logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop 486: 10 piknięć, żółty ekran, brak pamięci czy procesora?

Gresus 28 Lis 2004 18:24 4245 51
Najlepsze odpowiedzi

Czy laptop 486 z 10 piknięciami i żółtym ekranem ma uszkodzoną pamięć CMOS, brak procesora czy tylko problem z matrycą?

To nie wygląda na brak procesora ani samej pamięci — bez procesora laptop raczej w ogóle by się nie uruchomił, a napis AMD na układzie wskazuje, że to właśnie procesor 486 [#1021718][#1025866] Dziesięć piknięć oznacza błąd CMOS Shutdown Register Read/Write, najpewniej padniętą baterię pamięci CMOS [#1026212][#1027283] Żółty ekran mógł wynikać z trybu bursztynowego w matrycy monochromatycznej, ale w tym przypadku okazało się, że były przerwane kabelki od matrycy i po ich przylutowaniu wszystko zaczęło działać [#1025891][#1037862]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1020312
    Gresus
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Przyznam sie bez bicia ze na laptopach nic sie nie znam ! ostatnio wpadl mi w rece jakis zabytek i tak z ciekawosci sie niem zajelem !
    problem polega na tym ze po odpaleniu slychac 10 razy pikniecie i obraz robi sie zółty !!! napewno brakuje pamięci bo tak wylukałem w instrukcji ! jest to chyba jakis laptop 486 lub starszy w ksiażece nic nie znalazlem na temat procesora moje pytanie polega na tym czy bez procesora laptop wogole by sie uruchamial bo na plycie jest wolny taki duzy kwadracik ale w ksiazece tez jest pusty no a obok sa jeszcze jakies 2 male microprocesorki na jedny pisze AMD czy to moze byc procesor ?????
    bo nie wiem czego szukac czy tylko pamieci czy procesora tez ?
    Z góry dziex za pomoc!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 1021718
    Tolo1
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Bez procesora raczej nic ci sie nie uruchomi.napis AMD sugeruje,ze jest to wlasnie procek.Sczytaj z plyty typ i najlepiej wpisz go w wyszukiwarce np. google wtedy masz szanse znalezc jakiegos manuala do tej plyty.
  • #3 1022455
    Gresus
    Poziom 18  
    oki poszukam dziex tylko gdzie na płycie znajde jej nazwe ja tu nic nie widze uuuuuu
  • #4 1022569
    Tolo1
    Poziom 14  
    To nie musi byc nazwa - wystarczy symbol - jakies cyfry,literki najczesciej w ktoryms rogu plyty lub w poblizu srodka, jesli sa - powinienes znalezc, jesli nie ma moze sam laptop ma jakas nazwe i typ wtedy trzeba szukac w ten sposob.
  • #5 1023534
    Gresus
    Poziom 18  
    znalazlem jakas nazwe DD600 w prawym górnym rogu bo sam laptop nie nowi zadnej nazwy przynajmniej na obudowie nic nie pisze i w ksiazece!
  • #6 1023677
    Tolo1
    Poziom 14  
    Znalazlem jakies strony o laptpach jednak sa tam same nowe modele.Zrob jeszcze takie cos - odczytaj z tej kosci na ktorej jest napis AMD wszystkie dane i podaj mi je tutaj z dokladna pisownia lub jesli masz mozliwosc wrzuc fotke tego ustrojstwa.Moze byc na priva.
  • #7 1025866
    Gresus
    Poziom 18  
    Z tego co mi sie wydaje to procek ma takie oznaczenie
    Am 270512-150 JC
    252ZPDO
    1986 AMD

no i chyba jest ez pamiec bo wyczytalem cos ze jest na plycie i mozna dolancac pisze na niej cos takiego
    CIRRUS LOGIC

no i bios
    AMIBIOS
    486 SXISA

a procek to chyba 486 jest!!! jak wkladam jakas dyskietke to ja czyta ale obraz jest caly czas jakis zółty moze matryca jest siadnieta ???
  • REKLAMA
  • #8 1025891
    tarnowski
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Jeżeli to 486 to może być monochromatyczny. Z tego co pamiętam te matryce miały opcje bursztynu. Przełączenie jest w biosie lub którymś z klawiszy funkcyjnych

Pozdrawiam.D
  • #9 1025956
    Gresus
    Poziom 18  
    nie za bardzo rozumiem ale jak ja mam cokolwiek przełaczyc jak na ekranie widze tylko burszty i nic wiecej :( no i jak nim ruszam to sie zmieni na czanr i zaraz spowrotem ale nic nie widac zadnego napisu ani nic a jak sie zmienia to na klawirce i jak wejsc do biosu bo to niestety niemiecka klawirka :(
  • #10 1026013
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Poszukaj na obudowie napisu w rodzaju FCC-ID XXXXXXXX <-tu jakiś numer i to wpisz w googlu powinieneś w ten sposób znaleźć więcej informacji na jego temat. Podłącz zewnętrzny monitor i zobacz co wyświetla.
  • #11 1026212
    Gresus
    Poziom 18  
    Master - na obudowie jest numer FCC ID: GP9NP-600 to cos poszukam :)
    podlanczalem monitor zewnetrzny lcd i nic na nim nie wyswietla wogole jakby nic sie ni odpalalo na nim bo clay czas mruga lampka
    przypomne ze laptop pika 10 razy wyczytalem cos w ksiazece ze 10 pikniec to : CMOS Shoutdown Register Read/Write Error tylko co to oznacza ??
  • REKLAMA
  • #12 1027283
    Masster
    Poziom 32  
    Ten błąd może oznaczać padniętą baterię pamięci CMOS. A wyjście na zewnętrzny monitor może nie być aktywne. Na klawiaturze poszukaj klawisza do przełączania sygnału na matrycę lub zewnętrzne wyjście. Naogół na którymś z F-ów jest na niebisko narysowana ikonka monitora lub coś podobnego. Uruchamiasz tą funkcję trzymając klawisz Fn i wciskając odpowiedni Fx (u mnie akurat F7).
  • #13 1027682
    Gresus
    Poziom 18  
    Niestety posiadma niemiecka klawire ale naciskam klawisz Fn (naryswoany na czerwono w lewym dolnym rogu) i pokolei wszystki F bo nie mam narysowanego monitora:( i nic :( ale jeszcze bede probowal
    a jesli chodzi o ta baterie to mozna ja jakos wymienic ?????? i dlaczego nic mi sie nie wyswietla na ekranie tylko kolor bursztynowy ???
  • #14 1028249
    Masster
    Poziom 32  
    Bateria pamięci pewnie jest gdzieś w środku w formie niewielkiego pakietu akumulatorków. Musisz poprostu wymienić na identyczny lub inny z tym samym napięciem i pojemnością. A co do monitora to niestety nie wiem co jest nietak.
  • #15 1028484
    Gresus
    Poziom 18  
    nie znalazlem na plycie nic co by przypominalo jakies akumulatarki :(
    mam pytanie bo jak wyciagne dysk to nic nie pika o co chodzi czy to moze byc ze nic nie ma na dysku albo uszkodzony dysk???
  • #16 1030727
    Masster
    Poziom 32  
    Dysk może być uszkodzony, jak wyjmiesz go to nadal jest zółty ekran czy poprostu milczy?
    Bateria pamięci może jeszcze być zintegrowana z zegarem czasu rzeczywistego będzie to taki spory układ z napisem DALLAS. Kiedyś na elektrodzie ktoś pisał, że można z niego zdjąć obudowę i wymienić samą baterię ale to dość trudne.
  • #17 1030813
    Gresus
    Poziom 18  
    obraz robi sie zółty po paru sekundach i słychac lekki pisk czy jest dysk czy go nie ma!!!!
    jedyna róznica polega na tym ze gdzy jest dysk to pika 10 razy a jak go nie ma to nie pika wogóle !
  • #18 1037862
    Gresus
    Poziom 18  
    okazało sie ze były przerwane kabelki od matrycy po przylutowaniu wszystko chodzi no moze pozatym ze klawiatura nie zawsze łapie !!!
    jest to laptop 486 tylko nie wiem jaki zegar i 4mb pamieci
    mozna na taki sprzet wgrac win 95 i jak to bedzie ze sterownikami bo nigdy nie wgrywalem systemu na laptopie ?????
  • #19 1037987
    Masster
    Poziom 32  
    System na laptopa wgrywa się tak jak na każdy inny komputer, można na nim uruchomić Win95 ale musisz znaleźć wersję dyskietkową bo wersja z CD nie zainstaluje się z powodu małej ilości pamięci. Wiem to z doświadczenia bo instalowałem na kilku 486-stkach z 4 Mb RAMu w tym na laptopie Siemensa. O sterowniki się nie martw bo windows ma prawdopodobnie do wszystkiego, może tylko IrDy nie zainstalować. A klawiaturę rozkręć na części pierwsze i dokładnie wyczyść powinno pomóc.
  • #20 1039563
    Gresus
    Poziom 18  
    oki to szukam dyskietkowej wersji win95 tylko gdzie :)
    dziexxx za pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #21 1047152
    Gresus
    Poziom 18  
    wiek ktos moze jak zrobic zeby automatycznie wlanczal sie win 3.1 wiem ze gdzies sie cos wpisuje w config albo autoexe ale nie pamietam wiec prosba o pomoc
    pozdro
  • #22 1047427
    Masster
    Poziom 32  
    W autoexec.bat wpisz na końcu "win" (bez cudzysłowa).
  • #23 1047809
    Gresus
    Poziom 18  
    a jak otworzyc autoexe.bat w win 3.1???
  • #24 1047899
    Masster
    Poziom 32  
    wpisz "edit c:\autoexec.bat"
  • #25 1047979
    Gresus
    Poziom 18  
    oki zroblem troszke inaczej ale mniejsza o to dziex
    a teraz z innej beczki czy 486 powinien miec kolorowa matryce czy czarno biala bo nie wiem czy cos zle zlutowalem bo nie mam kolorow a karte graficzna mam VGA ma to jakies znaczenie????
  • #26 1048003
    Masster
    Poziom 32  
    W zasadzie to powinien już mieć kolorowy wyświetlacz ale nie koniecznie. Możesz dla pewności przejżeć jeszcze raz tasiemkę ale raczej masz czarno-białą matrycę.
  • #27 1048044
    Gresus
    Poziom 18  
    no tez mi sie tak wydaje bo tam tylko 4 kabelki byly naderwane
    a jak w 3.1 przegladac zdjecia?????
    oj chyba cos zepsulem bo przywlanczaniu pokazuje sie tabelka z biosu i dalej sie nic nie laduje :(
  • #28 1048198
    Masster
    Poziom 32  
    W załączniku świetna przeglądarka dla DOSa (SEA).
    Ewentualnie mogę Ci polecić inną Quick View (QV) tą znajdziesz na necie. Ale SEA mi się bardziej podoba mimo, że nie potrafi odtważać MP3 i filmów.

Może tylko system nie chce wystartować? Jakieś komunikaty o błędach?
    Załączniki:
    • Sea.rar (1.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 1048228
    Gresus
    Poziom 18  
    no wlase nic tylko wskaznik miga to po wgraniu bmp i ustwieniu go na tapete jakie bledy zaczely wyskakiwac odnosnie drukarki to zrobilem reset i juz kaplica :(
  • #30 1048255
    Masster
    Poziom 32  
    Może się coś w środku rozłączyło, dysk albo coś. Sprawdź czy BIOS widzi poprawnie dysk ewentualnie wgraj ustawienia domyślne. Można wystartować z dyskietki? Jeżeli tak to zrób to i obejżyj co z dyskiem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy starego laptopa z procesorem AMD 486, który po uruchomieniu wydaje 10 piknięć i wyświetla żółty ekran. Przyczyną może być brak lub uszkodzenie pamięci RAM, procesora lub baterii CMOS, która odpowiada za pamięć ustawień BIOS-u. Laptop posiada oznaczenie DD600, a procesor ma oznaczenie AM 270512-150 JC 252ZPDO 1986 AMD, co wskazuje na model 486. Żółty ekran może wynikać z charakterystyki matrycy monochromatycznej lub uszkodzenia kabla matrycy, które po naprawie poprawiło wyświetlanie, choć klawiatura działa niestabilnie. Dysk twardy jest sprawny, lecz brak piknięć po jego wyjęciu wskazuje na jego rolę w sygnalizacji błędów. System Windows 95 można zainstalować na tym sprzęcie, najlepiej z wersji dyskietkowej ze względu na ograniczoną pamięć (4 MB RAM). Problemy z uruchomieniem systemu wynikają z uszkodzonych lub nieprawidłowych dyskietek startowych DOS, błędów w konfiguracji BIOS-u oraz niestabilnych połączeń taśm i klawiatury. Zalecane jest użycie dyskietek startowych DOS 6.22 lub Windows 95 w wersji dyskietkowej, naprawa połączeń taśmowych oraz wymiana baterii CMOS, która może być zintegrowana z układem Dallas. Automatyczne uruchamianie Windows 3.1 można uzyskać przez dopisanie komendy "win" w pliku autoexec.bat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA