logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ przewodzący/wyłączający się po podaniu impulsu.

lajcik1 01 Gru 2004 19:28 1780 12
  • #1 1028352
    lajcik1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,
    Zalogowałem sie juz dawno ale teraz postanowiłem sie odezwać, mam takie pytanie odnośnie przełączika, chciałbym zrobić coś takiego że podając impuls na układ on sie wtedy załacza i zaczyna przewodzić prąd, podając drugi impuls układ przestaje działac cos takiego czesto jest wykozystywane w samochodach np i tu mam pytanie jak to zrobić, szukałem po postach ale nie wiem jak to sie nazywa i nic nie znalazłem, prosze o opis jak cos takiego zrobić i najlepiej jakis schemacik. nie wiedziałem gdzie zadać to pytanie a jako ze jestem laikiem w tych sprawach wybrałem to miejsce.
    Z góry dziekuje za odpowiedzi,
    Pozdrawiam
    Lajcik
  • #2 1028373
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    Pytanie oboczne: Posty 1 Punktów 109,25.
    jak to zrobić? ja żeby móc zassać cokolwiek musiałem trochę się nagadać.
    A co do pytania, hymm, hasło przerzutnik może, lub lepiej Lajciku napisz czego tak naprawdę potrzebujesz, to uprości życie i Tobie i ludziom którzy będą chcieli pomóc.
  • #4 1028384
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Może dostał od wujka w prezencie ? Niektórzy mają wujków nie to co cała reszta musiejąca się napocić i naodciskać palce na klawiaturze ! :)
  • #5 1028393
    lajcik1
    Poziom 11  
    Wiec chodzi mi o to aby np. mając przycisk impulsowy (chyba tak sie nazywa, gdy trzymamy wcisniety wtedy np. zarówka zasweci gdy puszczamy, przestaje) naciskając go raz i puszczając w pewnym układzie np zaswiecia dioda itp. a naciskając go drugi raz dioda przestała świecic, tak jak w radiach samochodowych np. naciskając raz radio sie włącza a naciskając drugi raz sie wyłacza. chodzi mi o to jak zrobić ten układzik który za to odpowiada.
    Mam nadzieje ze teraz zrozumiecie o co mi chodzi :)
  • #6 1028405
    lajcik1
    Poziom 11  
    [/b]
    Nie rozumiem tego zdania
  • #7 1028425
    malysz
    Poziom 13  
    lajcik1 napisał:
    Nie rozumiem tego zdania

Chodzi o punkty. Masz ich dość dużo.
    Aleco sie dziwicie mógł kupić albo cuś.
  • #8 1028524
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    No bo Lajciku, patrzę na Twój profil:
    Punktów: 110,75 (no całkiem sporo)
    I o to właśnie pytałem (sam rozdaję punkty ale setka?)
    Przycisk taki jest „monostabilny” (na marginesie, taki przycisk byłby strasznie dumny z siebie gdyby wiedział jaki jest;)), ale dalej piszesz o objawach a nie o funkcji którą to ma spełniać, i cóż z tego że ktoś odpowie coś przerzutnikach, dzielnikach i innych takich? Bo np. są takie guziki w których mechanicznie jest to załatwione, ja mam taki w nocnej lampce.
  • #9 1028591
    lajcik1
    Poziom 11  
    Skąd mam tyle punktów to nie wiem, (mikołaj sie zblizą :D) a co do funkcji tego przysiku ma on uruchamiać podswietlanie LED wenątrz samochodu a nie chce zeby to był taki normalny przycisk mechaniczny 0/1 tylko zeby był bardzo malutki i mozna go było podłożyć pod wolne miejsce przycisku od klimy który zreszta tez jest tylko na imnpuls. Aha i jesli to jest dużo roboty to jenak zrezygnuje. Ale mysle ze to nie jest az tak skomplikowane i rozbudowane napewno to sie da zrobic na jakims układzie czy czyms innym :D.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 1029090
    qmpel
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Hey !!

To nie jest skomplikowany układ, jak widzisz na rysunku poniżej zawiera dwa rezystory, kondensator, tranzystor i układ scalony CD 4013. Układ działa tak jak pisałeś - naciskasz przycisk raz dioda się świeci, drugi raz dioda gaśnie.
    Jak widzisz nie ma wartości rezystorów przy tranzystorze, to dlatego że nie wiem ile diod chcesz zaświecić i czy będą one super jasne czy "zwykłe", napisz jakie. Tranzystor też jest dany taki na chybił trafił, bo nie wiem jaki prądzik chcesz pociągnąć z tego układu. Co do zasilania to też napisałem, że 12 [V] no ale w czasie jazdy na akumulatorze występuje 13.8 [V] i też nie wiem czy chcesz aby układ był podłączany do akumulatora czy z innego źródła chcesz zasilic układ - daj więcej wskazówek :)
    Numerki przy układzie scalonym to numery wyprowadzeń scalaka.
    Miłej zabawy :)

Pozdrawiam !!
    Załączniki:
    • Układ przewodzący/wyłączający się po podaniu impulsu. D.jpg (9.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1029336
    lajcik1
    Poziom 11  
    Witam,
    Właśnie o cos takeigo mi chodziło, dzięki wielkie, i teraz odpowiadam na pytania, zasilanie aku wiec około 14V ilośc diod to 8 super jasnych. A teraz moje pytanie co to za programik w którym jest zrobiony schemat i czy jest mozliwość w tym programie narysowania płytki drukowanej, aha i jak moge obliczyc (jezeli jest tak możliwość) wartosci rezystorów gdybym ew. kiedys chciał zmienić ilość diod.
    Dzieki wilkie za zainteresowanie tematem.
    Pozdrawiam
    Lajcik
  • Pomocny post
    #12 1029945
    qmpel
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Hey !!

lajcik1 napisał:
    zasilanie aku wiec około 14V ilośc diod to 8 super jasnych.

No to OK, masz tam na dole schemacik, wstawiasz go w miejsce tamtej części, która idzie od wyjścia Q układu 4013. Dla ośmiu diod zastosowałem takie rozwiązanie, bo jak bys chciał wiecej to w pion dostawiasz dodatkowe diody i po sprawie :)

lajcik1 napisał:
    co to za programik w którym jest zrobiony schemat i czy jest mozliwość w tym programie narysowania płytki drukowanej

heh ten programik jest baaaardzo zaawansowany, nazywwa się paint :P hehe akurat taki mam pod ręką, nie mam obecnie innego, bo mój tymczasowy komputer nie pociągnie żadnego innego :)
    Co do schematów to polecam Electronics Workbench http://www.electronicsworkbench.com/ tam chyba też można zaprojektować płytę lub PSpice albo osławionego Protel'a 99, który jest kombajnem do rysowania schematów i projektowania płytek :)

lajcik1 napisał:
    aha i jak moge obliczyc (jezeli jest tak możliwość) wartosci rezystorów gdybym ew. kiedys chciał zmienić ilość diod.

Wartości rezystorów dla tego układu są następujące:
    Rb = 24 [kΩ], Rc = 470 [Ω]

Jeśli będziesz chciał zwiększyć ilość diod to wstawiaj to wstawiaj je w pion najlepiej do każdej gałęzi po równo, ale ilość diod w jednej gałęzi nie może przekroczyć w tym wypadku 6 sztuk !!. Chodzi o to, że każda z nich ma spadek napiecia rzędu Ud = 2 [V] czyli "zabiera" z zasilania te 2 volty, jak podłączysz 7 diod to nie będzie czym zasilic tranzystora :)
    Jeśli tak podłaczysz diodu to jedynie należy zmienic wartość rezystora Rc według wzoru:

Rc = (14 - 0.2 - n*2)/0.02 gdzie n - ilość diod w gałęzi

Takie wartośći wstawiasz do każdej gałęzi jeśli zmieniasz ilość diod, jeśli w jednej będą 3 diody, a w drugiej 5 to wartości Rc będą inne w tych gałęziach ale to nie problem.

Jeśli chcesz więcej diod możesz dołączać dodatkowe gałęzi równolegle i tam tez tak samo obliczasz rezystor Rc w zależności od ilosci diod ale uwaga prad Ic na kolektorze już nie będzie wynosił 80 [mA] jak na rysunku. Jak widzisz jest on sumą prądów we wszystkich gałęziach. Tok postępowania jest następujący:

Ic = Ic1 + Ic2 +...+Icn - prąd na kolektorze
    β ≈ 150 - współczynnik wzmocnienia dla tranzystora (z katalogu)
    Ib = Ic/β - prąd na bazie (na rezystorze Rb)
    Rb = (14-0.65)/Ib

Rezystor Rc wyliczasz jak poprzednio.
    Co do tranzystora jeśli nie będzie takiego jak na schemacie to kup dowolny npn o prądzie kolektora od 500 [mA].
    Dla ćwiczenia przelicz czy wyjdą takie wartości rezystorów jak na rysunku przy takich prądach jak tam płynął i takim wzmocnieniu :)

Powodzenia, Pozdrawiam !!
    Załączniki:
    • Układ przewodzący/wyłączający się po podaniu impulsu. LED.jpg (13.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1030745
    lajcik1
    Poziom 11  
    Witam,
    Dziekuje bardzo za wyczrpujące odpowiedzi i gratuluje zdolności plastyczneych w Paint-cie, jestem tu od wczoraj i jezeli wszyscy są tak pomocni to z przyjemnością tu zostane.
    Pozdrawiam
    Lajcik

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy układu elektronicznego, który po podaniu impulsu załącza przewodzenie prądu, a po kolejnym impulsie wyłącza je, co jest typowe dla zastosowań samochodowych, np. włączania i wyłączania radia lub oświetlenia LED. Proponowanym rozwiązaniem jest zastosowanie przerzutnika typu CD4013, który steruje tranzystorem załączającym diody LED. Układ zasilany jest napięciem około 12-14 V (akumulator samochodowy). Schemat zawiera elementy takie jak rezystory, kondensator, tranzystor i układ scalony CD4013. Wskazano wartości rezystorów: baza tranzystora 24 kΩ, kolektor 470 Ω. Zalecane jest stosowanie diod super jasnych, w ilości 8 sztuk, z możliwością rozbudowy przez dodanie kolejnych diod w pionie, przy czym jedna gałąź nie powinna przekraczać 6 diod. Do projektowania schematów i płytek drukowanych polecono programy Electronics Workbench, PSpice oraz Protel 99. Układ działa na zasadzie przerzutnika bistabilnego, który zmienia stan po każdym impulsie przycisku monostabilnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA