Witam, w samochodzie chciałbym uruchamiać ledy za pomocą łącznika impulsowego. Potrzebuje jakiś scheamat albo radę jak zrobić takie sterowanie [Impuls > ON > Impuls > OFF] jednym słowem, załączyć impulsem 12V i z tego samego przycisku wyłączyć impulsem 12V.
A to będzie sterowane jednym przyciskiem ? , bo piszą że dwie cewki Edit: (a jest ok widze tylko jeden przycisk na schemacie) Dzięki wielkie za pomoc panowie
ps: Dostane jeszcze takie częsci ? bo te posty dosyć stare
Widoczne na schemacie elementy to są standardowe elementy elektroniczne. Również układ scalony CD4017 jest ogólnie dostępny. Zamiast przekaźnika mógłbyś zastosować tranzystor o mocy odpowiedniej do mocy zaświecanych diod LED. Będzie to mniej awaryjne rozwiązanie niż z przekaźnikiem.
Zrobiłem ten prostrzy https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic179573.html układ i zastosowałem tam przekaźnik samochodowy na 30A. Po zrobieniu prawidłowo wszystkiego i zastosowaniu sie do poprawek tego goscia podpiąlem do akumulatora noi ok daje impuls załącza, daje drugi impuls rozłącza, przy kolejnych impulsach już nic sie nie działo jakby układ umarł. Za mocny przekaznik i spaliło tranzystor ?. Prosze o pomoc
No bo jak masz zwarty pin 15 z 2 , zamiast 15 z 4 to tak będzie - po odłączeni zasilania układ będzie znowu działał ale z opisu "zastosowaniu sie do poprawek", zostało to prawidłowo połączone
Jakiego kolega tranzystora użył i jaki prąd cewki ma ten przekaźnik ?
A zapewne BC547, a taki samochodowy przekaźnik pobiera 100 albo 150mA, więc ten tranzystor tu nie nadaje się, ale przyczyną jego śmierci mógł być brak diody D1.
Proszę zrobić to dokładnie wg schematu, za wyjątkiem:
- R2 powinien mieć wartość 2-4,7k,
- piny U1 połączyć wg notki "Uwaga",
- przekaźnik ma być nie samochodowy, lecz sygnałowy o prądzie cewki <30mA, np. https://www.tme.eu/pl/katalog/#id_category=11...4631%2C24725%2C26197%2C24790%3B925%3A24610%3B
Uważam, że można by też użyć tranzystora mocy typu BD244 lub podobnego i zastosować przekaźnik Autora, ale rozwiązanie zaproponowane przez Kolegę jest poniekąd lepsze - listwa ledowa nie weźmie 30A , układ będzie mniejszy i pobierze mniej prądu (150mA podczas włączenia przekaźnika to dużo)
Sprostuje wszystko bo widze niejasnosci. Mam wszystko zgodnie z schematem, nóżki 2 z 4 zamienione, elementy wszystkie zastosowane co w opisie i połączone prawidłowo, pisząc że "jest JAKBY martwy nie miałem na myśli że mi się spalił, po prostu brak reakcji na impulsy i odłączanie od napięcia. Czyli powinienem wymienić przekaznik i ten rezystor R2 i powinno śmigać ?
Zastosowałem się do waszych rad,
- R2 dałem na 3,2K
- Zmieniłem na przekaźnik sygnałowy MCB-S-212-C-S
(wszystko połączone jest prawidłowo i przy próbie do akumulatora auta działanie jest następujące:
Podłączam> Daje impuls(świeci)>Daje impuls (gaśnie)> kolejne impulsy brak reakcji > czekam 2 minuty żeby rozładował się kondensator i znowu to samo czyli 1 impuls zapala a 2 gasi i potem tyle, brak reakcji na kolejne (żeby nie było wątpliwości mam połączoną 4 nóżke z 15)
W dyskusji poruszono temat uruchamiania diod LED w samochodzie za pomocą łącznika impulsowego 12V. Użytkownik poszukiwał schematu oraz wskazówek dotyczących sterowania LEDami jednym przyciskiem. Odpowiedzi zawierały linki do schematów oraz porady dotyczące użycia tranzystorów zamiast przekaźników, co miało zwiększyć niezawodność układu. Wskazano na konieczność zastosowania diody prostowniczej dla ochrony tranzystora oraz na odpowiednie wartości rezystorów. Użytkownik napotkał problemy z działaniem układu, co prowadziło do wymiany elementów oraz dalszych testów. Ostatecznie, po zastosowaniu się do rad, układ zaczął działać poprawnie. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.