logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CC700 - Jak sprawdzić uszczelkę pod głowicą? Masło pod korkiem oleju

Pufan 26 Lis 2004 09:38 3315 21
  • #1 1014243
    Pufan
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Witam!!!
    Nie jastem pewien czy to uszczelka więc postanowiłem skonsultować.Po dkręceniu korka od wlewu oleju ukazuje się masło.Mechanik powiedział że to narmalne w CC bo ciągnie wilgoć z różnych stron.Natomiast kolega zauważył że na miarce oleju jest masłowaty osad.Jestem w kropce bo płyn chłodniczy jest czyściutki i autko rano odpala bez problemu.
    Czy jest jakis sposób żeby sprawdzić czy uszcelka jest dobra.
    Bardzo prosze o pomoc bo ja jeżdżąc z uszkodzoną przytarłem motor.
    Pozdrowionka!!!!
  • #2 1014585
    am2310
    Poziom 18  
    Ocena: 167
    Jeżeli masz osad na miarce oleju to najprawdopodobniej poszła ci uszczelka dla pewności możesz sobie np. spuścić olej i zobaczyć czy nie jest zważony przez płyn chłodniczy.Możesz też poobserwować zbiorniczek wyrównawczy czy nie wydobywają sie pęcherze powietrza i czy tam też nie ma oleistej mazi .
  • #3 1014914
    Pufan
    Poziom 20  
    Rozmawiałem z pewnym mechanikiem.Ten mi powiedział że owo masełko to efekt stosowania oleju mineralnego.Czy to prawda?
  • #4 1015544
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Nie wiem jak to z gatunkami jest, ale u mnie tez to maslo bylo zawsze czy stosowalem syntetyk czy mineral. Mozesz zrobic tak jak radzi przedmowca. Ja sie tym osadem nie przejmuje.
    Pozdrawiam :)
  • #5 1015566
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1015580
    picu
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    jaki ma przebieg ten samochód,ale ja bym stawiał na uszczelke ,to choroba 700-setek
  • #7 1015607
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Kurde widocznie ta choroba sie do mojego nie przyplatala Przejechalem juz 160tys i jeszcze ani razu nie mialem z nia problemow. Jedynie co to hydraulika mi raz siadla i bym powiedzial ze to jest choroba. Pozdrawiam :)
  • #8 1015644
    RAFALN
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Spóbuj przy zapalonym silniku powoli odkręcić korek od zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodzącego, przyłożyć szczelnie ręką i jak nie będziesz mógł reki utrzymać bo powietrze bedzie uchodzić to z pewnością masz szczeloną uszczelkę.Ewentualnie drugi objaw to gdy go trzymasz na obrotach to leci ciepłe powietrze w nagrzewnicy gdy chodzi na wolnych obrotach to jest chłodniejsze.Masło w oleju (na korku) może sie pojawić nie tylko gdy poleci uszczelka, może gdy długo nie zmieniasz lub dodajesz srodków uszlachetniających lub pomieszasz dwa rózne oleje.
  • #9 1016779
    Pufan
    Poziom 20  
    Zarówno moje jak i kolegi mioją po ok 80 tys. Sprawdzalismy jeszcze w kilku innych i we wszystkich jest owa maź.
    Rozmawiałem z kolegą który naprawia tylko Fiaty i powiedział że CC miały, mają i będą mioeć masełko.Ten typ tak ma.
    Więc chyba nie ma się czym przejmować.
    Pozdrawiam.
  • #11 1016977
    dwanowicz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Myślę że nie masz powodów do obaw,większość cc ma taki objaw,i występuje to przeważnie w okresie zimowym,ale żeby się upewnić poprostu zaobserwuj czy niema ubytków plynu chłodzącego.
  • #12 1024643
    Pufan
    Poziom 20  
    Nic nie ubywa,nic nie przybywa.wszystko jest oki jeśli chodzi o płyn chłodniczy.Mysle że to norma bo w kazdym cienkim któremu zagłądam pod korek jest masełko.Dziękuje za wszelkie podpowiedzi.
    Pozdrawiam!!!
  • #13 1025554
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Jak napisał -dwanowicz- najczęściej pojawia się to w sezonie jesienno zimowym i w zimie. Jest to skutek dużej ilości wilgoci w powietrzu i zmian temperatury, do tego pewnie jeszcze nie jeździsz zbyt wiele. Sprawdź korek jak przegonisz autko 300...400 km w jednym dniu, "masełko" powinno zniknąć, albo go będzie dużo mniej.
  • #15 1067050
    Mimoras
    Poziom 2  
    cześć wszystkim jestem tu nowy ale z cintkami mam dużo do czynienia . W cintku masełko na korku i bagnecie to normalna rzecz. przy uszkodzonej uszczelce pod głowicą miałbyś problemy z uruchomieniem zimnego silnika, także nie masz sie czym przejmować. pozdrawiam
  • #16 1077509
    sie0
    Poziom 2  
    Witam
    Jezdżę CC700 sprawdzałem u siebie i też mam taki biały osad na korku wlewu oleju oraz na bagnecie. Samochód pali rano bez problemów, silnik pracuje równo. Podobnie jak inni przedmówcy uważam że jest to typowe w CC i nie ma się czym przejmować. Kiedyś jakiś mechanik tłumaczył mi że jest to zmieszana woda z loejem silnikowym odprowadzana z układu gaźnika.
  • #17 1077956
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Nie panowie ten typ tak nie ma !!! Niektore maja przejechane ze 120 ttys i nie ma mazi. Owszem niewielka ilosc na korku jest mozliwa a przyczyna jest roznica temperatur. Rafaln niech sobie przylozy ta reke do glowy lepiej i sie poklupie po pacy. Jezeli jest taki przedmuch znaczy to ze pierscienie juz sa licha i silnik ma o wiele za duzo km przejechanych. Panowie uszczelka pod glowica tez nie poniewaz na bloku w cc 700 jest specjalny rowek ktory oddzila przy uszczelce plaszcz wodny od olejowego a ten kto ma doczynienia z naprawa cc to wie ze taka maz dostaje sie gdy kiepska jest uszczelka przy pompie wodnej gdyz tam idzie kanal tuz zaraz kolo pompy ktory idzie w kierunku czujnika cisnienia oleju i przez ta uszczelke woda dostaje sie do ukladu olejenia. Zapraszam na moje gg 1988388 jesli komus cos blizej wyoslic w tej sprawie. Uszczelke pod glowica mozna sprawdzic specjalnym przyrzadem ktory miery ilosc CO2 w plynie chlodzacym Pozdrawiam
  • #18 1079879
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    tez mam maz pod korkiem i delikatnie na bagnecie.Kiedys mi doradzal niejeden ze to wina uszczelki pod glowica.zmienilem to i nadal jest.ale w okresie jesienno-zimowym.latem nie ma nic albo sa delikatne kropelki wody.Jeden z lepszych u mnie mechanikow powiedzial mi ze to sie robi i robic bedzie bo tak dziala roznica temperatur.wiec sie tym nie przejmuje
  • #19 1079927
    cobraa
    Poziom 27  
    Zalezy ile tej mazi jest i czy dany delikwent potrafi sobie ocenie czy duzo czy malo. A sprawa nr dwa to czemu czesc cc tej mazi nie ma? a o trzecie wiesz jak silnik cierpi jak taka maz sie dostaje np na panewki albo na popychacze chydrauliczne? Ta maz nie jest tylko na korku lecz rozlozona na calym silniku.
  • #20 1080084
    omed
    Poziom 14  
    Ocena: 70
    na korku może być ale na bagnecie absolutnie!!!
  • #21 1080213
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    nie prawda!na korku i bagnecie(na czubku bagnetu) moze byc.tak mialem przed wyjeciem glowicy i poza korkiem i bagnetem nigdzie tego nie mialem. Po prostu ten typ tak ma. moja matka tez ma 700-te ma przejechane ponad 100.000km maz byla od kiedy tylko ja kupilismy(wtedy miala 40.000)jest do tej pory,auto chodzi dzien w dzien,strzal i pali,nawet przy 20 stopniach mrozu pali z gazu.
  • #22 1082453
    cobraa
    Poziom 27  
    Ale ludzie maz bedzie zawsze ale ilosc jej trzeba umiec ocenic.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodach Fiat CC700 pojawianie się "masła" pod korkiem wlewu oleju oraz na bagnecie jest zjawiskiem powszechnym, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, spowodowanym wilgocią i różnicami temperatur. Obecność masłowatego osadu niekoniecznie świadczy o uszkodzeniu uszczelki pod głowicą, zwłaszcza gdy płyn chłodniczy pozostaje czysty, a silnik odpala bez problemów. Uszczelka pod głowicą w CC700 jest oddzielona specjalnym rowkiem od układu olejowego, co ogranicza mieszanie się oleju z płynem chłodniczym. W przypadku podejrzenia nieszczelności można sprawdzić obecność pęcherzy powietrza w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzącego lub wykonać test na obecność CO2 w płynie chłodniczym. Masło może również powstawać w wyniku stosowania oleju mineralnego lub mieszania różnych olejów. Wiele osób potwierdza, że u nich ten osad jest normą i nie wpływa na pracę silnika. Warto obserwować ewentualne ubytki płynu chłodniczego oraz zmiany koloru oleju na miarce, które mogą wskazywać na poważniejsze problemy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA