logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Civic `01 alternator nie ładuje na wolnych obrotach

makq 23 Sie 2011 19:40 9379 13
REKLAMA
  • #1 9855146
    makq
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Bardzo proszę o pomoc:

Auto: Honda Civic VII benzyna 2001r. Od kilku dni po odpaleniu auta nie gaśnie kontrolka ładowania.

Na początku dodam że przeczyściłem klemy, masę silnika oraz styki i kostki na alternatorze.

Oto co zaobserwowałem:

- Przy przegazówce kontrolka gaśnie, ale po spadku obrotów znowu świeci - należy przegazować do 3tys i utrzymywać obroty min. 1,8 - 2tys aby nie zapalała się,
    - kontrolka nie "żarzy się", po prostu albo świeci pełnym światłem albo wcale,
    - czasem (rzadko) po przejechaniu 10-20 km problem ustępuje - wraca gdy silnik wystygnie

Napięcia (mierzone tylko w momencie gdy problem ustąpił - nie miałem okazji sprawdzić gdy kontrolka ładowania świeciła):

- napięcie na akumulatorze, przy zgaszonym silniku to ~15V
    - napięcie na akumulatorze, przy włączonym silniku to ~14,7V
    - napięcie na alternatorze, przy włączonym silniku to ~17,2V (sprawdziłem to odpalając silnik, zdejmując zaciski z aku i dokonując pomiaru na zacisku (+) i karoserii (-). Chyba tak to się robi...? Czy nie za duże to napięcie?

Gdy problem występuje to po ok 30 minutach aku się rozładowuje (jazda miejska - ciężko utrzymać wysokie obroty - korki, światła itp).

Postaram się zrobić pomiar na alternatorze gdy silnik ostygnie, ale sądząc po rozładowywanym wtedy akumulatorze to pewnie alternator pokaże "0V".

Czy mogę prosić o poradę gdzie szukać przyczyny, jakie testy wykonać?
  • REKLAMA
  • #2 9855286
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 9855501
    makq
    Poziom 13  
    Motronic napisał:
    Masz coś nie tak z miernikiem, pewnie bateryjka zużyta.

jutro sprawdzę na nowej baterii, innym miernikiem

Motronic napisał:
    I ściągałeś klemy podczas pracy silnika?

Tak zrobiłem - wtedy pomiar wykazał 17,2V na klemie (+) i masie auta (-)
  • #4 9855545
    ele5
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 344
    Nigdy nie ściągaj klemy na pracującym silniku!!!
    Bo większość co "włączone" wyleci w powietrze!
    Alternator także może się uszkodzić (diody)
  • REKLAMA
  • #5 9855946
    makq
    Poziom 13  
    ele5 napisał:
    Nigdy nie ściągaj klemy na pracującym silniku!!!

dzięki za info - ktoś mi poradził abym w ten sposób zmierzył napięcie jakie generuje alternator. Właśnie poczytałem nt skutków takich testów, masakra - ktoś usłyszy głupotę a później powtarza dalej jako "dobra rada"...

Czy jest coś co mógłbym jeszcze sprawdzić/zmierzyć aby zdiagnozować swoją usterkę? Ma ktoś jakiś pomysł?
  • #6 9855966
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 9856088
    Fatko
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Witam.
    Przy tym objawie-nie trzeba miernika,należy sprawdzić stan szczotek (albo są za krótkie,zatarte-stoją lub za duży luz na łożyskach.)
  • #8 9856095
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9856859
    makq
    Poziom 13  
    Motronic napisał:

Wpierw sprawdź swój miernik.

Miałeś rację co do miernika, dzięki za uświadomienie :) - Sprawdziłem porządnym miernikiem napięcie:
    - napięcie na akumulatorze, przy zgaszonym silniku to ~12,5V
    - napięcie na akumulatorze, przy włączonym silniku, obroty ~950rpm, ~14,3V

Pomiary wykonane gdy problem z ładowaniem nie występował - chwilowo uspokoił się, ale pewnie wróci.
  • REKLAMA
  • #10 9858224
    makq
    Poziom 13  
    UPDATE:

Usterka wróciła, zmierzyłem napięcie:

- na włączonym silniku i niskich obrotach 950rpm (kontrolka ładowania świeci), na akumulatorze jest wtedy 11,5V i spada,
    - na wyższych obrotach (kontrolka gaśnie) i napięcie rośnie do 14,3V

Usterka czasem ustępuje (tylko na rozgrzanym silniku)
    Usterka czasem nasila się (potrzeba wyższych obrotów aby kontrolka ładowania zgasła - raz jest to 1500rpm, a czasem 2700rpm)

Czy ktoś z Was domyśla się co padło?
  • #11 9859043
    ele5
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 344
    Nikt wróżką nie jest. alternator rozebrać ,obejrzeć wewnątrz,sprawdzic stan pierścieni i szczotek.Sprawdzić uzwojenie, oraz diody pod obciążeniem.
  • #12 9859183
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 9859217
    makq
    Poziom 13  
    ele5 napisał:
    alternator rozebrać ,obejrzeć wewnątrz,sprawdzić stan pierścieni i szczotek

dzięki za radę - przynajmniej wiem gdzie szukać.

Dziś popukałem lekko drewnianym trzonkiem młotka w obudowę alternatora - kontrolka zgasła. Mam chwilę spokoju ale jak najszybciej muszę sprawdzić alternator
  • #14 9860647
    makq
    Poziom 13  
    Motronic napisał:
    nalezało by wiedzieć jakiego producenta ten alternator

no tak :) : Mitsubishi AHGA50 (A5TA7091 12v 1725)
    Nikt do niego nie zaglądał na pewno przez ostatnie 50tys km - czy powinienem już teraz coś kupić na wymianę, chodzi mi o normalne zużycie po takim przebiegu - może łożyska? szczotki?

Pytam ponieważ prawdopodobnie rozbiorę go w sobotę i chciałbym tego samego dnia złożyć, a sklepy w sobotę pracują różnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z alternatorem w Hondzie Civic VII z 2001 roku, który nie ładuje akumulatora na wolnych obrotach. Po przeczyszczeniu styków i pomiarach napięcia, kontrolka ładowania gaśnie przy wyższych obrotach, ale świeci na niskich. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące sprawdzenia stanu szczotek, diod oraz uzwojenia alternatora. Wskazano również na ryzyko uszkodzenia alternatora przy pomiarach napięcia podczas pracy silnika. Po lekkim stuknięciu w obudowę alternatora kontrolka zgasła, co sugeruje problem mechaniczny. Użytkownik planuje rozebrać alternator, aby sprawdzić jego stan, zwracając uwagę na zużycie łożysk i szczotek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA