logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumna estradowa 2-way ewentualnie 3-way. Jaki głośnik zastosować?

kris86 01 Gru 2004 20:34 2398 13
REKLAMA
  • #1 1028564
    kris86
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich
    Zamierzam zrobić kolumne estradową 2-way, ew 3-way. Skrzynie mogę mieć za darmo z jakimiś średniakami i gwizdkiem (brak niskotonowca), ale wiem tylko orientacyjnie, jakie ma wymiary: ok 700x500x360 płyta pewnie 18mm. Otwór z tego co słyszałem jest na 30cm, ale większy tesh się zmieści, jakbym dociął, jeden BR w formie szczeliny. Chciałbym, aby zasilało to pomieszczenie ~30m^2. Nie zależy mi aż tak bardzo na jakości brzmienia może to być nawet ALPHARD, ma to głośno grać i robić hałasu. Moje pytanie brzmi jaki głośnik estradowy zastosować w cenie do 150zł. Wzmacniacz do tego mam mostek TDA ~150W/4ohm. PS. Podam dokładne wymiary skrtzyni niebawem, a narazie proszę o orientacyjną możliwość zastosowania jakiegoś głośnika 30, bądź 38cm. Pozdrawiam i dzięki za odp
  • REKLAMA
  • #2 1028585
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    150zł za głośnik estradowy? wątpie żeby kupić coś dobrego w tej cenie...
  • #3 1028625
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam
    Wszystkie głosniki poniżej ceny 150 zł, na bas, nie są estradowymi, tylko ........mi, minimum to 350 - 400zł.
    jk
  • #4 1028737
    DaViD^S
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    no tez mam taki problem gdyż... chhce zrobić dwie estrady po dwa basowe i dwa wysokie itp... moc jednbego chciałbym ok 200-300w dobrej i taniej firmy mozecie coś dobrego zaproponować??
  • REKLAMA
  • #5 1028839
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    spróbuj czegoś używanego... ewentualnie do regeneracji.

Ktoś próbował wsadzać HCW8-12 (alpharda) wsadzać do nagłasniania... jednak głośnik ogólnie słaby

HWC8-12 x 4 około 200 złoty. efekt zapewne mizerny.

Zrób lepiej porządne home audio , jesli chcesz tego używac w domu.

wymagane oczywiście impedancje sa powyżej 8 Ohm

nie ma dobrych i tanich firm (patrząc pod pryzmatem Alphparda 888) łagodnie powiem ze te głośniki to ciekawostki :)

czy to tesla do estrady, czy to Tonsil na estrade, cena głośnika oscyluje 450-500 złoty. Za jeden glośnik. Minimum to około 300 złoty...
    http://www.tonsil-ue.pl/produkty/glosniki/glosniki.php
    http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=86

Poszukaj tez w celestionach Visatonach Vifach ceny zapewne nie mniejsze.

Może jakbyście dostali te głośniki tesli: ARO 7904 ew ARO 7908
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 1028933
    eqt
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    :tremolo
    daj spokój tonsil na estrade nie istnieje. Ten głosnik 15'' z aluminiowym koszem który kosztuje 450-500plnów to szajs. Nie dość że ma papierowy korpus cewki i nie ma mocy. to wcale nie jest sprawny tak jak sobie producent wymyślił czyli 98dB. 98dB to on ma ale chyb dla 1kHz tam gdzie mu się wachnie te kilka dB w góre.
    Za te pieniądze to ja bym wolał dwa sprawniejsze głosniki na stalowym koszu np eminence albo celestiona . na koszu aluminiowym będzie tańszy, sprawniejszy i z większą moca jakis beymy np.
  • #7 1029081
    kris86
    Poziom 14  
    W sumie mam tylko tyle kasy a dosyć szybko potrzebuje jagiegoś przetwornika. Jak wspomniałem ma to grać głośno i to na tyle. Zamierzam kupić RW 1500. Zobaczymy co będzie z tego. No chyba nei spale go tym mostkiem TDA, on przy 8 Ohm da jakieś 100-120W, nie wiem dokładnie ale chyba tyle z tego co pamiętam. A ma to poprostu zagłuszyć niedużą salę na impreze andrzejkową. Narazie mam dwa Altusy 300 ale chce, aby było głośnoo. Czy ten RW da rade?? Dzięki za obecne odp. PS. Przypominam, tylko 150 zł :( ...A do regerecji....hmmm, gdzie dostane jakieś w Poznaniu??
  • Pomocny post
    #8 1029245
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    zobacz sobie na www.stx.pltam masz basowe głośniki estradowe dosyć tanio ale co do ich jakości nie jestem przekonany :) (ktoś musi kupić,sprawdzić i napisać na elektrodzie jak się sprawują te cudeńka-może będziesz pierwszy :D )
  • #9 1029623
    kris86
    Poziom 14  
    Chyba skuszę się na tego STX-a GDN 38/300/4 AE. Czy kupie go gdzieś jeszcze z wyjątkiem strony domowej STX-a? Zobaczymy jak wyjdzie, w sumie o coś takiego mi chodziło, to są nowe serie STX?? Dzisiaj jade obejżej pakę i zmierzę ją dokładnie, powiem wam ile ma litrów. Dzięki banasiewicz02
  • #10 1029934
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    Musze powiedziec ze ten STX jak zobaczylem charakterystyke domniemam ze prawdziwa kusi zastosowaniem w budrzetowym zestawie ale 3 droznym bo powyzej 300Hz robi sie nie ciekawie a powyzej 1000 to juz tragedia jednak zakres niski wyglada bardzo przyzwoicie efektywnosc w tymzakresie bardzo przyzwoita na poziomie 96-97 dB
  • REKLAMA
  • #11 1030657
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    toadi, czyli sadzisz ze stx-y to nie jest totalny szajs?? bo szukam dosyc tanich przetwornikow estradowych ale zeby graly w maire glosno na salach okolo 70-100m2 (powiem ze 2 kolumny maja byc po 1*15" w paczce, czyli w sumie to tylko 2 basowce na taka sale...) i jakosciowo tez w miare dobrze zeby uszy nie wiedly... :/ na dyskoteki itp to ma byc :) i (bardzo) poczatkujace zespoly tez (wokal keyboard, git elektryczna i basowa, akustyczna itp) by czasami graly na nich na podobnych salach, ale to rzadko raczej. niemialem okazji ogladac charakterystyki na wykresie ale cena przystepna w porownaniu z np. eminence. ciekawe czy duzo gorsze...................??? tylko ze planowalem 2way kolumienki raczej... (aha i slowo mowione zeby bylo czytelne, ale bardzo wazny bas - techno dance hiphop itp... :d)
  • #12 1030714
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    Nie nie wazam za totalny szmelc ale rewelacja nawet za ta kase to nie jest... ale trzeba przyznac ze ja osobiscie widze raczej zastosowanie tego glosnika w budżetowym subbasie ....... ale jak juz kolumna to 3 drozna i podział ze srednim mozliwie nisko pracujacy sredni bo jak pisaelm powyzej 300Hz robi sie nieciekawie ale jeszcze do ok 1 kilo ujdzie natomiast wyzej juz tragedia...... Osobiscie jak bym mial zaczac konstrukcje nowych w miare tanich kolumn zbudowalbym na tesli ARA 312 tani i w miare dobry estradowy glosnik tylko ze 30cm wiec nie zabijesz basem ale nadaje sie swietnie do klasyczej 2 droznej kolumny mimo ze glosnik jest drozszy kolumna w sumie wyjdzie tansza i prostsza o lepszym brzmieniu.
  • #13 1033498
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    nieee, no 15" raczej ma być zeby sie dalo basik wydusic w miare ladny :d a moze ktos wie gdzie mozna kupic tesle??
  • #14 1034586
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Od sprzedawcy w pewnym (dobrym) sklepie uslyszalem kiedys ze te tesle arn 312 sa do kitu bo wiekszosc ma wade fabryczna resora dolnego. Po pewnym czasie pracy resora zaczyna on 'pykac' i z glosnika wydobywaja sie dziwne dzwieki. Spotkal sie ktos z takim objawem?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kolumny estradowej 2- lub 3-drożnej z ograniczonym budżetem na głośnik do 150 zł oraz wzmacniaczem mostkowym TDA o mocy około 150W/4Ω. Użytkownicy podkreślają, że w tej cenie trudno znaleźć dobry głośnik estradowy, sugerując minimalny koszt około 300-400 zł za basowy przetwornik estradowy. Proponowane rozwiązania to poszukiwanie używanych głośników do regeneracji lub budowa kolumny z lepszymi, choć droższymi głośnikami, np. Tesla ARA 312 (30 cm), które są polecane do klasycznych 2-drożnych zestawów, mimo wyższej ceny. Wśród tańszych opcji wymieniany jest STX GDN 38/300/4 AE, który ma przyzwoitą efektywność (96-97 dB) w zakresie niskich częstotliwości, ale słabszą charakterystykę powyżej 300 Hz, co ogranicza jego zastosowanie do subbasu lub 3-drożnych konstrukcji. Krytycznie oceniono głośniki Tonsil na estradę oraz Alphard HCW8-12, które są uważane za słabe jakościowo. Wskazano także na marki Eminence, Celestion i Beyma jako lepsze, choć droższe alternatywy. Poruszono problem wad fabrycznych w Tesla ARA 312, dotyczący resoru dolnego powodującego niepożądane dźwięki po czasie pracy. Ogólnie zalecane jest inwestowanie w głośniki o wyższej jakości i mocy, nawet jeśli wymaga to większego budżetu lub zakupu używanych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA