logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić pracę silnika przy niskim ciśnieniu pompy VP44?

MSWOLA 06 Paź 2011 12:44 34266 17
REKLAMA
  • #1 9998364
    MSWOLA
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Mam bardzo podobny objaw niedomagania pompy jak w temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2032401.html
    Auto co jakiś czas w czasie jazdy potrafiło zgasnąć, za chwilę dało się uruchomić i jechało dalej. Obecnie daje się uruchomić z wielkim problemem i pracuje na 500 obr. rzucając przy tym silnikiem na wszystkie strony.
    Dopiero po ograniczeniu przepływu przez zawór dławiący 4, jak na rysunku poniżej, silnik pracuje normalnie i reaguje na pedał gazu również normalnie do około 1300 obr. Po ich przekroczeniu zaczyna szarpać silnikiem. Wygląda na zbyt małe ciśnienie z części niskiego ciśnienia.
    Komputer nie wykazuje żadnych błędów, wielkość dawki i kąt wyprzedzenia zgodny z wymaganym.
    Podając paliwo do pompy pod ciśnieniem pogarsza pracę silnika (zaczyna szarpać)
    Może miał ktoś podobny przypadek lub jest w stanie pomóc rozgryźć ten problem.
  • REKLAMA
  • #2 9999177
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3912
    Chłopie jaka regulacja.....pompę wyciągaj i do regeneracji i duża kasa....
  • REKLAMA
  • #3 9999712
    MSWOLA
    Poziom 19  
    Pompa była regenerowana osiem miesięcy temu przez partaczy z Żychlina.

Dwa dni temu wyciągałem pompę i myłem. Myślałem że znajdę zatarty tłoczek niestety jest w idealnym stanie i niema najmniejszej ryski.
    Pompa nie wykazywała objaw zużycia lecz nagle przestała działać, więc myślę że regeneracja jest zbędna.
    Taka ciekawostka, podnosząc napięcie zasilania poprawia się praca pompy, silnik osiąga 1500 obr.
  • #4 10085145
    Hans30
    Poziom 28  
    Ocena: 471
    Zgadzam się z kolegą Autoas . Wychodzi na to że pompę będzie i tak trzeba sprawdzić . I pewno jak większość pomp od panów z Żychlina twoją pompę czeka Regeneracja. A już na pewno sterownik tej pompy . Tak czy owak tanio nie będzie.
  • #5 10122794
    MSWOLA
    Poziom 19  
    A czy regeneracja pompy nie polega na wymianie właśnie tłoczka? Przy okazji jeszcze uszczelniaczy i uszczelek.
    Co można zregenerować w sterowniku skoro on działa. Tranzystor jest sprawny lub nie.
    Jakiś czas temu silnik uruchamiał się dopiero po puszczeniu rozrusznika, i to jest dziwna sprawa. Myślałem że to wina stacyjki, ale podając na krótko napięcie na elektromagnes niema żadnych zmian. Wygląda na to, że jest zbyt duży spadek napięcia dla odpowiedniego wysterowania sterownika.
    Teraz podniosłem ciśnienie na zaworze 4 do 1 bar i zaślepiłem mały otworek. Zawór ten otwierał się już przy 0,5 bara. Była znaczna poprawa. Zmniejszyłem jeszcze ciśnienie na zaworze 3 do 0,5 bara. Wbrew pozorom powinno byś gorzej. Teraz silnik pracuje w całym zakresie obrotów. Pozostaje jedynie problem z rozruchem , ale jest znacznie lepiej jak było wcześniej.
    Zagadka z tą pompą. Może teraz ktoś coś doradzi.
  • REKLAMA
  • #6 13152198
    Jacek73N
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    MSWOLA Próbuję zebrać do kupy wszystkie sensowne informacje na temat VP44 dlatego interesuje jak dalej potoczyły się losy twojej pompy. Jeśli byś mógł powiedzieć gdzie mierzyłeś ciśnienie zaworu 3 to byłbym wdzięczny.
  • #7 13193855
    DACOIT
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Jacek73N napisał:
    MSWOLA Próbuję zebrać do kupy wszystkie sensowne informacje na temat VP44 dlatego interesuje jak dalej potoczyły się losy twojej pompy. Jeśli byś mógł powiedzieć gdzie mierzyłeś ciśnienie zaworu 3 to byłbym wdzięczny.

Mierzysz na powrocie, pomiędzy pompą ,a zaworkiem dławiącym nr4. W ten sposób zmierzyć ciśnienie wewnątrz pompowe.
  • REKLAMA
  • #8 13230427
    Jacek73N
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    DACOIT Dzięki za odpowiedź. Myślałem że masz inny sposób bo ten o którym piszesz mierzy ciśnienie otwarcia zaworu nr 4 , ale nie mierzy ciśnienia otwarcia zaworu nr 3, a ciśnienie otwarcia tego zaworu mnie interesuje. To od tego ciśnienia zależy np. siła jaka jest wywierana na tłoczek przestawiacza wtrysku. Np.: wyższe ciśnienie na zaworze nr 3 spowoduje, że sterownik w celu przyspieszenia wtrysku wyśle sygnał o mniejszym stopniu wypełnienia do elektrozaworu 7. Natomiast zawór nr 4 odpowiada za odpływ paliwa z pompy, mały otwór odpowietrzenie i częściowe odprowadzenie paliwa ( ciągły przepływ w celu chłodzenia sterownika pompy przy niskich obrotach) otwarcie zaworu 4 przy wyższych obrotach po osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia przy czym to ciśnienie nominalnie będzie na pewno niższe niż ciśnienie zaworu nr 3. Jeśli ktoś wie na jakie ciśnienia nominalnie powinny generować zawory 3 i 4 to proszę o podzielenie się wiedzą.
    Pytanie do MSWOLA Poprzednie twoje posty są z 2011 więc od tego czasu coś pewnie z tą pompą zrobiłeś interesuje mnie jak potoczył się dalej los twojej pompy.
  • #9 13231515
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 805
    DACOIT napisał:
    Mierzysz na powrocie, pomiędzy pompą ,a zaworkiem dławiącym nr4. W ten sposób zmierzyć ciśnienie wewnątrz pompowe.

To jest prawidłowa odpowiedź. Pomiędzy korpus a zawór nr 4 wkręcasz redukcję, przez którą mierzysz ciśnienie.
  • #10 13250787
    DACOIT
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Cytat:
    Jeśli ktoś wie na jakie ciśnienia nominalnie powinny generować zawory 3 i 4 to proszę o podzielenie się wiedzą.

Jeśli chodzi ci o ciśnienie wewnątrzpomowe to dla pompy vp44 powinno wynosić: 18-24 bar
  • #11 14289634
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Ocena: 1019
    Jak zakończyła się przygoda z regulacją ciśnienia? Pytam nie dlatego, że jest okrągła rocznica.
  • #12 15377328
    dawka7
    Poziom 10  
    Ocena: 33
    MSWOLA napisał:
    Pompa była regenerowana osiem miesięcy temu przez partaczy z Żychlina.

Dwa dni temu wyciągałem pompę i myłem. Myślałem że znajdę zatarty tłoczek niestety jest w idealnym stanie i niema najmniejszej ryski.

Mam podobny problem, chciałbym sprawdzić tłoczek w swojej pompie jednak nie mogę go wydostać, z wypowiedzi wnioskuje że idzie. W jaki sposób wyciągnąć sam tłoczek żeby go sprawdzić, bez rozbierania całej pompy? jest taka możliwość?
  • #14 15521359
    piotr8808
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,

co masz na myśli pisząc rozebranie całej pompy? czy trzeba wyciągnąć głowiczkę?
  • #15 15521400
    Daro122
    Poziom 31  
    Ocena: 749
    Tak trzeba do tego zdjąć głowicę pompy , bez wyjmowania pompy pewnie dałoby się wydostać tłoczek , ale poskładać to potem już nie , więc i tak musisz wyjąć pompę .

Dodano po 4 [minuty]:

Poza tym wymiana tłoczka bez naprawy cylindra w którym pracuje jest bez sensu .
  • #16 15522967
    piotr8808
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Ehhh szkoda :(

Myślałem żeby wyjąć tłoczek i go po prostu przeczyścić, ewentualnie przepolerować przytarte miejsce, dałbym radę to zrobić nawet bez wyciągania pompy z auta bo jest miejsce...
    domyślam się, że trzeba przy wyciąganiu/wkładaniu tłoczka obracać pierścieniem oznaczonym 20?
    przy wyciąganiu pół biedy, ale faktycznie przy wkładaniu to może być meksyk.
  • #17 15523121
    Daro122
    Poziom 31  
    Ocena: 749
    To nie tłoczek jest problemem , ten wyrzucasz i dajesz nowy . Do ścianki cylindra zawsze przylega materiał z tłoczka i to musisz usunąć a cylinder wypolerować do błysku inaczej szkoda twojej pracy .
  • #18 17593455
    naprawa-pomp.com

Poziom 16  
    Ocena: 143
    Niestety pompy po regeneracji nie wytrzymują często nawet roku. Nie zawsze problemem jest tu jednak mechanika. W większości przypadków pompa ma zakładany nowy "poprawiony " sterownik. Nie jest on robiony już przez boscha tylko pod wykonawcę E.T. GRUPPE. W sterownikach z tym napisem na plastikowej klapce rzeczywiście rzadziej uszkadzają się tranzystory ale za to częściej leci płyta główna sterownika. przeważnie się to objawia błędem obrotów wału korbowego - sterownik pompy nie widzi tych obrotów bądź błędem komunikacji szyny CAN. Także z perspektywy czasu mogę śmiało powiedzieć że lepiej naprawiać na starym oryginalnym sterowniku niż ładować pieniądze w nowy sterownik.
    Konto firmowe:
    PUH OMEGA
    brzozowa 57, Ożarów, 27-530 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: puhomega.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z pracą silnika związane z niskim ciśnieniem pompy VP44, objawiające się trudnościami w uruchomieniu oraz niestabilnym działaniem silnika. Po ograniczeniu przepływu przez zawór dławiący 4, silnik pracuje lepiej do 1300 obr./min, ale powyżej tej wartości zaczyna szarpać. Użytkownik zauważa, że podnoszenie napięcia zasilania poprawia działanie pompy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że pompa może wymagać regeneracji, zwłaszcza sterownik, który często zawodzi po regeneracji. Pojawiają się również pytania dotyczące pomiaru ciśnienia w zaworach oraz możliwości samodzielnej naprawy tłoczka. Wskazano, że regeneracja pompy VP44 często nie przynosi trwałych efektów, a nowoczesne sterowniki mogą być mniej niezawodne niż oryginalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA