logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uniknąć matowego wykończenia przy lutowaniu? Czy temperatura otoczenia wpływa?

DRIVER148 29 Wrz 2011 10:05 3357 8
REKLAMA
  • #1 9974750
    DRIVER148
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Witam, mam taki problem poprawiając zimne luty wszystko wychodzi mi prawie dobrze ale robi się kolor matowy a powinien być połysk. Jak lutuje jest ładny połysk a po odłożeniu lutownicy 2 sekundy i robi się mat , możecie mie jakoś pokierować? I tak jeszcze przy okazji czy temperatura otoczenia w jakiej się lutuje ma znaczenie?
  • REKLAMA
  • #2 9974787
    lodziak12
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Tak się tworzy poprzez zanieczyszczoną i nie odtłuszczoną powierzchnię lutowania, i brudny i nie odtłuszczony grot lutownicy. Jaką masz lutownicę, około jaka temperatura jest na grocie? Jest jeszcze 1 możliwości jaką starą masz cynę? Też nie może by za stara bo tak będzie się robić. A temperatura otoczenia nie ma większego wpływu.
  • #3 9974802
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    "Zimny lut" to stan połaczenia dwóch detali nietrwały,/ niepewny/.
    Natomiast powierzchnia spoiwa matowa -to tlenki cyny /składników spoiwa /.
    Trzeba nauczyć sie lutować z użyciem topnika bezkwasowego n.p. kalafoni.
    Oczywiście lutownica grzałkowa z regulacją temperatury.Przegrzana cyna ulega utlenianiu , jeśli nie chroni jej powierzchni warstewka kalafoni, i ma matowy wygląd .Oprócz tego takie połaczenie nie ma wartości technicznej bo jest porowate.
    Lutownica - do lutowania na powietrzu musi mieć odpowiednią moc.
    Moc dobiera sie w zależności od wielkości detalu i temperatury otoczenia.Można też nauczyć się lutowania małym palnikiem gazowym /ma lutownicę na pokładzie /.
  • REKLAMA
  • #4 9974807
    DRIVER148
    Poziom 10  
    lutownice mam xytronic 369 temp. około 400 stopni. Ja to robię tak mam zimny lut rozgrzewam lutownice miej więcej do 400 stopni przykładam do lutu i czekam robi się błyszczący odkładam lutownice i za chwile robi się matowe , jak coś źle to popraw mie. Jak to powinno wyglądać fachowo?
  • #5 9974923
    salawalas
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    400 stopni?!! :D

Stopy lutownicze ołowiowe temp.topnienia 183 st.C, stopy lutownicze bezołowiowe temp. topnienia 215-230 st. C.
  • REKLAMA
  • #6 9976033
    DRIVER148
    Poziom 10  
    To może ja za krótko czekam ale dioda sygnalizująca temperaturę wyłącza się a topić zaczyna mi się około 400 stopni. A wracając do tematu co robię źle lutując?
  • REKLAMA
  • #7 9976148
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Domyślam się, że masz spoiwo bezołowiowe. To taka powierzchnia będzie zawsze. A temperatura 400 st (pokazywana przez stację jest OK). Proponuję się nie wygłupiać i stosować stop PbSn. A co do ekologii to też będzie na plus bo srebro truje podobnie a może lepiej niż ołów
  • #8 9976236
    Mody
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Wystarczyło przeczytaćAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Tak jak radzi kemot55 zakup stop lutowniczy SnPB z topnikiem lub kalafonią. Zazwyczaj stop
    SnPb jest na niebieskiej szpuli, a SnAg lub SnCu na zielonej.
  • #9 9977513
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    O lutowaniu napisano już epopeje.

Regulamin p.3.1.16, p.3.1.17

Podsumowanie tematu

✨ Zimny lut to problem związany z nietrwałym połączeniem elementów elektronicznych, często spowodowany zanieczyszczoną powierzchnią lutowania oraz brudnym grotem lutownicy. Użytkownik zauważa, że po lutowaniu, które początkowo ma połysk, powierzchnia staje się matowa. Wskazówki dotyczące poprawy jakości lutowania obejmują użycie topnika bezkwasowego, takiego jak kalafonia, oraz odpowiednią regulację temperatury lutownicy. W przypadku lutowania cyną bezołowiową, matowy wygląd może być wynikiem utleniania. Użytkownik korzysta z lutownicy XYTRONIC 369, ustawionej na około 400°C, co jest zgodne z wymaganiami dla lutów ołowiowych i bezołowiowych. Zaleca się stosowanie stopu PbSn dla lepszej jakości połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA