logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyposażenie warsztatu dla początkującego serwisanta elektronarzędzi – co kupić na start?

londyn 07 Wrz 2011 20:46 6070 8
  • #1 9905033
    londyn
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.
    To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
    Mam taki pomysł z kolegą, żeby naprawiać elektronarzędzia tylko nie wiemy jaki sprzęt będzie nam potrzebny na początek, w co powinniśmy zaopatrzyć nasz warsztat?
  • #2 9905045
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6349
    Jeśli naprawiałeś cokolwiek, kiedykolwiek, to chyba wiesz co Tobie wtedy było potrzebne?
  • #3 9905065
    londyn
    Poziom 10  
    no tak ale tylko we własnym zakresie i to nie były aż tak poważne naprawy .
  • #4 9905116
    Michcio 88
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    A skąd wiesz że będziesz w stanie naprawić inne bardziej skomplikowane narzędzia? To bez sensu, jeśli nie naprawiałeś lub nie wiesz jak działa dana rzecz to się nie dotykaj. Sam powinieneś wiedzieć co potrzebujesz i co chcesz, jak przed mówca powiedział. Bez praktyki nie podchodź, bo nie naprawisz.
  • #5 9905117
    TyPeczek
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Komplet śrubokrętów, komplet kluczy (płaskie, nasadowe i imbusy), wskaźnik fazy - probierka, multimetr cyfrowy, lutownica, taśma izolacyjna, przewody (różne przekroje i typy).
    To chyba powinno starczyć na początek.
  • #6 9905616
    PtasiorWro
    Poziom 28  
    Ocena: 542
    To nie taka prosta sprawa kolego.
    Na początek prasa ręczna, zestaw dobrych szczypiec do pierscieni segera np.knipex wicha ok 10szt każda przy dobrych cenach ok 70zł, amperomierz analogowy, autotransformator i i podstawa to tokarka do wirników, klucze dynamometryczne itd.
    I lata doświadczenia.
    Więc jak nie masz doświadczenia to sobie darujcie bo to wcale nie jest takie łatwe jak się wydaje.
  • #7 9908371
    londyn
    Poziom 10  
    Wiem że to nie taka prosta sprawa zdaje sobie z tego sprawę .Wiem że praktyka jest najważniejsza i postaram się ją zdobyć i w tedy się okaże .
  • Pomocny post
    #8 9911450
    tqmeh
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Jakiś czas temu walczyłem z hilti i boschem (trochę mi jeszcze klamotów zostało) oto co mi było potrzebne (najważniejsze pozycje):
    - po pierwsze porządny falbanek - stół na którym możesz porozkładać to co masz bez obawy że się coś gdzieś zawieruszy, koniecznie pokryty czymś co można łatwo umyć
    - dobre oświetlenie
    - średnie imadło
    - kpl. dobrych wkrętaków ślusarskich
    - kpl. dobrych wkrętaków elektrycznych
    - kpl. wkrętaków torx
    - średni kpl kluczy torx
    - klucze zwykłe płaskie + nasadowe
    - kawałek młotka
    - jakieś pobijaki
    - suwmiarka
    - kawałek miedzi - aluminium - przyda się do nabijania zbijania wałków, zębatek
    - szczypce do pierścieni "segera" wew. + zewn.
    - jakaś chemia - zmywacze olej
    - chemia dedykowana do danych narzędzi - smary - oleje
    - sylikon
    - podstawowy zestaw o ringów może się przydać
    - miejsce do mycia klamotów

Od strony "elektrycznej"
    - kilka gniazd zabezpieczonych różnicówką po amperomierzu
    - miernik

Wszytko zależy co będziesz naprawiał i na jakim poziomie (lekkie naprawy czy remonty kapitalne od zera)

Pozdrawiam
  • #9 9911651
    londyn
    Poziom 10  
    dzięki wszystkim za odpowiedzi już mam to jakoś poukładane w głowie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje rozpocząć naprawę elektronarzędzi i pyta o niezbędne wyposażenie warsztatu. Odpowiedzi sugerują, że kluczowe narzędzia to: zestaw śrubokrętów, kluczy (płaskie, nasadowe, imbusy), multimetr, lutownica, taśma izolacyjna, oraz różne przewody. Dodatkowo, zaleca się posiadanie dobrego oświetlenia, imadła, chemii do czyszczenia i smarów, a także miejsca do mycia narzędzi. Wskazano również na znaczenie doświadczenia w naprawach oraz praktyki, aby skutecznie podejść do bardziej skomplikowanych napraw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA