kanał 45 MUX-2 (odbiór super!) siła sygnału 94% jakość sygnału 100%
    kanał 57 MUX-2 (jest ok) siła sygnału 92% jakość sygnału 70%

Dlaczego w pierwszym przypadku, jest siła sygnału taka duża, a jakość minimalna i przez to często przerywa odbiór?
  • #16 9842288
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    Cytat:
    Więc tak, po dokładnym sprawdzeniu, na antenie siatkowej i wzmacniaczu LNA-177 odbieram:
    kanał 35 MUX-3 (przerywa) siła sygnału 92% a jakość sygnału 5%
    kanał 45 MUX-2 (odbiór super!) siła sygnału 94% jakość sygnału 100%
    kanał 57 MUX-2 (jest ok) siła sygnału 92% jakość sygnału 70%

Dlaczego w pierwszym przypadku, jest siła sygnału taka duża, a jakość minimalna i przez to często przerywa odbiór?

Przesterowany wzmacniacz antenowy.
  • #17 9842303
    Tomcio_78
    Poziom 11  
    matis057 napisał:
    Przesterowany wzmacniacz antenowy.

Więc zlikwidować go całkiem i zastąpić symetryzatorem, czy lepiej zastosować zasilacz regulowany?
  • #18 9842361
    matis057
    Poziom 33  
    Ze względu na moce ja bym go zastąpił symetryzatorem
  • #19 9842426
    Tomcio_78
    Poziom 11  
    Jutro zamienię wzmacniacz na symetryzator i napiszę jaki będzie efekt.
    Swoją drogą, to wychodzi na to, że ten kanał 45 odbieram aż z Konina..
  • #20 9842449
    matis057
    Poziom 33  
    Przy okazji wymieniania wzmacniacza na symetryzator należy pamiętać o usunięciu separatora i zmianą go na zwykły wtyk antenowy
  • #21 9842952
    irekr
    Dla informacji: wzmacniacz nie jest przesterowany sygnałami cyfrowymi lecz analogowymi TVP1 i TVP2.
    To że odbierasz Żółwieniec na k.45 to nie jest zaskoczenie, ten sygnał leci od Bydgoszczy do Łodzi i od Poznania do Łowicza.
    Do tego jeżeli mieszkasz na Radziwiu lub na Skarpie Wiślanej - gdzieś w rejonie Kwiatka, Kolegialnej i Słonecznej to nie ma się czego dziwić.
  • #22 9844726
    Tomcio_78
    Poziom 11  
    Po zamianie wzmacniacza na symetryzator odbieram:
    kanał 35 MUX-3 siła sygnału 5% a jakość sygnału 0% - brak odbioru
    kanał 45 MUX-2 siła sygnału 10% jakość sygnału 100% - jest super
    kanał 57 MUX-2 siła sygnału 6% jakość sygnału 20% - jest OK

Może jednak zastosować wzmacniacz, ale jakiś słabszy?
  • #23 9844863
    ironml
    Poziom 11  
    Jeżeli w żadnym ustawieniu nie odbierasz MUX-3 z symetryzatorem to bez wzmacniacza się nie obejdzie.
    Możesz spróbować LNA-101 (15dB) lub LNA-169 (25dB) jeżeli ten pierwszy nie wystarczy. Im mniejsze wzmocnienie, tym lepiej.
    Siła sygnału w DVB-T może być niska. Najważniejsza jest jakość.
  • #24 9922516
    PiatyElement
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Jeśli chodzi o problemy ze złapaniem dwóch MUX w Płocku to zapraszam do tematu poniżej.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2087098.html

Wbrew pozorom choć z nadajników do Płocka może i nie jest daleko ale po drodze mamy np Orlen, który może ma wpływ na zakłócenia ????

U mnie na Podolszycach w Płocku bez wzmacniaczy się nie obeszło. Bez wzmacniacza łapałem albo MUX2 albo ledwo MUX3, obu na raz nie dało rady.

Pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o ocenę swojej instalacji telewizyjnej, która obejmuje antenę siatkową LNA-177, wzmacniacz AXING BVS 2-01, antenę satelitarną 80 cm, konwerter monoblock QUAD Opticum oraz sumator AXING SWE 4-01. Otrzymuje sugestie dotyczące nadmiaru wzmacniaczy w torze DVB-T, co może prowadzić do przesterowania sygnału i zakłóceń. Użytkownicy zalecają zastąpienie wzmacniacza symetryzatorem, co może poprawić jakość odbioru. Po wymianie wzmacniacza na symetryzator, użytkownik zauważa problemy z odbiorem MUX-3, co sugeruje potrzebę zastosowania słabszego wzmacniacza. Wskazówki dotyczące doboru anteny kierunkowej bez wzmacniacza oraz zasilania przedwzmacniacza również są omawiane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA