logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GOLF IV 1.9 TDI 90KM ALH - ostry zapach spalin, problemy z odpalaniem na ciepło

pzdanowski1984 07 Wrz 2011 17:16 16516 9
REKLAMA
  • #1 9904319
    pzdanowski1984
    Poziom 12  
    Ocena: 83
    Witam otóż mam problem z moim GOLFEM tak jak w temacie tyle że to jednostka 90KM (ALH). Czuć smród jakby niespalonego paliwa jak wyjde z samochodu,nieczuć tego w środku ! dodam że auto niedymi jak zimne czy nawet przy dodawaniu gazu!.Auto pali zimne bez zarzutu ,tylko nieraz zdarzy się że jak rozgrzane 90st chcę odpalić to w momencie odpalenia chwyci potrzęsie silnikiem coś jakby zgrzyta i zgaśnie ,po ponownej próbie odpalenia jest ok.Auto jak na moje oko pali w granicach 5,5 do 6,0 na 100km.Jeśli chodzi o ten smród dodam że układ wydechowy jest szczelny wszędzie ,może to wina katalizatora może wyjąć z niego środek i z powrotem wstawić ?A może kąt wtrysku przyspieszyć na pompie?Auto dobrze się zbiera mam na myśli ma przyspieszenie ,żadna kontrolka się niezapala podczas pracy silnika ,wszystkich którzy mogą pomóc prosze o rade DZIĘKUJE.
  • REKLAMA
  • #2 9904350
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2344
    Najprawdopodobniej źle ustawiony zapłon.
  • REKLAMA
  • #3 9904389
    pzdanowski1984
    Poziom 12  
    zeimp napisał:
    Najprawdopodobniej źle ustawiony zapłon.
    To jak mam zapłon przyspieszyć czy opóżnić ?
  • #4 9904397
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Zapewne opóźnić.
  • REKLAMA
  • #5 9904415
    pzdanowski1984
    Poziom 12  
    zeimp napisał:
    Zapewne opóźnić.
    A to że jak rozgrzany jest i przy odpalaniu mam taki cyrk to co napisałem to ma coś wspólnego z zapłonem?
  • Pomocny post
    #6 9904423
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    pzdanowski1984 napisał:
    A to że jak rozgrzany jest i przy odpalaniu mam taki cyrk to co napisałem to ma coś wspólnego z zapłonem?

Tak.
  • #7 9904949
    pzdanowski1984
    Poziom 12  
    Opóżniłem lekko kąt wtrysku i okazało się że auto nie ma takiego ducha jak przed regulacją praca silnika wydaje mi sie że pracuje ciszej ,ale nadal czuć ten zapach spalin.Więc ustawiłem jako pszyspieszony czujnikiem zegarowym na wartość 0,85mm skok tłoko rozdzielacza pompy w położeniu wału korbowego silnika GMP na znaku i jakby emisja tych spalin zmniejszyła się .Czyżbym jeszcze musiał przyspieszyć zapłon? na pompie i ewentualnie na jaką wartość ?
  • #8 9905039
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Posłuchaj, tak to ja Ci nie pomogę (metodą prób i błędów), do tego przydał by się np. vag i dopiero ustawianie. Dodam, że silnik musi mieć min. 80*C (nagrzany).
  • REKLAMA
  • #9 9905917
    jarciu11
    Poziom 19  
    Ocena: 97
    Dokładnie jak kolega wyżej pisze kabel za 25 pln vag ,tdi tyming i ustawisz kat wtrysku.
  • #10 10020087
    pzdanowski1984
    Poziom 12  
    Rozwiązano okazało się żle działający EGR tzn zaworek sterujący nim.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Golfem IV 1.9 TDI 90KM (ALH), polegający na odczuwalnym zapachu niespalonego paliwa na zewnątrz pojazdu oraz problemach z odpalaniem silnika na ciepło. Auto pali normalnie, ale przy rozgrzanym silniku występują trudności z uruchomieniem, co objawia się drganiem silnika i gaśnięciem. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być źle ustawiony kąt wtrysku lub problem z katalizatorem. Po próbie regulacji kąta wtrysku, silnik pracuje ciszej, ale zapach spalin nadal się utrzymuje. Ostatecznie rozwiązaniem okazał się uszkodzony zawór EGR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA