logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf 5 1.4 FSI brak iskry po wymianie rozrządu i głowicy, VAG bez błędów

clifm 20 Wrz 2011 09:09 1717 4
REKLAMA
  • #1 9940756
    clifm
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam, mam podobny problem lecz głowica u mnie nie wchodzi w rachubę
    auto również nie odpala po awarii
    (Polo 1.4FSI AXU) przeskoczył łańcuch rozrządu, posypały się zawory itd. zrobiłem głowice, do tego nowy łańcuch, koła zębate wałków rozrządu, koło zębate wału, nowy napinacz, ślizgi i wymieniłem zimering wału korbowego z tylu silnika z pierścieniem obrotów wału. Kupiłem wszystko w ASO założyłem zimer nabiłem pierścień wcześniej zaznaczając sobie GMP empirycznie czujnikiem zegarowym (wałki na blokadzie udało mi sie wypożyczyć ori blokadę wałków z ASO) ustalając na 1 cylindrze sprawdziłem, nacechowałem na wale pkt tzw. oczka ze starego pierścienia, nowy pierścień osadziłem poskładałem wszystko. Włożyłem silnik w budę i test auto nie zapala brak iskry na wszystkich cewkach czasem zagada na 1 cylinder i chwile "pracuje" na tym jednym do 4 sek. cylindrze, ciśnienie na tłokach po 17,6 bar wszystkie równo maja +- 0.2bar. Podłączyłem VAG-a zero błędów. Pomyślałem ze pomimo staranności mogłem źle osadzić pierścień, przy dokręcaniu koła pasowego mogło mi sie cos przestawić na rozrządzie, bo zębatka wału korbowego to zabawka w tym silniku, sprawdzam wszystko jeszcze raz cechy itd. i nic wszytko ok iskry brak komunikacja z ECU ok brak błędu synchronizacji czujników wałka, czujnik halla liczy obroty z wału, bo pokazuje jak kręcę rozrusznikiem, nie wiem, juz, co tu ruszyć żeby ożyło.

Dodam ze przed rozbiórka silnika iskra była, na 100% bo sprawdzałem.
  • REKLAMA
  • #2 9943893
    rusek60
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam , widzę że ewidentną przyczyną jest tutaj brak zapłonu , dziwne tylko że na wszystkich 4 cewkach . Kompresje masz odpowiednią czyli albo tzw. prawo serii i strzeliły cewki ? albo szwankuje czujnik położenia wału to na podstawie jego odczytów wysyłany jest impuls na cewki. Co mogę doradzić posprawdzaj wszystkie styki i kostki złącza elektryczne może gdzieś nie ma przejścia?sprawdż czy wszystkie masy podłączyłeś , jeśli demontowany był silnik to może jakaś została nie podłączona ?
  • REKLAMA
  • #3 9944413
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4187
    clifm napisał:
    wymieniłem zimering wału korbowego z tylu silnika z pierścieniem obrotów wału
    Jesteś pewień że jest dobrze?
  • REKLAMA
  • #4 9944534
    clifm
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    fakt wymieniłem zimer wału korbowego i pierścień impulsów halla ale jest na 100% ok, dziś wywaliłem skrzynie pożyczyłem z aso przyrząd ori do zakładania pierścienia założyłem na zamontowany i zgadza się co do 1mm blokada w wałki też ori i tu również ok czujnik zegarowy w gniazdo świecy i tez ok choć to już był zbytek bo przyrząd ori do zimera z pierścieniem tak jest skonstruowany ze odrazu wał się ustawia na w górnym martwym punkcie i nie ma innej możliwości, już głupi jestem co tu nie halo może ecu ???
  • #5 9944772
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3277
    Duplikat:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Regulamin: 3.1.12. (10.1, 10.5) Zabronione jest publikowanie tych samych, lub bardzo podobnych informacji w wielu działach forum.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA