logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny pasek na dole obrazu przy przechwycie VHS kartą WinFast TV2000 XP

witaliii 05 Wrz 2011 20:21 3158 10
REKLAMA
  • #1 9898426
    witaliii
    Poziom 9  
    Witam,
    Przegrywam kasetę VHS na dysk przy użyciu karty telewizyjnej WinFast TV2000 XP przy odtwarzaniu jak i nagrywaniu na dole obrazu jest pasek psujący całe nagranie, w oryginale nie ma tego paska, ani jak się odtwarza na telewizorze. Pasek występuje w każdym programie w którym przechwytuje ten obraz. Ma może ktoś wiedzę co to za pasek i czy to jest uszkodzenie mechaniczne czy coś innego?
    Karta w innych działaniach spisuje się bez zastrzeżeń, odbiór telewizji jest bez żadnego paska.

Dla z obrazowania usterki przedstawiam na screenie i na materiale wideo jak wygląda ten pasek.

• REKLAMA
  • #2 9900874
    DawwidW
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    A czy kaseta nie jest po prostu uszkodzona? Odtwarzałeś ją na czymś innym?
  • REKLAMA
  • #3 9902800
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Prawdopodobnie taśma nieprawidłowo przesuwa się po swoim torze. Na TV tego możesz nie widzieć, zależy od ustawień geometrii obrazu w TV. Jeśli jest delikatnie rozciągnięty w pionie, to paska nie zobaczysz, bo znajduje się poza obszarem widocznym na ekranie.
  • REKLAMA
  • #4 9902847
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 9902852
    Artur k.
    Paniki napisał:
    Ja mam właśnie to samo przy zgrywaniu.

No i?
  • REKLAMA
  • #7 9915111
    witaliii
    Poziom 9  
    Owy pasek występuje na każdej kasecie, dodam że występuje również przy zgrywaniu z kamery z kasety typu Hi8
  • #8 9915169
    Artur k.
    A jesteś pewny w 100%, że wszystko co podłączasz do karty jest 100% sprawne?
    Ja mam taką samą kartę TV, podłączałem do niej VHS i nic takiego się nie działo. Taki efekt, jak zaprezentowałeś występuje, gdy taśma nieprawidłowo przesuwa się po swoim torze - jak to ładnie ujął Kolega jdubowski - "tracking" (zabrakło mi tego określenia w pierwszym poście, bo kopę czasu nie zajmowałem się VHS). W magnetowidzie jest taka śrubka do regulacji "tracking", na kamerach się nie znam, ale pewnie jest podobnie.
    Taki efekt występować nie powinien. Jesteś w stanie podłączyć inny magnetowid, albo inne źródło sygnału (DVD, kamera podająca sygnał na żywo) i sprawdzić?
    Jakiego programu używasz do obsługi karty TV?
  • #9 9918191
    witaliii
    Poziom 9  
    Tak, podłączałem inne źródło była to konsola Playstation 2 i odtwarzacz DVD owego paska nie było.
    Programu używam dołączonego do karty i jest to WinFast PVR2 bo po wielu testach on okazał się najlepszy i nie zawodny, oczywiście testowałem na innych programach między innymi Cyberlink Power Director ver. 8 pasek tez w tym programie występuje.

Co do tej sprawności to wydaję mi się że jest wszystko sprawne, zwłaszcza że było by to dziwne że jeden sprzęt i drugi ma taką samą usterkę. Niestety innego magnetowidu wideo nie posiadam.

Screen z odtwarzacza DVD:
  • #10 9919064
    Artur k.
    witaliii napisał:
    Tak, podłączałem inne źródło była to konsola Playstation 2 i odtwarzacz DVD owego paska nie było.
    Programu używam dołączonego do karty i jest to WinFast PVR2 bo po wielu testach on okazał się najlepszy i nie zawodny, oczywiście testowałem na innych programach między innymi Cyberlink Power Director ver. 8 pasek tez w tym programie występuje.

Wszystko wskazuje jednak na problem z prowadzeniem taśmy tak w magnetowidzie, jak i w kamerze.
    Skąd jesteś? Jeśli gdzieś z Warszawy i okolic, to chętnie rzucę okiem na ten przypadek, zwłaszcza że u mnie nie występuje.
    Jaki masz magnetowid? Nie ma tam regulacji "tracking" z poziomu użytkownika? Wiele magnetowidów miało taką możliwość.
  • #11 9921581
    witaliii
    Poziom 9  
    Magnetowid to AIWA DK510 i owszem ma z przodu pokrętło TRACKING lecz kręcenie nim nic nie daje oprócz tego że w nie którym położeniu obraz śnieży.
    Niestety jestem z zachodniopomorskiego.

To taśma w kamerze i w magnetowidzie jest tak samo źle prowadzona, trochę dziwna przypadłość, można to jakoś zdiagnozować żeby się upewnić czy to na pewno to, choć wydaje mi się że to raczej nie to.

Od pewnej osoby się dowiedziałem że ten pasek to ''overscan'' jest coś w tym prawdy ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przechwytywaniem obrazu z kaset VHS za pomocą karty telewizyjnej WinFast TV2000 XP, gdzie na dole obrazu pojawia się niepożądany pasek. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być uszkodzenie taśmy, niewłaściwe prowadzenie taśmy w magnetowidzie, lub problem z regulacją "tracking". Użytkownik potwierdza, że pasek występuje również przy zgrywaniu z kamery Hi8, a regulacja "tracking" w magnetowidzie AIWA DK510 nie przynosi efektów. Pojawia się również hipoteza, że pasek może być wynikiem zjawiska "overscan". Użytkownik testował różne źródła sygnału, w tym konsolę PS2 i odtwarzacz DVD, gdzie problem nie występował.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA