logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP zawiesza się na ekranie startowym - co może być przyczyną?

DonRonNizzle 26 Sie 2011 11:38 776 2
REKLAMA
  • #1 9864768
    DonRonNizzle
    Poziom 9  
    Witam wszystkich bardzo serdecznie, zarejestrowałem się na tym forum ponieważ nie mogę uzyskać konkretnej odpowiedzi od moich znajomych na temat problemu z moim komputerem. Najpierw pokrótce opiszę co się dzieje. Otóż, od jakiegoś czasu w pewnym momencie komputer zawiesza się a po restarcie nie uruchamia się ponownie (dochodzi tylko do miejsca w którym jest czarne tło z napisem Windows Xp a pod nim ten niebieski pasek przelatuje, dalej nie przechodzi). Czasami dzieje się tak po 2-3 tygodniach, czasami po kilku dniach.

Początkowo myślałem, że to wina bad sectorów, tak również zasugerował mój starszy brat. Przeskanowałem dysk jakimś programem z Hiren Boot'a, pokazał on, że dysk jest w pełni sprawny.

Pomyślałem więc, że może to wina systemu, także przeinstalowałem go. Niestety problem nadal występuje (obecnie był sformatowany już piąty raz w ciągu miesiąca), na innych komputerach gdy zainstalowałem tego samego Windowsa, nic takiego się nie działo.

Czasami udawało się włączyć system w trybie awaryjnym, ale mimo prób przywracania systemu nic się nie działo. Teraz nawet w nim się nie uruchamia.

Prosiłbym o jak najszybszą pomoc !

Podaję specyfikację techniczną komputera:

-Płyta główna: Gigabyte GA M61PME-S2P z zintegrowaną kartą graficzną Nvidia Geforce 6300

-Karta Graficzna: Nvidia Geforce 8800 GS EVGA

-Procesor: AMD 2+ (niestety nie pamiętam jaki dokładnie to był a w chwili obecnej nie jestem tego w stanie sprawdzić, jak tylko będę miał taką możliwość, to zedytuję posta)

-Zasilacz: GPS 450A Chieftec 450W

-HDD: Samsung SPINPOINT F3 SATA II 500GB

-Pamięć RAM: Kingston 2x1 GB PC2-6400 CL5 240

Ratujcie!

Pozdrawiam
    DRN
  • REKLAMA
  • #2 9864803
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Jeżeli dysk fizyczny i logiczne zostały sformatowane lub ponownie partycjonowane to można wykluczyć zaśmiecony system. Jeżeli tylko nadpisywany to mogą być pozostałości wszelkiej maści. Wykluczywszy system pierwsze do przetestowania :
    - Ram
    - dysk twardy
  • #3 9865008
    Fazi87
    Poziom 24  
    Ocena: 79
    Po pierwsze wyczysc komputer, delikatnie odkurz a najlepiej jesli umiesz to rozloz i wyczysc, kolega wyzej ma racje co do ramu, sprawdz tez zasilacz.
REKLAMA