Witam. Passat rok 1999 1.9 tdi oznaczenia silnika nie wiem gdzie szukać-przepraszam. Samochód ma wielkie trudności z odpaleniem a mianowicie aby odpalił trzeba kręcić około 40s. Zwiedziłem różne fora i najczęściej podawane przyczyny to uszkodzone świece żarowe. Dziś wymieniłem wszystkie 4szt i żadnej poprawy i gdyż jak przeczytałem na forum świece działają przy temp. poniżej 5*C chociaż pewności nie mam. Poza tym po odnalezieniu przekaźnika świec nr 202 i krótkim zmostkowaniu pojawiło się w końcu napięcie na przewodach idących do świec. Rozruch silnika po podgrzaniu świecami "na krótko" nic nie zmienił -w zasadzie tak powinno być skoro w takich temp. świece nie pracują. Po podłączeniu do kompa zero błędów przy czym idąc tropem uszkodzonego czujnika temp. wody wskazana na kopie wyniosła 62*C a na zegarze 90*C temp. paliwa ok.40 a powietrza zasysanego 22*C Sadziłem że usterki należy szukać w układzie zasilania wiec zamontowałem (jak doradzali również na forum) zaworek zwrotny na przewód idący od filtra do pompy- pompa jest rotacyjna. W tym przypadku również zero poprawy. Zauważyłem jednak zależność taką, że nie zależnie czy silnik jest ciepły czy zimny odpala po 40sekundach mielenia, natomiast jeśli się go zgasi i odpala po przerwie nie dłuższej niż 10s to pięknie odpala również niezależnie od temperatury. Bardzo proszę o pomoc i odpowiedz na kilka pytań.
1. Czy świece żarowe faktycznie w obecnej temp. nie mają prawa grzać?
2. Czy pompa rotacyjna w tym modelu jest zasilana pompą zasilającą (gdzie jest)?
3. Czy mogę podpiąć zasilanie do pompy omijając filtr bezpośrednio z kanistra?
4. Czy czujnik temp. mam do wymiany skoro pokazuje różne temp?
5. Co może mu dolegać i jak eliminować przyczyny mając do dyspozycji tester diagnostyczny i wsparcie kolegi.
P.S. Samochód od dnia zakupu sprawował się znakomicie, paliwo tankowane dobrej jakości, nic wcześniej nie grzebane a filtr paliwa zmienię jutro.
Pozdrawiam
1. Czy świece żarowe faktycznie w obecnej temp. nie mają prawa grzać?
2. Czy pompa rotacyjna w tym modelu jest zasilana pompą zasilającą (gdzie jest)?
3. Czy mogę podpiąć zasilanie do pompy omijając filtr bezpośrednio z kanistra?
4. Czy czujnik temp. mam do wymiany skoro pokazuje różne temp?
5. Co może mu dolegać i jak eliminować przyczyny mając do dyspozycji tester diagnostyczny i wsparcie kolegi.
P.S. Samochód od dnia zakupu sprawował się znakomicie, paliwo tankowane dobrej jakości, nic wcześniej nie grzebane a filtr paliwa zmienię jutro.
Pozdrawiam