logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ przewodzący/wyłączający się po podaniu impulsu.

lajcik1 01 Gru 2004 19:28 1777 12
REKLAMA
  • #1 1028352
    lajcik1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,
    Zalogowałem sie juz dawno ale teraz postanowiłem sie odezwać, mam takie pytanie odnośnie przełączika, chciałbym zrobić coś takiego że podając impuls na układ on sie wtedy załacza i zaczyna przewodzić prąd, podając drugi impuls układ przestaje działac cos takiego czesto jest wykozystywane w samochodach np i tu mam pytanie jak to zrobić, szukałem po postach ale nie wiem jak to sie nazywa i nic nie znalazłem, prosze o opis jak cos takiego zrobić i najlepiej jakis schemacik. nie wiedziałem gdzie zadać to pytanie a jako ze jestem laikiem w tych sprawach wybrałem to miejsce.
    Z góry dziekuje za odpowiedzi,
    Pozdrawiam
    Lajcik
  • REKLAMA
  • #2 1028373
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    Pytanie oboczne: Posty 1 Punktów 109,25.
    jak to zrobić? ja żeby móc zassać cokolwiek musiałem trochę się nagadać.
    A co do pytania, hymm, hasło przerzutnik może, lub lepiej Lajciku napisz czego tak naprawdę potrzebujesz, to uprości życie i Tobie i ludziom którzy będą chcieli pomóc.
  • REKLAMA
  • #4 1028384
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Może dostał od wujka w prezencie ? Niektórzy mają wujków nie to co cała reszta musiejąca się napocić i naodciskać palce na klawiaturze ! :)
  • REKLAMA
  • #5 1028393
    lajcik1
    Poziom 11  
    Wiec chodzi mi o to aby np. mając przycisk impulsowy (chyba tak sie nazywa, gdy trzymamy wcisniety wtedy np. zarówka zasweci gdy puszczamy, przestaje) naciskając go raz i puszczając w pewnym układzie np zaswiecia dioda itp. a naciskając go drugi raz dioda przestała świecic, tak jak w radiach samochodowych np. naciskając raz radio sie włącza a naciskając drugi raz sie wyłacza. chodzi mi o to jak zrobić ten układzik który za to odpowiada.
    Mam nadzieje ze teraz zrozumiecie o co mi chodzi :)
  • #6 1028405
    lajcik1
    Poziom 11  
    [/b]
    Nie rozumiem tego zdania
  • #7 1028425
    malysz
    Poziom 13  
    lajcik1 napisał:
    Nie rozumiem tego zdania

Chodzi o punkty. Masz ich dość dużo.
    Aleco sie dziwicie mógł kupić albo cuś.
  • #8 1028524
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    No bo Lajciku, patrzę na Twój profil:
    Punktów: 110,75 (no całkiem sporo)
    I o to właśnie pytałem (sam rozdaję punkty ale setka?)
    Przycisk taki jest „monostabilny” (na marginesie, taki przycisk byłby strasznie dumny z siebie gdyby wiedział jaki jest;)), ale dalej piszesz o objawach a nie o funkcji którą to ma spełniać, i cóż z tego że ktoś odpowie coś przerzutnikach, dzielnikach i innych takich? Bo np. są takie guziki w których mechanicznie jest to załatwione, ja mam taki w nocnej lampce.
  • #9 1028591
    lajcik1
    Poziom 11  
    Skąd mam tyle punktów to nie wiem, (mikołaj sie zblizą :D) a co do funkcji tego przysiku ma on uruchamiać podswietlanie LED wenątrz samochodu a nie chce zeby to był taki normalny przycisk mechaniczny 0/1 tylko zeby był bardzo malutki i mozna go było podłożyć pod wolne miejsce przycisku od klimy który zreszta tez jest tylko na imnpuls. Aha i jesli to jest dużo roboty to jenak zrezygnuje. Ale mysle ze to nie jest az tak skomplikowane i rozbudowane napewno to sie da zrobic na jakims układzie czy czyms innym :D.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 1029090
    qmpel
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Hey !!

To nie jest skomplikowany układ, jak widzisz na rysunku poniżej zawiera dwa rezystory, kondensator, tranzystor i układ scalony CD 4013. Układ działa tak jak pisałeś - naciskasz przycisk raz dioda się świeci, drugi raz dioda gaśnie.
    Jak widzisz nie ma wartości rezystorów przy tranzystorze, to dlatego że nie wiem ile diod chcesz zaświecić i czy będą one super jasne czy "zwykłe", napisz jakie. Tranzystor też jest dany taki na chybił trafił, bo nie wiem jaki prądzik chcesz pociągnąć z tego układu. Co do zasilania to też napisałem, że 12 [V] no ale w czasie jazdy na akumulatorze występuje 13.8 [V] i też nie wiem czy chcesz aby układ był podłączany do akumulatora czy z innego źródła chcesz zasilic układ - daj więcej wskazówek :)
    Numerki przy układzie scalonym to numery wyprowadzeń scalaka.
    Miłej zabawy :)

Pozdrawiam !!
    Załączniki:
    • Układ przewodzący/wyłączający się po podaniu impulsu. D.jpg (9.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1029336
    lajcik1
    Poziom 11  
    Witam,
    Właśnie o cos takeigo mi chodziło, dzięki wielkie, i teraz odpowiadam na pytania, zasilanie aku wiec około 14V ilośc diod to 8 super jasnych. A teraz moje pytanie co to za programik w którym jest zrobiony schemat i czy jest mozliwość w tym programie narysowania płytki drukowanej, aha i jak moge obliczyc (jezeli jest tak możliwość) wartosci rezystorów gdybym ew. kiedys chciał zmienić ilość diod.
    Dzieki wilkie za zainteresowanie tematem.
    Pozdrawiam
    Lajcik
  • Pomocny post
    #12 1029945
    qmpel
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Hey !!

lajcik1 napisał:
    zasilanie aku wiec około 14V ilośc diod to 8 super jasnych.

No to OK, masz tam na dole schemacik, wstawiasz go w miejsce tamtej części, która idzie od wyjścia Q układu 4013. Dla ośmiu diod zastosowałem takie rozwiązanie, bo jak bys chciał wiecej to w pion dostawiasz dodatkowe diody i po sprawie :)

lajcik1 napisał:
    co to za programik w którym jest zrobiony schemat i czy jest mozliwość w tym programie narysowania płytki drukowanej

heh ten programik jest baaaardzo zaawansowany, nazywwa się paint :P hehe akurat taki mam pod ręką, nie mam obecnie innego, bo mój tymczasowy komputer nie pociągnie żadnego innego :)
    Co do schematów to polecam Electronics Workbench http://www.electronicsworkbench.com/ tam chyba też można zaprojektować płytę lub PSpice albo osławionego Protel'a 99, który jest kombajnem do rysowania schematów i projektowania płytek :)

lajcik1 napisał:
    aha i jak moge obliczyc (jezeli jest tak możliwość) wartosci rezystorów gdybym ew. kiedys chciał zmienić ilość diod.

Wartości rezystorów dla tego układu są następujące:
    Rb = 24 [kΩ], Rc = 470 [Ω]

Jeśli będziesz chciał zwiększyć ilość diod to wstawiaj to wstawiaj je w pion najlepiej do każdej gałęzi po równo, ale ilość diod w jednej gałęzi nie może przekroczyć w tym wypadku 6 sztuk !!. Chodzi o to, że każda z nich ma spadek napiecia rzędu Ud = 2 [V] czyli "zabiera" z zasilania te 2 volty, jak podłączysz 7 diod to nie będzie czym zasilic tranzystora :)
    Jeśli tak podłaczysz diodu to jedynie należy zmienic wartość rezystora Rc według wzoru:

Rc = (14 - 0.2 - n*2)/0.02 gdzie n - ilość diod w gałęzi

Takie wartośći wstawiasz do każdej gałęzi jeśli zmieniasz ilość diod, jeśli w jednej będą 3 diody, a w drugiej 5 to wartości Rc będą inne w tych gałęziach ale to nie problem.

Jeśli chcesz więcej diod możesz dołączać dodatkowe gałęzi równolegle i tam tez tak samo obliczasz rezystor Rc w zależności od ilosci diod ale uwaga prad Ic na kolektorze już nie będzie wynosił 80 [mA] jak na rysunku. Jak widzisz jest on sumą prądów we wszystkich gałęziach. Tok postępowania jest następujący:

Ic = Ic1 + Ic2 +...+Icn - prąd na kolektorze
    β ≈ 150 - współczynnik wzmocnienia dla tranzystora (z katalogu)
    Ib = Ic/β - prąd na bazie (na rezystorze Rb)
    Rb = (14-0.65)/Ib

Rezystor Rc wyliczasz jak poprzednio.
    Co do tranzystora jeśli nie będzie takiego jak na schemacie to kup dowolny npn o prądzie kolektora od 500 [mA].
    Dla ćwiczenia przelicz czy wyjdą takie wartości rezystorów jak na rysunku przy takich prądach jak tam płynął i takim wzmocnieniu :)

Powodzenia, Pozdrawiam !!
    Załączniki:
    • Układ przewodzący/wyłączający się po podaniu impulsu. LED.jpg (13.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 1030745
    lajcik1
    Poziom 11  
    Witam,
    Dziekuje bardzo za wyczrpujące odpowiedzi i gratuluje zdolności plastyczneych w Paint-cie, jestem tu od wczoraj i jezeli wszyscy są tak pomocni to z przyjemnością tu zostane.
    Pozdrawiam
    Lajcik

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy układu elektronicznego, który po podaniu impulsu załącza przewodzenie prądu, a po kolejnym impulsie wyłącza je, co jest typowe dla zastosowań samochodowych, np. włączania i wyłączania radia lub oświetlenia LED. Proponowanym rozwiązaniem jest zastosowanie przerzutnika typu CD4013, który steruje tranzystorem załączającym diody LED. Układ zasilany jest napięciem około 12-14 V (akumulator samochodowy). Schemat zawiera elementy takie jak rezystory, kondensator, tranzystor i układ scalony CD4013. Wskazano wartości rezystorów: baza tranzystora 24 kΩ, kolektor 470 Ω. Zalecane jest stosowanie diod super jasnych, w ilości 8 sztuk, z możliwością rozbudowy przez dodanie kolejnych diod w pionie, przy czym jedna gałąź nie powinna przekraczać 6 diod. Do projektowania schematów i płytek drukowanych polecono programy Electronics Workbench, PSpice oraz Protel 99. Układ działa na zasadzie przerzutnika bistabilnego, który zmienia stan po każdym impulsie przycisku monostabilnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA