logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaką ręczną pilarkę tarczową kupić do cięcia blatu?

birkowsky 07 Paź 2011 13:20 30516 6
REKLAMA
  • #1 10001782
    birkowsky
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

muszę przyciąć blat drewniany grubości 3,8cm dąb do kuchni
    mam już wyrzynarkę, ale chodzi mi o proste cięcia (5-6 cięć) skrócenie oraz zwężenie blatu, tak żeby łączenia w miejscu cięć były możliwie idealne

1. czy dokonanie takiego prostego cięcia jest możliwe przy pomocy ręcznej pilarki?

2. czy potrzebne jest do tego urządzenie dobrej klasy czy wystarczy w zupełności jakieś pierwsze lepsze badziewie z castoramy za 100zł ?
    lub ew. może być za 100zł ale musi mieć odpowiednie parametry, jakie?

dziękuję za pomoc
    Piotr
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10001984
    birkowsky
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    by było równo planowałem jechać z pilarką wzdłuż deski przymocowanej do blatu - nie zagwarantuje mi to równego cięcia?
  • REKLAMA
  • #4 10001999
    tomekc796
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jeśli chcesz to zrobić równo i żeby śladów łączenia nie było widać to raczej musisz zainwestować w dobry sprzęt , na przykład pilarka ręczna Makita SP-6000 z prowadnicą 1,4metra.Prowadnica umożliwi ci cięcie po idealnie prostych liniach , oczywiście musisz pamiętać żeby ciąć od strony gorszej , wtedy od strony lepszej zęby piły wciągają materiał do środka i nie masz wyrwań.Ważna jest też tarcza minimum 48 zębów , najlepiej też makita (clean Cut). Samo cięcie w dębinie musi odbywać się naprawdę powoli , żebyś za szybko nie stepił tarczy .Jeśli chcesz kupić używaną piłę w normalnym stanie to napisz do mnie tomekc796(_at_)vp.pl
  • #5 10036202
    SleppyHead
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Zamiast kupować zagraniczny sprzęt produkowany w Chinach, najlepiej kupić polską Celmę. Nie dość, że kosztuje mniej, to jest wyższej jakości.
  • #6 10036257
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    birkowsky napisał:
    by było równo planowałem jechać z pilarką wzdłuż deski przymocowanej do blatu - nie zagwarantuje mi to równego cięcia?

I słusznie myślisz. Możesz uciąć dowolną pilarką ręczną albo nawet dobrą piłą ręczną. Nie ma potrzeby kupowania żadnych drogich narzędzi typu pilarka Makita, tid. Bez przesady, kawałek blatu utniesz dowolną piłą. Jedyny warunek aby to ładnie wyszło to piła musi być ostra. Polecam o możliwie drobnych zębach wtedy krawędź będzie gładka. Zamiast deski do prowadzenia pilarki lepiej użyć stalowego płaskownika albo kątownika i 2 ścisków stolarskich.
  • REKLAMA
  • #7 10381772
    marek 1871
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Cześć. 3/4 sukcesu to odpowiednia tarcza. Duża ilość zębów i ich odpowiedni profil. Np tarcza do drewna Bosch Optiline sprawdzi się bardzo dobrze i nie kosztuje majątku. Pilarka Celma DBRCc67 jest OK ale mimo wszystko Bosch czy Makita to inna półka jeśli chodzi o kulturę pracy (wibracje, prowadzenie, precyzja ustawień, hałas, ergonomia, itp). Celma to konstrukcja wiekowa stąd też kształt siekierką ciosany. Natomiast od strony mocy czy wytrzymałości silnikowej nie można jej nic zarzucić - no i ceną deklasuje konkurencję. Kwestia ile tych cięć będziesz wykonywał. Jak sporo i może zarobkowo to inwestuj w Boscha lub Makitę z listwą prowadzącą. Jak dla siebie a potem maszyna będzie nie używana to spokojnie Celma + jakaś listwa prowadząca z płaskownika. W zestawie z Celmą powinien być elemencik do prowadzenia równoległego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje ręcznej pilarki tarczowej do precyzyjnego cięcia blatu dębowego o grubości 3,8 cm. W dyskusji podkreślono, że do uzyskania równego cięcia niezbędne jest posiadanie mocnego sprzętu oraz odpowiedniej tarczy. Rekomendowane są pilarki takie jak Makita SP-6000 z prowadnicą, która umożliwia cięcie wzdłuż prostych linii. Wskazano również na znaczenie tarczy z dużą ilością zębów (minimum 48) oraz na wolne tempo cięcia, aby uniknąć stępienia narzędzia. Alternatywnie, sugerowano zakup polskiej pilarki Celma, która jest tańsza, ale może nie oferować tej samej jakości co Makita czy Bosch. Wskazano, że do cięcia wystarczy również pilarka o ostrych zębach, a do prowadzenia cięcia lepiej użyć stalowego płaskownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA