logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór skanera z pasmami lotniczymi i służbami uprzywilejowanymi

Malcolm2008 04 Wrz 2011 18:15 7671 53
Najlepsze odpowiedzi

Jaki skaner wybrać do nasłuchu pasm lotniczych i służb uprzywilejowanych, oraz czy przy odległości ok. 100 km od lotniska potrzebna będzie dodatkowa antena?

Jeśli chcesz skaner ręczny, najczęściej polecany jest Uniden UBC3500XLT, bo ma szeroki zakres częstotliwości, szybkie dekodowanie CTCSS/DCS, regulowany krok syntezy, CloseCall i 2500 kanałów [#9898348][#9901140] Jeśli słuchasz głównie w domu, warto rozważyć sprzęt stacjonarny, np. UBC-785XLT, bo lepiej współpracuje z anteną zewnętrzną i zwykle daje lepszy odbiór niż ręczniak [#9898186] Do lotnictwa interesuje Cię zakres 118–136 MHz, a skaner odbiorczy nie służy do nadawania [#9895984][#9898511] Przy około 100 km od lotniska odległość sama w sobie nie jest barierą, ale na antenie z zestawu nie ma co liczyć na pewny odbiór wieży; potrzebna będzie zewnętrzna, szerokopasmowa antena, najlepiej zawieszona jak najwyżej, np. GP 1/4 lub 1/2 λ albo yagi [#9915536][#9916631][#9896602]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 9894812
    Malcolm2008
    Poziom 10  
    Witam.
    Wiem, że temat był wałkowany wiele razy ale nie wiem jakie hasło wpisać w opcji szukam.
    Chciałbym kupić skaner, na którym są pasma lotnicze jaki i również innych służb uprzywilejowanych takich jak: Policja, Straż Miejska, Straż Pożarna, Pogotowie Ratunkowe, PKP i inne stacje należące do taryf.
    Wiem, że zasięg nie zależy od mojego skanera lecz zasięg przykładowo z wieży Balic w Krakowie ale mieszkam 100 Km od Krakowa, więc nie wiem czy to jest możliwe przy takiej odległości od lotniska.
    Rozmawiałem raz z człowiekiem (z którym teraz nie mam kontaktu) zamieszkałym w Katowicach i odbiera to co się dzieje na lotnisku Okęcie w Warszawie tylko dlatego, że posiada antenę.
    Przy kupnie skanera nie chciałbym wyjść (jak Zabłocki na mydle) dlatego proszę Was o radę, jaki skaner kupić z w/w nasłuchami a w przyszłości dokupić antenę.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
    Kuba.
  • REKLAMA
  • #2 9895434
    tqmeh
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Polecam Unidena UBC3500XLT sprawuje się wyśmienicie.
  • #3 9895692
    Malcolm2008
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo za odpowiedź tylko pozostaje kwestia anteny (chyba że nie jest potrzebna) ponieważ jeżeli mieszkam 100 KM od najbliższego lotniska będzie mi potrzebna chyba że sam skaner znajdzie częstotliwość nadawaną na wieży lotniczej w Balicach. Jeśli byłaby potrzebna antena to jaka ?
    Kuba
  • #4 9895984
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 321
    Oj temat anten był poruszany więcej razy niż temat skanerów. Musi być szerokopasmowa (nie mylić z anteną telewizyjną).
    A skaner kup taki który ma częstotliwości lotnicze. Jeżeli ma, to posiada też i inne Ciebie interesujące.
    Sporo tego jest na aukcjach. Ciebie interesuje od 118MHz wzwyż.
  • #5 9896602
    tqmeh
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Częstotliwości to jedno, ale skok skanowania to drugie a tego często w tanich skanerach brakuje, co do anteny popróbujesz zobaczysz, nie wiem jakie masz ukształtowanie terenu i gdzie mieszkasz.
    Możesz wystawić na zewnątrz małą GP 1/4 lub 1/2 λ, zastanów się też nad yagą, pamiętaj o przejściówce z Twojego skanera na wtyk który będzie przy antenie UC1, BNC, N

Pozdr.
  • #6 9897366
    Malcolm2008
    Poziom 10  
    Witam
    Czym się różni UBC 72 XLT , skaner UBC30 XLT od proponowanego UBC3500XLT ?
    Oczywiście nie chodzi mi o różnicę cenową lecz techniczną.
    Czy skaner UBC3500XLT jest naprawdę takim dobrym urządzeniem ? Bardzo Was proszę aby spojrzeć na ten skaner ze strony technicznej albo wybrać inny z w/w i napisać dlaczego akurat miałbym kupić skaner …….. a nie ……..
    Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
    Kuba
  • #7 9897938
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 555
    Należałoby zacząć od tego...Czy będziesz chodził z zakupionym urządzeniem w teren czy jedynie w domu będziesz słuchał?
  • #8 9898062
    Malcolm2008
    Poziom 10  
    Słuszna uwaga będę przebywał przede wszystkim w domu tylko od czasu do czasu wychodził chociażby na spacer z psem.
  • #9 9898186
    internick
    Poziom 36  
    Jeżeli będziesz przebywał w domu to lepiej sobie zainwestuj w urządzenie stacjonarne, chociażby, dlatego, że większe urządzenie = więcej podzespołów = lepszy odbiór. Poza tym stacjonarne skanery zdecydowanie lepiej współpracują z anteną zewnętrzną, a ta będzie niezbędna do słuchania z dużych odległości.

Od siebie mogę polecić Unidena UBC-785XLT. Poczytać o nim możesz tutaj: http://cbservice.pagesperso-orange.fr/ubc_785_xlt.htm

Polskiej instrukcji do niego nie ma, ale angielską masz tutaj: http://radiopics.com/1.%20Manuals/Bearcat/Bearcat%20UBC785XLT%20%28Manual%29.pdf

Nie jest tani - to fakt. Ale już miałem kilka ręczniaków i nigdy więcej żadnego nie kupię.
  • REKLAMA
  • #10 9898267
    Malcolm2008
    Poziom 10  
    Nie zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem rozumie że ręczniak był by dużo gorszy od proponowanego przez Pana ale jeżeli przyjdzie mi wyjechać do cioci na dwa tygodnie wolałbym mieć skaner przy sobie i tak naprawdę sam wolę ręczniaki. W takiej sytuacji co Pan by mi zaproponował ? Uniden UBC3500XLT czy inny model ? Proszę mnie źle nie zrozumieć ale chciałbym mieć skaner cały czas przy sobie.
    Kuba

Moderowany przez c2h5oh:

Na elektrodzie nie stosujemy zwrotów Pan/Pani.

• REKLAMA
  • #11 9898348
    internick
    Poziom 36  
    Żeby być Panem to trzeba mieć wygląd i pieniądze :D

Operuj pojęciem Kolega.

OK. W takim razie wybieramy urządzenie do ręki.

UBC3500XLT, który proponujesz to bardzo fajne urządzenie i ma jedną zaletę, której mi brakuje w stacjonarnym sprzęcie, a mianowicie CTCSS i DCS dekoduje w maksymalnie 2 sekundy. Przy krótkich rozmowach jest to ciekawa funkcja.

Poza tym skanuje szybko, ma szeroki zakres częstotliwości, można dowolnie edytować krok syntezy i ma CloseCall (wyłapuje w locie stacje, które nadają w pobliżu).

Instrukcja (po angielsku): http://www.radios-uk.com/UBC3500XLT-manual-english.pdf

Jest warty swojej ceny i uważam, że możesz śmiało go nabyć.
  • #12 9898451
    Malcolm2008
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo po pierwsze chciałbym administratorów przeprosić za użycie słowa P*n po drugie znalazłem tylko jeden e sklep z takim skanerem http://www.avanti-radio.pl/go/_info/?id=30&idc=id_23 czy ja źle przeglądam przeglądarkę google.pl że tylko jeden sklep w nim znajduję ? I ostatnie pytanie dotyczące skanera o którym mowa: czy można również nadawać poprzez ten skaner jak w zwykłym cb radio czy tylko nasłuchiwać ? Jeżeli ktoś z Was znalazł by e sklep z tym skanerem bardzo proszę o link/i.
    Kuba
  • #13 9898511
    internick
    Poziom 36  
    Często jest na znanym portalu aukcyjnym. Odświeżaj ofertę codziennie, a z pewnością na niego trafisz.

Nie wolno nadawać bez znaku, którego pewnie nie masz!

To tylko urządzenie odbiorcze. Nie można za jego pomocą prowadzić korespondencji.
  • REKLAMA
  • #14 9898668
    Malcolm2008
    Poziom 10  
    Proszę mi to wytłumaczyć jak pięciolatkowi bo mój tępy umysł tego nie pojmuje a mianowicie co to jest "znak" ?
  • #15 9898780
    terpio
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Koledze chodzi o znak wywoławczy który posiadają licencjonowani radioamatorzy uprawniajacy do nadawania, ciebie interesuje póki co nasłuch, więc nie ma sprawy.
  • #16 9898860
    Malcolm2008
    Poziom 10  
    Tak póki co. A gdybym kiedyś chciał nadawać "licencjonowany" to znaczy że musiałbym w przyszłości posiadać licencję na nadawanie ? I czegoś nie rozumie mógłbym przez ten skaner nasłuchiwać to co się dzieje w kabinie pilotów przelatujących samolotów ? Wg. mnie to nie możliwe przecież samoloty latają ponad 10000 metrów nad ziemią lub dużo więcej.

Dodano po 48 [minuty]:

I jeszcze pytanie: czy istnieje e sklep (lub zwykły) który sprzedaje Uniden UBC-3500XLT z polską instrukcją ? Jeżeli tak prosiłbym o link do e sklepu.
    Kuba
  • #17 9899712
    internick
    Poziom 36  
    Malcolm2008 napisał:
    ...gdybym kiedyś chciał nadawać "licencjonowany" to znaczy że musiałbym w przyszłości posiadać licencję na nadawanie?..

Tak. Z tej strony wszystkiego się dowiesz: http://pzk.org.pl/news.php

Malcolm2008 napisał:
    ...mógłbym przez ten skaner nasłuchiwać to co się dzieje w kabinie pilotów przelatujących samolotów?...

Jedynie rozmowę pilotów z kontrolerem usłyszysz. Czasami zdarza się usłyszeć jak piloci samolotu X rozmawiają z pilotami samolotu Y.

Malcolm2008 napisał:
    ...czy istnieje e sklep (lub zwykły) który sprzedaje Uniden UBC-3500XLT z polską instrukcją?...

Raczej nie, ale polskiej instrukcji zawsze można się domagać. Info: http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/30333,b...lskiej_instrukcji_obslugi_drogo_kosztuje.html
  • #18 9900564
    Malcolm2008
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi jeszcze jedno pytanie chciałbym zadać: dobrze kupię skaner z instrukcją obsługi w języku angielskim w sklepie wysyłkowym, ile będę musiał czekać po złożeniu reklamacji aby instrukcja była w języku polskim ?
    http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/30333,b...lskiej_instrukcji_obslugi_drogo_kosztuje.html
    Kuba
  • #19 9900720
    internick
    Poziom 36  
    Skontaktuj się ze sklepem w którym zamierzasz zakupić urządzenie. Podeprzyj się następującą ustawą: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic978092.html#4987910

Zaznacz, że domagasz się polskiego tłumaczenia na podstawie Art.3, pkt. 5 i 6 tego dokumentu.

Zobacz jak do tego podejdą.
  • #20 9900832
    Malcolm2008
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Rozumie że jak podejdą do tej sprawy poważnie to od razu ze skanerem wyślą mi polską instrukcję czy będę musiał czekać aż ją wydrukują ?
    Kuba

Dodano po 31 [minuty]:

I jeszcze jedno pytanie: czym się różnią skanery: Uniden UBC-785XLT od Uniden UBC3500XLT prócz tego że ceną to chyba jasne. Czego w/w skanerach nie będzie a w drugim tak. I dla czego warto mieć Uniden3500XLT od Uniden UBC-785XLT lub odwrotnie ?
    Kuba
  • #21 9901140
    internick
    Poziom 36  
    Malcolm2008 napisał:
    ...czym się różnią Uniden UBC-785XLT od Uniden UBC3500XLT...

Różnią się na pewno dekoderem CTCSS. W UBC-785XLT poszczególne tony "skaczą" podczas rozmowy, aż rozszyfrowany zostaje właściwy i ten mruga na wyświetlaczu.
    W 3500XLT PL pojawia się po góra dwóch sekundach. W przypadku krótkich rozmów to bardzo przydatna funkcja, ale jak ktoś nie jest napalonym słuchaczem to mu nie odegra większej roli.

Liczba kanałów jest zdecydowanie większa w UBC3500 i jest to 2500, gdzie w UBC785 jest ich "tylko" 1000.

UBC3500 posiada CloseCall (idziesz do galerii handlowej, włączasz CC i natychmiast Ci wyłapuje freq i PL ochrony, która rozmawia tuż obok)
  • #22 9901416
    Malcolm2008
    Poziom 10  
    mantoch napisał:
    Malcolm2008 napisał:
    ...czym się różnią Uniden UBC-785XLT od Uniden UBC3500XLT...

Różnią się na pewno dekoderem CTCSS. W UBC-785XLT poszczególne tony "skaczą" podczas rozmowy, aż rozszyfrowany zostaje właściwy i ten mruga na wyświetlaczu.
    W 3500XLT PL pojawia się po góra dwóch sekundach. W przypadku krótkich rozmów to bardzo przydatna funkcja, ale jak ktoś nie jest napalonym słuchaczem to mu nie odegra większej roli.

Liczba kanałów jest zdecydowanie większa w UBC3500 i jest to 2500, gdzie w UBC785 jest ich "tylko" 1000.

UBC3500 posiada CloseCall (idziesz do galerii handlowej, włączasz CC i natychmiast Ci wyłapuje freq i PL ochrony, która rozmawia tuż obok)

Mantoch dziękuję za odpowiedź ale zakupiony skaner będzie moim pierwszym ale pisząc: nie zrozumiałem który skaner chwalisz więc proszę Cię wytłumacz mi to jak pięciolatkowi ponieważ mój tępy umysł tego nie pojmuje który skaner chwaliłeś ponieważ jak będę kupował to tylko jeden skaner.
    Kuba

Dodano po 36 [minuty]:

Malcolm2008 napisał:

Jedynie rozmowę pilotów z kontrolerem usłyszysz. Czasami zdarza się usłyszeć jak piloci samolotu X rozmawiają z pilotami samolotu Y.

Jak często usłyszę powyższą rozmowę o której mowa wyżej ? Chodzi mi o rozmowę pilotów między pilotem samolotu X a pilotem samolotu Y posiadając Uniden UBC3500XLT ?
    Kuba
  • #23 9901937
    internick
    Poziom 36  
    Malcolm2008 napisał:
    ...który skaner chwalisz?...

Oczywiście mówiłem o UBC-3500XLT.

Malcolm2008 napisał:
    ...jak często usłyszę rozmowę między pilotem samolotu X a pilotem samolotu Y?...

Takie podniebne Gadu-Gadu jest na jednej częstotliwości (ja osobiście znam jedną). Nie jest jednak ona mocno okupowana. I to co rzadko słychać leci w 99,99% po angielsku.
  • #24 9901964
    Malcolm2008
    Poziom 10  
    Więc najlepiej jest kupić UBC-3500XLT ? Ale chciałbym wysłuchać opinii innych forumowiczów na ten temat.
    Kuba

Dodano po 21 [minuty]:

Czy takie służby jak CBA lub CBŚ nadają na zwykłych cb radiach ?
    Może za wysoko mierzę ale jak mieszkałbym w Krakowie w/w służby usłyszał bym przy pomocy skanera który mam zamiar kupić czy to jest już wyższa szkoła jazdy ?
    Kuba

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Jeszcze tylko jedno pytanie w sprawie anteny.
    Powiedzmy że Kraków z którego chciałbym nasłuchiwać chociażby rozmów z wieży „Balice” są przykładowo na południe od Nowego Sącza (a wiadomo jest wszystkim że wieża Balic jest na północy) [to tylko przykład] a zamontuję antenę na północy czy zasięg będzie wówczas mniejszy czy nie ma to różnicy gdzie będzie zamontowana ?
    Kuba
  • #25 9902463
    internick
    Poziom 36  
    Malcolm2008 napisał:
    ...czy nie ma to różnicy gdzie będzie zamontowana?...

Ma być zawieszona wysoko nad terenem/budynkami (jak najwyżej się da). A na czym Ty masz zamiar w ogóle słuchać?
  • #26 9903693
    Malcolm2008
    Poziom 10  
    Na wszystkim na co mi skaner pzwoli
  • #27 9904940
    internick
    Poziom 36  
    Mi nie chodzi o skaner. Antenę mam na myśli:D
  • #28 9905061
    Malcolm2008
    Poziom 10  
    Inni mają pieniądze ja za dużo ich nie mam więc to było tylko pytanie na razie chcę kupić sam skaner
  • #29 9905221
    internick
    Poziom 36  
    Poczytaj jeszcze o: Icomie IC-R5 (już go nie produkują), ewentualnie jego starszym bracie Icom IC-R6. Możesz także zastanowić się nad Yaesu VR-120 czy AOR AR MINI.
  • #30 9905306
    Malcolm2008
    Poziom 10  
    Sam skaner będę musiał kupić na raty przy wpłacie własnej 320 zł

Dodano po 3 [minuty]:

Teraz już całkowicie się pogubiłem cały czas rozmawiamy na temat skanera Uniden UBC3500XLT to który z tych trzech o którym mowa w/w napisanym poście kolegi jest najlepszy ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje skanera radiowego, który obsługuje pasma lotnicze oraz częstotliwości służb uprzywilejowanych, takich jak Policja, Straż Miejska, Straż Pożarna i Pogotowie Ratunkowe. W dyskusji polecane są modele Uniden UBC3500XLT oraz UBC785XLT, z uwagi na ich funkcjonalność i zakres częstotliwości. Użytkownik zastanawia się nad potrzebą zakupu anteny, aby poprawić zasięg odbioru, zwłaszcza przy odległości 100 km od najbliższego lotniska. Wskazówki dotyczące anten obejmują szerokopasmowe modele oraz anteny kierunkowe. Użytkownik pyta również o różnice techniczne między modelami skanerów oraz o możliwość nasłuchu rozmów pilotów. Wskazano, że do nasłuchu rozmów lotniczych niezbędna jest dobra antena, a także że nie można nadawać bez odpowiedniej licencji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA