logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz chłodzony cieczą

moto32 22 Wrz 2008 20:23 26185 91
  • Zasilacz chłodzony cieczą

Przeróbka polega na przerobienie z chłodzenia powietrzem na cieczą.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

1.Rozkręcenie

2.Sprawdź co się grzeje np. diody, rezystory, tranzystory itp.
    3.Odkręcić radiator i odlutować tranzystory diody rezystory i wszystko co się grzeje.
    4.Teraz potrzebna jest grzałka od expresu do kawy (wyczyszczona )
    lub rura (najlepiej miedz lub alu)
    5.Przykręcić tranzystory itd. do tej grzałki lub rury.
    6.Przygotować przewody i przylutować.
    7.Zaizolować
    8.Skręcić
    I gotowe i nie zapomnieć o przepływie wody!:!::!:

Załącznik ze zdjęciami (w większości słabej jakości) za prawie 8pkt usunąłem.
    Zdjęcia zamieszczamy przy pomocy funkcji "dodaj obrazek"!
    [Art]

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    moto32
    Poziom 11  
    moto32 napisał 10 postów o ocenie 7. Mieszka w mieście koźle. Jest z nami od 2007 roku.
  • #3 5561930
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 5561976
    x98pl
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Gdzies czytalem, ze jak sie do tych tranzystorów dolutuje dodatkowe kable, to zmieniaja sie parametry impedancyjne, przez to zasilacz grzeje sie jeszcze bardzej i sa wieksze straty. Nie wiem ile w tym prawdy.
  • #5 5562001
    Zuliczek
    Poziom 18  
    Ocena: 64
    A ponadto odłączyć zasilacz od prądu i reszty komputera, nie przegrzać układów podczas wylutowywania, znaleźć grzałkę od expresu i na końcu stwierdzić że to wszystko jest bez sensu. :/ mi sie to szczerze mówiąc nie podoba. 2/10 za pomysłowość. :(

I jeszcze jak jest napisane przez kolegę wyżej, jaja z kablami :/ czy to ma sens?? to już lepiej jest wstawić wielki radiator, albo śmigło wolno-obrotowe.
  • #6 5562013
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Cytat:

A ponadto odłączyć zasilacz od prądu i reszty komputera

Narzekanie na siłę?
    TO JEST DIY! A nie konkurs życzeń. Jak kolega nie widzi sensu w szukaniu grzałki, może lepiej kupić gotowy zasilacz?
    I czemu bez sensu? Nie którym chodzi o zabawę, fun?
  • #7 5562032
    mazerlok
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    pewnie sporo w tym prawdy x98pl , skoro nikt tak tego nie robi.
    ja zasilacz trzymałem w aluminiowej puszcze z olejem transformatorowym. coś ala kadz z trafo energetycznym. i było super. ścianki były tylko lekko wyczuwalnie ciepłe.
  • #8 5562034
    Zuliczek
    Poziom 18  
    Ocena: 64
    rozumiem to, ale czy siłę chłodzenie wszystkiego w komputerze za pomocą wody to jest zabawa? Moim zdaniem nie, to już raczej fanatyzm.
  • #9 5562035
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 650
    Coś w tym jest z prawdy, mam zasilacz tracer 400W, proc 1.7, 1GB ramu, dysk200 i nagrywarka dvd, z pocztąku przerobiłem zasilacz na chłodzenie bierne za pomocą dużego radiatora, zastosowałem na prawdę grube przewody i do póki nie wymieniłem karty graficznej z GF MX440SE na GF 7300GT było wszystko ok, po wymianie karty graficznej były takie spadki napięć na tych przewodach, ze komputer się resetował. Powróciłem do firmowego rozwiązania i problem zniknął wiec te kable negatywnie wpływają na parametry przetwornicy.
  • #10 5562051
    Balu
    Poziom 38  
    To jest zabawa, że ktoś postanawia zrobić coś z niczego (z starego czajnika?) i że mu to działa, nie będzie fajne -> wywali, wlutuje spowrotem do zasilacza elementy i już, a jak nie to kupi nowy i ojejku 50zł w plecy... (patrząc po wnętrzu zasilacza to 20zł:P).
    Nauka jakaś z tego zawsze płynie. Nikt Ci nie każe tego robić...
    Co do kabli ja bym się jakoś bardzo nimi nie przejął w tym zasilaczu ;-)
  • #11 5562074
    Balu
    Poziom 38  
    IMHO warto:)
    Ale to moje zdanie;P

Każdy ma (no może nie każdy) w życiu okres fascynacji wodą -> jedni robią bloczki wodne i kombinują jak osadzić jety, inni wsadzają wodę / olej do zasilacza...
    CO Twój post MAZIU ma do DIY czy jest w nim cokolwiek, COKOLWIEK, związanego z tematem i tą że przeróbką?
  • #12 5562082
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 650
    maziu napisał:
    jak jeszcze przeszkadza to zmniejszyć mu zasilanie do 7 lub 5 V i masz ultra cichy sprzęt

Tak się składa, ze niektóre wentylatory pracują dużo głośniej przy 5-6V niz przy 8-9 a nawet mają wtedy większe obroty - tak zachowuje sie np wentylator Intel od P4.

Co do przewodów, jak juz to opisałem, mają one ogromne znaczenie.
  • #13 5562172
    Fengus
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    KUR.... Ludzie zastanówcie się wogule co tu robicie !! klikneliscie w okienko na stronce głównej po to żeby zobaczyć jak ze starej grzałki ktoś zrobił chłodzenie cieczą a nie z założeniem że zbesztacie kolegę ( pomysłodawce ) jak tylko potraficie ... ilu z was myślało kiedyś o grzałce jak o elemencie takiego układu ? na pewno nikt JA daje 10/10 za pomysłowość lecz jeśli chodzi o funkcjonalność to 2/10 łatwo można średnią wyciągnąć z tego 6/10

Dodano po 4 [minuty]:

transpacyfic93 napisał:
    Moje zdanie:

Pomysł beznadziejny, pracochłonny, mogący doprowadzić do awarii komputera. Po za tym.... Czy zasilacz na prawdę grzeje się na tyle, aby była konieczność chłodzenia tego wodą ? Uważam, ze procesor, GPU bardziej by tego potrzebowały....

Pozdrawiam

a co jeśli kolega wpadł na pomysł z wykorzystaniem grzałki tylko nie miał na czym tego przedstawić ? komputera nie chciał ruszać i wygrzebał stary nie używany zasilacz i przerobił specjalnie dla forumowiczów ? przecież nie zamieścił zdjęcia tego zasilacza w kompie
  • #14 5562203
    maziu
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    o proszę szkolny sprzęt po tuningu :) tak jak pisałem

PS. moje pozycje w tym dziale równie mocno skrytykowaliście :P wiec chyba tak ma być ;) Powodzenia dla autora w przyszłych konstrukcjach
  • #15 5562228
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    Dokładnie, zdarzają się takie ATX-y co bez wiatraka mogą chodzić i są tylko bardziej ciepłe niż normalnie, a są takie co się przegrzewają (Codeg..) i inne. A więc tuning należy zacząć od zwolnienia obrotów i zobaczenia jak się sprawuje ze zdjętą obudowa kiedy to niema dobrego przepływu powietrza. Pozdrawiam
    PS. 10/10 za to że działa ;)
  • #16 5562232
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    Tylko tranzystory i diody się w zasilaczach grzeją? NIE, a cewki? a kondensatory? a przetwornice? o tym nie pomyślałeś! Duży przepływ powietrza w zasilaczu chyba czemuś służy... W jednym z montowanych przeze mnie komputerów pewien klient zażyczył sobie super cichy wentylator z materiału z którego robi się piłeczki golfowe. Jedynym (malutkim) problemem takich wentylatorów jest to że są przepływ powietrza maja taki sam jak poziom hałasu, czyli żaden! Fakt że miał k. graficzna ATI Radeona x1950pro sprawił że po pewnym okresie użytkowania, komputer po prostu przestał działać, spalona cewka w zasilaczu i wszystko co miała dookoła...
    Mała rada na przyszłość :idea:

Pozdrawiam
  • #17 5562351
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Genialne: wspólny radiator dla strony pierwotnej i wtórnej zasilacza. Jak podkładka izolacyjna nie wytrzyma to na płytę główną pójdzie np. 320V stałego...
    Zero znajomości techniki impulsowej (długie przewody).
  • #18 5562354
    OldSkull
    Poziom 28  
    Ocena: 184
    mi się nie podoba: przede wszystkim dla takich częstotliwości jakie są w przetwornicach dodatkowa indukcyjność przewodów może negatywnie wpływać na tranzystory. I do tego kwestia bezpieczeństwa: moto32, jesteś pewien, że za pół roku w trakcie pracy nie zacznie kapać?
  • #19 5562554
    olinek2
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Androot, dał silikon i tu go nie pochwalę, bo faktycznie może przebić. Ja bym oponował za cienką miką (jest 4x lepszą pod względem przewodnictwa - testowane na specjalnej stacji)
    Sam mam w jednym z kompów chłodzenie cieczą i zasilacz chłodzony cieczą. Te kabelki jeśli nie przekraczają 10-15cm i biegną w linii prostej bez skręceń etc.. Nie powinny powodować wielkich szkód. Mierzyłem zasilacz pod względem stabilności przed i po i nie zauważyłem różnicy ani napięciowej ani stabilnościowej (testowane na specjalnej stacji).
    Niestety, ale nie da się w takim wypadku oddzielić galwanicznie bloków (woda i tak przewodzi). Z tymi 320V na płytę to bym się wstrzymał, bo najpierw pójdą one na masę i uziemienie obudowy. No chyba że w domu nie ma zabezpieczeń i grzebiemy coś w kompie, wtedy można coś uwalić.
    A co do komponentów, to warto wentylka zostawić na 5V :) to im wystarczy :)
    Pozdrawiam :)
  • #20 5562740
    msichal
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Hmm, ja tam bym zamiast wody zastosował olej mineralny albo transformatorowy, wtedy przy przecieku co najwyżej będziemy mieli trochę sprzątania xD
    Ale pomysł z grzałką jest niezły, muszę to przyznać :D Sam mam jedną taką a akurat myśle co by tu zrobić z grzejącym się chipsetem...
  • #21 5562865
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Ja pomysł oceniam negatywnie.
    Oczywiście ma pewien walor poznawczy nie zaprzeczę, ale projekt raczej nie nadaje się do powtarzania domu.
    Estetyka raczej średnia ale to akurat nie o to chodzi. Większym problemem dla mnie jest wykonanie zdjęcie nr 4 mnie po prostu straszy tym drutem miedzianym cybanty załatwiły by sprawę a konstrukcja była by bardziej pewna.
    Bardziej ogólnie mam też zastrzeżenia do wyjmowania z zasilacza wiatraka on nie tylko chłodzi elementy zasilacza jego zadaniem jest wypompowywanie ciepłego powietrza z komputera które się w jego okolicy zbiera. Wiatrak dzięki temu powoduje ruch powietrza w obudowie przez co chłodzone są dodatkowo inne elementy komputera takie jak na przykład dyski twarde.
    Jak dla mnie wyeliminowane tego elementu skraca ogólną żywotność sprzętu i zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia pewnych usterek np uszkodzeń kondensatorów. Zapewnienie odpowiedniej cyrkulacji jest tym ważniejsze im większe "grzałki" mamy w środku.
  • #22 5562892
    Balu
    Poziom 38  
    Co do miedzianego druta, IMHO jest on tam w celu zapewnienia "kątu zgięcia" rurki, co by sie nie złamała po prostu ;-)
    A na końcach cybanty powinny zagościć ;-) No chyba, że montowane węże były na gorąco ;)
    Ja tak montowałem w nagrzewnicy i działało 2 czy 3 lata i NIGDY nie ciekło;-)
  • #23 5563394
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    przy wysokich czestotliwosciach pojawia sie problem i nie mozna sobie wylutowac tranzystora i podlaczyc na kabelkach
    1. zjawisko naskorkowosci - jesli juz powinno sie prowadzic prad pekiem kabli emaliowanych bo przy tych czestotliwosciach prad plynie tylko na powierzchni kabla
    2. kazde zagiecie dziala jak cewka... dlatego urzadzenia wysokiej czestotliwosci trudno projektowac.. nie wystarczy zlutowac do kupy licza sie nawet dlugosci sciezek
  • #24 5563509
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    robicie z igly widly... zasilacz komputerowy nie pracuje na gigahercach... nie pracuje nawet na megahercach... dodanie 10cm kabla nie zmieni NIC ISTOTNEGO. nawet jesli ktos sobie sprezynke z niego zrobi.

4\/3!!
  • #25 5563610
    kris6661991
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Ja bym na jednym kawałku blachy tranzystorów przetwornicy wysokonapięciowej i tych na samym wyjściu zasilacza nie umieszał razem, między kolektorami takich elementów występuje bardzo duży potencjał napięcia co może doprowadzić do przebicia i... po zasilaczu :)
  • #27 5563874
    hki
    Poziom 20  
    sozpen.. chyba nie miales do czynienia z ipulsowkami..zbadaj temat.. poczytaj dopiero pisz. zjawisko naskorkowosci wlasnie dotyczy glownie zasilaczy bo trzeba przesylac duzo amper przy duzych (100khz) w porownaniu do sieci czestotliwosciach.

nie widziales tez rowniez jakie potrafia sie robic zaklocenia przez zle zaprojektowana sciezke... i chyba latwiej zlutowac ram ktory dziala 100 razy szybciej niz impulsowke na 100khz.jeden zle zagiety drut i robia sie takie zaklocenia na trafie ze tranzystory leca z dymem
  • #28 5563877
    _milcek_
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Tak, ale czy koledzy zapomnieli, że zasilacz w prawie każdym kompie gwarantuje przepływ powietrza przez całą obudowę??? W prawie każdym kompie jaki widziałem tylko zasilacz wyciągał powietrze z obudowy. Po takim zabiegu trzeba coś z tym zrobić. Po drugie w zasilaczu musi być ruch powietrza bo nie tylko radiatory są ciepłe. Zamiast chłodzenia wodnego zasilacza polecam w stawienie jakiegoś cichego Fandera i cieszenie się cichym wentylatorem. Zlikwidowanie wentylatora w zasilaczu wymusza dodanie wentylatora do wysysania powietrza z obudowy czyli i tak będzie wentylator.
  • #29 5563891
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    hki napisał:
    sozpen.. chyba nie miales do czynienia z ipulsowkami..zbadaj temat.. poczytaj dopiero pisz. zjawisko naskorkowosci wlasnie dotyczy glownie zasilaczy bo trzeba przesylac duzo amper przy duzych (100khz) w porownaniu do sieci czestotliwosciach.

nie widziales tez rowniez jakie potrafia sie robic zaklocenia przez zle zaprojektowana sciezke... i chyba latwiej zlutowac ram ktory dziala 100 razy szybciej niz impulsowke na 100khz.jeden zle zagiety drut i robia sie takie zaklocenia na trafie ze tranzystory leca z dymem

no super super. wiem na czym polega to zjawisko. jak widac twoje straszliwe teorie sie nie sprawdzaja jednak, bo kolega autor tematu zasilacz przerobil i jak widac nie poszedl z dymem przez zagiecia przewodow... z tym 'duzo amper' to tez nie przesadzajmy... to komputer, a nie silnik od prasy.

nadal wiec utrzymuje, ze tragizujecie, bo zasilacze chlodzone woda w TAKI WLASNIE SPOSOB (no bo jak to zrobic inaczej) dzialaja, nie psuja sie, nie wybuchaja, nie wrzucaja na plyte 230V i nie zabijaja ludzi w okolicy. plotki mowia, ze nawet mozna przy nich sluchac radia i gadac przez telefon komorkowy...

sens chlodzenia zasilacza woda jest kwestia do przedyskutownia. niemniej jednak taka sama dyspute mozna przeprowadzic przy, np. , wzmacniaczach lampowych... a jakos je ludzie robia. tak samo jak jakos ludzie chlodza zasilacze kompow woda i nikt nie umiera.

4\/3!!
  • #30 5563915
    hki
    Poziom 20  
    przeczytaj wszystkie posty i zobacz opis goscia ktoremu komputer sie zawieszal. problemy nie pojawiaja sie gdy wykorzystujesz 30% mocy czy 50% mocy..

to ze autorowi dziala to dobrze.. tylko zasilacz nie ma juz tych parametrow ktore mial fabrycznie. niech go obciazy to zobaczy co bedzie ;]

co do chlodzenia woda nei mam sprzeciwow ale powinien przyczepic blok do istniejacego radiatora zreszta te tranzystory wydzielaja tak malo ciepla ze wystarczylby kawalek miedzianej rurki oblany pasta ceramiczna..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przeróbki zasilacza komputerowego z chłodzenia powietrzem na chłodzenie cieczą, wykorzystując m.in. elementy takie jak grzałka z ekspresu do kawy lub miedziana/ aluminiowa rurka jako radiator. Wskazano konieczność stosowania izolacji elektrycznej między elementami, aby uniknąć zwarć i zagrożeń związanych z obecnością wody i napięcia 230 V. Poruszono kwestie wpływu dodatkowych przewodów na parametry impedancyjne i stabilność pracy tranzystorów w zasilaczu impulsowym, a także ryzyko przegrzewania kondensatorów, cewek i innych komponentów, które fabrycznie chłodzone są przez przepływ powietrza generowany przez wentylator zasilacza. Wiele opinii podkreśla, że chłodzenie cieczą w zasilaczu jest mało praktyczne i może prowadzić do uszkodzeń, zwłaszcza przy braku odpowiedniej cyrkulacji powietrza i zabezpieczeń. Alternatywnie rekomendowane jest stosowanie dużych radiatorów, cichych wentylatorów (np. na 5 V) lub zasilaczy pasywnych z potężnymi radiatorami. Wskazano również na znaczenie pomiarów rzeczywistego poboru mocy komputerów za pomocą mierników i oscyloskopów, co wpływa na dobór odpowiedniego zasilacza. W dyskusji pojawiły się przykłady chłodzenia cieczą zasilaczy i innych komponentów, jednak większość uczestników zaleca ostrożność i preferuje tradycyjne metody chłodzenia powietrzem. Poruszono także kwestie sprawności zasilaczy impulsowych oraz wpływu konstrukcji i jakości komponentów na ich działanie i żywotność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA