logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW POLO Classic 2001 - Odpala za drugim razem, trzeba przygazować

YoungAndFree 22 Lip 2020 23:02 2190 8
REKLAMA
  • #1 18832594
    YoungAndFree
    Poziom 9  
    Cześć forumowicze!

Mam problem z moim autkiem, jeśli temat był już poruszany, to bardzo przepraszam, ale nie znalazłem takiego tematu, szukając na trzech forach.

Vw Polo Classic 2001r.
    Silnik 1.4 75km

Samochód nie może utrzymać się na obrotach podczas odpalania go. Bez różnicy, czy na ciepłym, czy zimnym silniku.
    Zazwyczaj odpala za drugim razem, muszę go przygazować do +/- 4k obrotów, po czym na biegu jałowym już bez problemu się utrzymuje bez gazowania w okolicach 800-900 obrotów.

Poruszę jeszcze kwestię, że odpalam go na benzynie.

Z góry dziękuję za pomoc!

Miłego wieczoru :)
  • REKLAMA
  • #2 18832606
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 459
    Dwie rzeczy przychodzą mi na myśl. Silniczek krokowy (ale to silnik miałbym problemy z utrzymaniem wolnych) ale i kostka stacyjki. Miałem tak w G MKIII 1.9TDI. Przy odpalaniu na rozruszniku trzeba było trzymać gaz by wszedł na 3k (na zimnym silniku serduszko bolało). No i mechanik jak mi to zdiagnozował w mig to mnie z butów wywaliło. Prąd zanikał przy cofaniu kluczyka i wracał po chwili przez wypalone styki. Dlatego silnik musiał mieć obroty. Może być też problem z czujnikiem położenia wałka, ale to trochę dziwny objaw by był.
  • REKLAMA
  • #4 18864108
    YoungAndFree
    Poziom 9  
    Właśnie przepustnica była czyszczona i adaptacja też przeprowadzona, dziwi mnie co to może być 😖😖😖
  • REKLAMA
  • #6 18865266
    YoungAndFree
    Poziom 9  
    enhanced napisał:
    A Jak zakrecisz butle z gazem wypalisz resztkę gazu to potem poprawia mu się odpalanie?

Sprawdzę to, dzięki za sugestię!
  • REKLAMA
  • #8 18981858
    YoungAndFree
    Poziom 9  
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, problemem był słaby akumulator+ wykrył mechanik kilka innych spraw np. Odma olejowa, itd.
    Pozdrawiam
  • #9 19427034
    YoungAndFree
    Poziom 9  
    Nowy akumulator+ wymiana regulatora napięcia+ odma olejowa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z VW Polo Classic z 2001 roku, który nie może utrzymać obrotów podczas uruchamiania silnika, wymagając przygazowania do około 4k obrotów. Problemy występują zarówno przy zimnym, jak i ciepłym silniku. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzony silniczek krokowy, kostka stacyjki, czujnik położenia wałka, a także konieczność czyszczenia i adaptacji przepustnicy. Po dalszych badaniach mechanik zdiagnozował słaby akumulator oraz inne problemy, takie jak odma olejowa. Użytkownik wymienił akumulator i regulator napięcia, co poprawiło sytuację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA