logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GTX 460 - brak wykrywania karty po instalacji nowych sterowników NVIDIA

tazus 29 Sie 2011 23:37 7634 34
REKLAMA
  • #1 9876663
    tazus
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam pewien problem. Niedawno zakupiłem komputer. Po wgraniu Windowsa 7 wgrałem załączone do niego sterowniki płyty głównej i karty graficznej, jednak postanowiłem, że ściągnę nowsze sterowniki ze strony nvidia. Co się okazało od tamtego czasu nie czyta karty graficznej tak jakby nie było sterowników i nie idzie żadnej gry włączyć. A Juz próbowałem przeinstalowywać sterowniki oraz wgrać od nowa windowsa i dopiero potem sterowniki.
    Czy może ktoś mi pomóc? Bo na prawdę nie wiem o co chodzi :(.
  • REKLAMA
  • #2 9876736
    Eidems
    Poziom 29  
    Ocena: 251
    Pobierz sterowniki ze strony producenta.
  • #3 9876750
    tazus
    Poziom 9  
    sterowniki
    Te pobrałem. Jeżeli ktoś by chciał spytać to w 99% jestem pewien ze mam GTX 460 :)- tak pisze na instrukcji. A jest jeszcze GTX 460 Se i GTX 460 SE v.2 ale nie wiem czym one się różnią.
  • #4 9876790
    Eidems
    Poziom 29  
    Wiesz kto to producent? Nie Gforce a np. Gainward, czytanie ze zrozumieniem się kłania.
  • #6 9876840
    Eidems
    Poziom 29  
    jeżeli masz indentyczną kartę, wybierz system i pobierz stosowne do niego sterowniki. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 9876950
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    Odinstaluj wszystkie sterowniki przy pomocy CCleaner-a. Powróć do sterowników załączonych na płycie i nie aktualizuj ich jeśli nie ma takiej potrzeby. Karta na nich powinna normalnie pracować-jak wcześniej.
  • #8 9877558
    tazus
    Poziom 9  
    rozumiem, że tools->unistall ?
    oki spróbuje

Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

no niestety nadal nie działa.
    Odinstalowałem sterowniki i chciałem zainstalować sterowniki ze strony producenta lecz pisze mi, że aplikacja nie może znaleźć zgodnej karty graficznej czy coś takiego :(
    HAHA :D! Według programu AIDA32 po "zainstalowaniu" sterowników, na których i tak nie chce odpalić żadna gra wychodzi na to, że Mam kartę graficzną GTX 460 SE, a mimo to na książeczce karty oraz oryginalnej płycie ze sterownikami pisze GTX460
    No to teraz będę próbował z sterownikami do GTX 460 SE
  • #9 9878338
    RADU23
    Użyj Everest-a i wklej raport txt. Dowiemy się jaka to jest w końcu karta,bo inaczej ci nie pomożemy.
  • #10 9879035
    tazus
    Poziom 9  
    Nie widzę nigdzie wzmianki o karcie graficznej i to samo było w programie aida32.
  • #11 9879171
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    W menadżerze urządzeń karta graficzna występuje jako ? Zmień na standardowa karta SVGA po odinstalowaniu sterowników nVidii, zrestartuj komputer i zainstaluj sterowniki nVidii. Daj zrzut z GPU-Z.
  • #12 9879245
    RADU23
    Daj raport w całości i wrzuć tutaj cały plik txt.
  • #14 9879709
    tazus
    Poziom 9  
    a więc tak tronic1
    Wchodzę w Menadżer urządzeń i pisze mi, że karta graficzna to NVIDIA GeForce GTX 460 SE i przy ikonce karty graficznej jest wykrzyknik. Potem mam 4 zakładki w tym 1 zakładka sterownik, w której mogę odinstalować sterownik, wyłączyć urządzenie, przywrócić stare sterowniki[to nie pomoże bo po zainstalowaniu windowsa (po raz kolejny) instalowałem i od razu nie dzałały]
    Ale nigdzie nie widze opcji, żeby zmienić na Standardowa karta SVGA
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 9879734
    adamadi33
    Poziom 43  
    Tyle pytań już padło, odpowiedz na nie.Dostosuj się do porad.
  • #16 9879744
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    W biosie masz włączone przydzielenie IRQ dla kart graficznej ?
  • #17 9879760
    tazus
    Poziom 9  
    heh za przeproszeniem, ale gadasz do ściany xD Nie rozumiem troszkę :D Już daje ten raport z everesta.

Dodano po 1 [minuty]:

a co do płyty głównej to widze, że też jakby nie czyta mimo, że sterowniki wgrane... Może to jest przyczyną?
    Załączniki:
    • Report.txt (33.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 9879834
    adamadi33
    Poziom 43  
    Na początek podaj całą konfiguracje komputera i napisz o co cię proszą.
  • REKLAMA
  • #19 9879860
    tazus
    Poziom 9  
    grafika Gigabyte GTX 460 1GB GDDR5
    procesor INTEL Core i5 2400 4x3,1 GHz
    P.Główna ASUS P8H61-M LX
    Wersji biosu niestety nie znam
  • Pomocny post
    #22 9880673
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Pokaż (jak proszono) zrzut z GPU-Z, bo krążymy w kółko i nie ma efektów.

http://www.programosy.pl/program,gpu-z.html

Tam będzie widać, co to jest za karta.

Na fotce jest pełna karta GTX 460 1gb i wersja okrojona GTX 460 SE:

To wszystko będzie widoczne, gdy zainstalujesz sterownik graficzny.
    Całość dotyczy identyfikacji karty, co nie ma wpływu na instalowany sterownik, ponieważ wybrany sterownik serii 4xx, pasuje do wszystkich kart serii 4xx.
    Ważny jest system i jego bitowość.

Raport z everesta mówi, że masz system win 7 media center, tylko jaka bitowość jest tego systemu ? ... 32 bit czy 64 bit ?
    Tego nie wiemy, dla tego musisz wypróbować dwie wersje sterowników:

32 bit win 7:

http://pl.download.nvidia.com/Windows/280.26/...op-win7-winvista-32bit-international-whql.exe

64 bit win 7:

http://pl.download.nvidia.com/Windows/280.26/...op-win7-winvista-64bit-international-whql.exe

Sterowniki można instalować na stare.
    W czasie instalacji, będzie wybór metody.
    Wybierz "niestandardowa - zaawansowane" i dalej zaznacz ptaszka "wykonaj czystą instalację".
    Ta opcja usuwa stare sterowniki i pozwala zainstalować nowe, bez konieczności wcześniejszego odinstalowania starych.

Pokaż też menadżera urządzeń.

Zaktualizuj directX:

http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?id=35

Ściągasz pliczek, uruchamiasz i następuje samoczynna instalacja wszystkich wersji DX.
  • #24 9881022
    tazus
    Poziom 9  

Jak widać niema Shaders oraz Memory Size co jest pewnie wynikiem tych sterowników.

DriverMSG instalowałem wszystkie sterowniki jakie mi dali, ale po tych problemach z kartą nie jestem pewien już czy te też są :)

Leven dzięki za szczegółową instrukcję szczegółowo stosuje się do twoich zastrzeżeń, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Przeczytałem na osobnym temacie, że użytkownik forum miał podobny problem z tą kartą i zainstalował sterowniki na trybie awaryjnym czy wg was to rzeczywiście może pomóc?
  • #25 9881104
    RADU23
    tazus napisał:

Przeczytałem na osobnym temacie, że użytkownik forum miał podobny problem z tą kartą i zainstalował sterowniki na trybie awaryjnym czy wg was to rzeczywiście może pomóc?

Zaszkodzić nie zaszkodzi na pewno.
  • #26 9881132
    tazus
    Poziom 9  
    okej spróbuje jeszcze, dzwoniłem do nich do serwisu to powiedzieli, że mam spróbować na oryginalnym windowsie te sterowniki wgrać jak nie będą działały to 90% że to wina karty.
  • #27 9881539
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Widzę, że sterownik 280.26 jest zainstalowany - tak pokazuje GPU-Z z Twojej karty, ale nie ma tam połowy danych, w tym brak wsparcia OpenCL/CUDA/PHYSX/DirectCompute 5.0.

Sprawdz, czy programy:

http://www.programosy.pl/program,msi-afterburner.html

http://www.programosy.pl/program,evga-precision.html

http://www.programosy.pl/program,nvidia-inspector.html

Widzą kartę poprawnie.
    Najlepiej daj zrzuty ekranu z tych programów, uruchomionych na Twojej karcie.

Sprawdz kartę w innym komputerze.
  • #28 9882233
    adamadi33
    Poziom 43  
    Padły też pytania na temat zasilacza i czy podłączona karata ma zasilanie?
  • #29 9882910
    tazus
    Poziom 9  
    modelu zasilacza nie znam wiem tylko tyle, że ma 500W. Jeżeli chodzi ci czy karta jest podłączona także do molexa to tak wchodzi w nią molex z zasilacza.

Cytat:
    Sprawdz kartę w innym komputerze.

Dodano po 41 [sekundy]:

niestety nie mam takiej możliwości gdyż komputer z którego pisze ma inne wejście niż PCI-E bodajże AGP?
  • #30 9882966
    adamadi33
    Poziom 43  
    Karta posiada dwa wejścia do zasilania, powinny być dwa molex podłączone.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną NVIDIA GeForce GTX 460, która przestała być wykrywana po zainstalowaniu nowych sterowników ze strony NVIDIA. Po próbach reinstalacji systemu Windows 7 oraz sterowników, karta nadal nie działa poprawnie. Użytkownik podejrzewa, że może mieć wersję GTX 460 SE, co może wpływać na kompatybilność sterowników. Forumowicze sugerują odinstalowanie wszystkich sterowników, użycie narzędzi do identyfikacji karty, takich jak GPU-Z, oraz sprawdzenie, czy karta jest prawidłowo zasilana. Wskazują również na konieczność pobrania odpowiednich sterowników zgodnych z systemem operacyjnym (32-bit lub 64-bit) oraz na sprawdzenie ustawień BIOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA