logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć parametry trapezu kierowniczego w robocie mobilnym?

maurycy74 27 Lis 2004 22:28 6534 1
REKLAMA
  • #1 1018578
    maurycy74
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Podczas konstruowania robota mobilnego natknąłem się na taki problem: nie potrafię policzyć takich parametrów układu kierowniczego jak:
    1: długość i kąt zwrotnicy względem osi koła sterowanego
    2: długość i kąt drążka sterowniczego

Krótki opis: robot to prostokątna platforma na czterech kołach, dwa tylne są napędzane poprzez mechanizm różnicowy, dwa przednie obracają się wokół własnej osi pionowej. Kołami skrętnymi mam zamiar sterować za pomocą listwy zębatej, która jest przesuwana silnikiem krokowym z zębatką. Wszystko tak, jak w zwykłym samochodzie z tylnym napędem. Nie wchodzą tu żadne sprawy typu kąt nachylenia koła, kąty natarcia itp. Przednie koła obracają się wokół swojej pionowej osi. Zależy mi tylko na tym, żeby dobrać parametry trapezu kierowniczego tak, aby przy skręcie (zakładam skręt kół >45 st.) lewe i prawe koło toczyło się po innych łukach, a co za tym idzie miały różne wychylenia. Czy to się da w ogóle zrobić? Nie jestem mechanikiem, a trygonometrycznie jakoś nie potrafię tego policzyć. Z góry dziękuję za pomoc, lub wskazanie jakiegoś źródła.

Pzdr.
    maurycy74
  • REKLAMA
  • #2 5848490
    dexterhouse
    Poziom 13  
    Ocena: 219
    Stary temat i pozostawione bez odpowiedzi pytanie na które sam szukałem odpowiedzi.

Odpowiedź jest prosta więc więc zostawię ją dla potomności.

Układ trapezowy, czy też trapez kierowniczy wyznacza się poprzez:

1. postawienie punktu na środku tylnej osi,
    2. połączenie tego punktu kolejno ze sworzniami przednich zwrotnic,

Kąt zawarty miedzy powstałą linią a kołem to właśnie kąt "wąsa" zwrotnicy.

Z tego wynika:
    Jeśli drążek kierowniczy jest za przednią osią, to jest od krótszy od rozstawu swożni zwrotnic,
    Jeśli drążek kierowniczy jest przed osią to jest dłuższy od rozstawu swożni.

Jak widac być się można bez matmy.

Zaznaczyłem to na rysunku znalezionym na forum.

Jak obliczyć parametry trapezu kierowniczego w robocie mobilnym?

pozdrawiam
REKLAMA