logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Zlecę] Napisanie programiku - termostat 3-kanałowy

aniołek 23 Wrz 2011 15:42 1658 2
  • #1 9955959
    aniołek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Jak w tytule - szukam wykonawcy małego sofciku :) , który miałby odczytywać temperaturę z 3 czujników DS10b20 (3 niezależne kanały).

- dwa kanały - czujnik + przekaźnik (uruchamiany przy zadanej temperaturze),
    - jeden kanał - czujnik + dwa przekaźniki (przekaźnik A uruchamiany w chwili osiągnięcie temp. minimalnej, przekaźnik B - w chwili osiągnięcia temp. maksymalnej),
    - niezależna regulacja każdego kanału - międzyczasu pomiaru i wartości granicznych temp. zadziałania przekaźników,
    - gdy temp. powróci do ustawień niższych niż graniczne - przekaźniki się wyłączają,
    - zabezpieczenie w postaci watchdoga i komunikatu wyświetlanego w razie awarii czujnika (konieczne) i przekaźnika (nie wiem czy warto?..).

Całość - na Atmegę8 i wyświetlacz 2x16 (HD44780). Menu może być oparte tylko na przyciskach. Jeśli to uprości wsad - każdy czujnik może być podłączony pod inny pin (w zasadzie to nawet lepiej, bo uprości to również ewentualną wymianę czujnika - ustrojstwo jest przeznaczone dla starszej osoby).
    Część elektroniczna na razie w głowie - ale tylko dlatego że nie wiem, co pod który pin będzie podpięte..

Uff, to chyba koniec moich założeń.. ;)
    Pozdrawiam :)

ERRATA
    Oczywiście - chodzi o czujniki DS18b20 :) ..
  • #2 9957625
    Flaman11
    Poziom 18  
    Ocena: 281
    Witam,

Chętnie wykonam ten program. Proszę wysłać zamówienie z wyszczególnieniem założeń konstrukcyjnych( dokładnego opisu wszystkich funkcji) oraz terminu jaki Pan oczekuje od wykonawcy. Wtedy wykonam wyceny.

Pozdrawiam
    Flaman11
  • #3 9958343
    aniołek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam ponownie

Uściślając - część elektroniczna zasilana 5v poprzez LM7805.
    Generalnie - urządzonko ma mierzyć temp. w trzech punktach, i w zależności od sytuacji - uruchamiać cztery przekaźniki lub tranoptory. Musi mieć możliwość zmiany międzyczasów pomiaru (od powiedzmy 2 do 1200 sek), i zmiany nastaw temperatur w zakresie 25~100st C. dla każdego czujnika niezależnie. Innych uściśleń nie podam bo ich nie ma ;) , a w kwestii szczególików - zaufam doświadczeniu kolegów (po prostu - nie chcę nic narzucać aby nie zawężać możliwości..).
    Do poruszania się po menu mogę użyć przycisków lub obrotowego enkodera - tu również całkowita dowolność, i tak na tę chwilę część elektroniczna jest uzależniona od propozycji Kolegów :) .. Dokładność wyświetlanej temp. i nastaw uzależniona jest od odkładności czujników, więc i tu za wiele się nie wymyśli..

Acha - czas realizacji nie jest istotny, byle nie pół roku ;) !! To samo dotyczy języka - nie przewiduję większych przeróbek działającego układziku w późniejszym czasie, a gdyby nawet - i tak nie znam żadnego, więc o zmianach będę zmuszony rozmawiać z mądrzejszymi ode mnie ;) ..

Pozdrawiam
REKLAMA