logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do rysowania schematów automatyka -elektryka

gtom 02 Gru 2004 10:01 23107 10
  • #1 1029773
    gtom
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam jaki polecacie program do rysoawnia schematów elektrycznych z elementami automatyki.Testowałem Protela (zaambitny za skomplikowany) eagle jet ok ale w wersji free ma ograniczenia do jednej strony - moje schematy będą wielo stronicowe A4.Więc co by mogło spełniać te wymagania? Co polecacie?
  • #2 1029847
    Roger00
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Poszukaj na Elektrodzie DCCAD - prosty programik pod DOSa, można tworzyć własne elementy.
  • #3 1030784
    yarpen2
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    jeśli chodzi o protela to nie musisz zaraz używać DXP bo jakieś stare wersje spokojnie wystarczą a i zajmują mało miejsca na dysku
  • #4 1032857
    gtom
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Protela kiedyś już uzywałem ale jest w nim kłopot z bibliotekami elementów .Są agłównie do elektroniki a ja potrzebuję automatykę czyli styczniki przekaźniki itp . Znalazłem elcad-a ale tam jest ograniczenie do 6 stron
  • #5 1034097
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 296
    Ja robiłem kiedys jeszcze na schematiku protelowym (dos) biblioteki do automatyki styczniki termiki wyłaczniki i co sie dało. Jest to troche pracy ale potem sie fajnie rysuje. tak ze jesli nie znajdziesz nic co ci spasuje to sciagnij sobie protela tylko wersje nawet starsze niz 99se i owinienes sobie poradzic.
  • #6 1073568
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1740324
    gpql
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Tani i wygodny to see2000 a zaawansowany (drogi) wscad
  • #8 5139502
    sampler
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Odswiezam temat. Potrzebuje do firmy jakis dobry program do rysowania projetkow ukladow automatyki. W tej chwili mamy SEE Electrical ale nie jestem z niego zadowolony. Co polecacie na dzien dzisiejszy ?
  • #11 5169441
    sampler
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Przetestowalem juz troche programow. Jak na razie spodobal mi sie WSCad. Eplan tez ciekawy. PC Schematic jest za slaby do projektowania na poziomie (slaba baza elementow) ELCad tez jakos mi nie przypadl do gustu. Dziekuje za sugestie i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukując programu do rysowania schematów elektrycznych z elementami automatyki, użytkownicy wskazują na kilka rozwiązań. Protela jest uznawana za zbyt skomplikowaną i ma problemy z bibliotekami elementów automatyki (styki, przekaźniki), choć starsze wersje mogą być użyteczne. ElCAD oferuje ograniczenie do 6 stron w wersji darmowej, a pełna wersja jest płatna. EPLAN to profesjonalne, ale drogie oprogramowanie, dostępne także w tańszej, okrojonej wersji, z dużymi bibliotekami i funkcjami generowania wykazów elementów, kabli i zestawień materiałowych. WSCAD jest oceniany jako zaawansowany i drogi, natomiast SEE Electrical jako tani i wygodny, choć nie zawsze spełnia oczekiwania. PCschematic ELautomation jest proponowany jako alternatywa, jednak z ograniczoną bazą elementów. DCCAD to prosty program pod DOS, umożliwiający tworzenie własnych symboli. Wybór zależy od wymagań dotyczących wielostronicowości schematów, dostępności bibliotek automatyki oraz budżetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA