logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość zasilacza bez wentylatora? Przeróbki i ulepszenia

Grow 20 Lut 2003 22:26 2780 9
REKLAMA
  • #1 105863
    Grow
    Poziom 12  
    zainspirowalo mnie to urzadzonko:
    http://www.warp2search.net/reviews.php?op=showcontent&id=35

czy ktos bawil sie w podobne przerobki?

czy mozna jakos poprawic jakosc zasilacza bez wiekszego wnikania w schemat? np lepsze szybsze diody etc?
  • REKLAMA
  • #2 105917
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Cześć !

Fajny patent. Zawsze to na takim radiatorku można kawę postawić by nie ostygła :D

A może blok wodny ? Zdjęcie takowego w załączniku .
    Załączniki:
    • Jak poprawić jakość zasilacza bez wentylatora? Przeróbki i ulepszenia zasilacz.JPG (280.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 105922
    Grow
    Poziom 12  
    o to wlasnie chodzi zeby to nie bylo wc... z roznych wzgledow...
    na razie mam kontroler obrotow do wiatraka ale to malo...
    Ewentualnie przy duzym radiatorze wystaczyloby przewiercic na zewnatrz i przyspawac rurki pod wc.... nic straconego...
  • REKLAMA
  • #4 105924
    promek
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    przeróbek z wymianą elementów nie polecam[bezpieczeństwo]chyba że starych elektrolitów niewiele to pmoże
    chodzi ci pewnie ocichą pracę no więc zostaje chlodzenie plynem albo dużo aluminiowych żeberek
  • REKLAMA
  • #5 105927
    zaza
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 56
    :arrow: C2H5OH
    Grow pyta o konkrety a ty rysunek z wężykami mu pokazujesz-to nie jest dzial na wesolo czy "co czlowiek potrafi"
    :arrow: Grow
    To o czym piszesz wymaga wielu zmian i nie jest takie proste.Z tego co wiem lepiej sprzedać stary zasilacz i kupić nowy.To są zasilacze impulsowe i samemu bez odpowiedniej wiedzy nie warto kombinować.Natomiast polecam dokształcanie w dziedzinie zasilaczy impulsowych-ciekawy temat.
  • #6 105939
    Grow
    Poziom 12  
    :)

na pewno moge wymienic radiatory na miedziane i dac kondensatory 105 st C. Czytalem tez o skracaniu kabli do plyty... (mniejsze spadki napiec)...
    co mozna wiecej?
  • #7 105948
    zaza
    Jakie mocy masz zasilacz-pytanie podstawowe.Podaj symbol zasilacza i jaka marka.
  • #8 105972
    Grow
    Poziom 12  
    zasilacz to Emacs AP2-5300F-RV 300W
    troche egzotyczny bo kupowany jak dopiero sie zaczely pojawiac 300-tki
    posiadal zlaczke ktora pozwalala wlaczac go tak jak AT
    na standardowym wyposazeniu byl wiatrak 4,7W wiec glosny jak diabli...
    zasilacz b.dobry moim zdaniem, trzyma ladnie napiecia
    drugi to enlight 300W pod P4 niestety nie mam go pod reka zeby podac oznaczenie
  • #9 105983
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Cześć !

:arrow: zaza Bardzo dziękuję za słowa krytyki i wskazanie gdzie jest moje miejsce . Jednak Ci zacytuję :
    Grow napisał:
    zainspirowalo mnie to urzadzonko:
    http://www.warp2search.net/reviews.php?op=showcontent&id=35

czy ktos bawil sie w podobne przerobki?

czy mozna jakos poprawic jakosc zasilacza bez wiekszego wnikania w schemat? np lepsze szybsze diody etc?

Czy to jest pytanie o konkrety ? Czy może o pomysły na poprawienie wydajności zasilacza ? Czy chłodzenie cieczą nie jest jednym z wielu rozwiązań ?
    Ludzie wydają ciężkie pieniądze na rozwijanie tej metody chłodzenia. Tak więc nie wydaje mi się , że nie jest to temat do działu " na wesoło" . Nie wszyscy radzą sobie z problemem chłodzenia cieczą i preferują inne rozwiązania , ale w temacie nie było o tym mowy . Autor tematu napisał , że ciecz go nie interesuje . Więc mogłem przedstawić mu inne rozwiązania . Niestety nie zdążyłem ..... Szkoda , Bo temat jest ciekawy.
    A twój komentarz , że : "Grow pyta o konkrety a ty rysunek z wężykami mu pokazujesz-to nie jest dzial na wesolo czy "co czlowiek potrafi" " zniechęcił by każdego . Myślałem , że forum jest po to by sobe pomagać , ale jak to zrobić , gdy Moderator cię zdołuje na samym początku nowego wątku ??? . Daj się ludziom wypowiedzieć do końca ! Są na forum tematy w których naprawdę możesz się wykazać jako moderator.
    Sory , że ta wypowiedź jest na forum a nie na priva , ale jak to nazywają inni zostałem "wywołany do tablicy" na forum i tu odpowiadam .
  • #10 105984
    zaza
    :arrow: C2H5OH Opisanie jak to działa ,rysunek jak to zrobić oraz co to dało ,o to właśnie chodzi i najlepiej czy ktoś to sprawdził.To tylko tyle co mam do powiedzenia.

A tak na marginesie to ten temat był już poruszany na forum.Masz zadanie na przyszłośc -poszukaj :!: :?: :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości poprawy jakości zasilacza komputerowego bez wentylatora, ze szczególnym uwzględnieniem przeróbek i ulepszeń bez głębokiej ingerencji w schemat. Wskazano, że wymiana elementów na lepsze, np. szybsze diody, ma ograniczone znaczenie, a kluczowe jest efektywne chłodzenie – proponowano duże radiatory aluminiowe lub miedziane oraz chłodzenie cieczą (blok wodny). Wymiana starych elektrolitów na kondensatory o wyższej temperaturze pracy (105°C) oraz skracanie kabli do płyty głównej w celu zmniejszenia spadków napięć również zostały zasugerowane. Podkreślono, że zasilacze impulsowe, takie jak omawiany Emacs AP2-5300F-RV 300W, są skomplikowane i samodzielne modyfikacje bez odpowiedniej wiedzy mogą być ryzykowne. Zalecane jest dokształcanie się w temacie zasilaczy impulsowych lub ewentualna wymiana zasilacza na nowy. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące kultury forum i potrzeby precyzyjnych opisów przeróbek oraz ich efektów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA