logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie pompy głębinowej - jak uniknąć zamarzania węża?

ROBERTNIE 06 Wrz 2011 02:29 6131 5
REKLAMA
  • #1 9899601
    ROBERTNIE
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam nadzieje że pomożecie rozwiać moje watpliwości związane z podłączeniem pompy głębinowej.
    Na działce mam studnie głębinowa (nawiert do 29m). Tuż pod ziemia znajduje sie studzienka betonowa.
    Wąż do wody dla domu połozyłem na 120 cm. Wg projektu miało byś na 160 cm, ale wody gruntowe obsypywały wykop. Czy nie jest to zbyt płytko ? Jaka jest strefa przemarzania dla Wrocławia?
    Większym dylematem jest podłączenie pompy.
    w tej chwili podłączona jest tymczasowo na czas budowy domu pompa, połączona z węzem który przechodzi przez metalowy kielich.
    Obawiam sie że hydraulik zechce podłączyc pompe w taki sam sposób. Kielich ten znajduje sie na głęb. 95 cm pod pow. gruntu. Wąż z woda bedzie biegł bliżej pow. gruntu - tego sie obawiam.
    Kiedyś widziałem jakis schemat, na którym przewód z woda lezał zakopany w poziomie i był podłączony do pionowej rury z pcv za pomoca jakiejś mufy.
    Prosze o podpowiedzi jak najlepiej podłączyć pompe - tak zeby nie zamarzł wąż.
    Załączniki:
    • studnia głębinowa.JPG (2.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 9904370
    markmd
    Poziom 25  
    Ocena: 278
    Ja mam doprowadzenie wody z domu do ogrodu na głębokości ok. 1m ( 30m rury stalowej) i jak dotąd nie zdarzyło się, aby mi woda zamarzła. Zawsze teren możesz nadsypać.
  • REKLAMA
  • #3 9913994
    DrDiabel
    Poziom 1  
    Witam.
    Jeżeli chodzi o przemarzanie to glębokość min 130cm tak jest w większości projektów studni głębinowych. Sporo mam wodociągów zrobionych i nawet przy 70cm głebokości wąż PE32 nie zamarzł:D . Co do podłączenia co za problem wyciągnąć pompe obciąć rure osłonową głowice dać niżej nawet na głębokości 2 metrów i nie zamarznie na bank
  • REKLAMA
  • #4 9915115
    noam
    Poziom 9  
    Jeśli chodzi o głębokość przymarzania gruntu, to zgodnie z normą waha się ona na terenie kraju od 0,8m na zachodzie, 1,2 na południu do 1,4m na mazurach. Zazwyczaj daje się +-30-40 cm głębiej jak pozwalają na to warunki. Jeśli nie, należy się trzymać minimalnych głębokości określonych w normie. Jeśli jednak nawet minimalna głębokość nie jest możliwa do zachowania wtedy odcinki wypłacone izoluje się termicznie.
  • REKLAMA
  • #5 9921683
    ROBERTNIE
    Poziom 2  
    chciałbym, żeby hydraulik wpiął się z boku w rurę pionowa pcv, ale nie wiem na ile złączka jest szczelna.Chyba ze połącze od strony kielicha -ale wtedy musiałbym obłożyć instalacje wełna.

Proszę poprawić błędy pisowni
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    mod - mirrzo
  • #6 9941967
    ROBERTNIE
    Poziom 2  
    Czy możecie mi polecić kogoś z Wrocławia kto montuje studnie tzn. podłącza pompę do rury, montuje jakieś gniazdo do łączenia przewodów, itd?
    zdecydowany jestem żeby zrobił to ktoś doświadczony.
REKLAMA