logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór programu do rysowania schematów elektrycznych automatyki z tutorialami

krzysztof__g 05 Lis 2012 21:59 3141 6
  • #1 11493801
    krzysztof__g
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam,
    Pilnie poszukuję wskazówek dotyczących wyboru programu do rysowania schematów elektrycznych automatyki. Chodzi mi o program pozwalający wykonywać rysunki niedużych układów sterowania. I jeszcze żeby miał dostępne tutoriale.
    Takie są moje życzenia na dzisiaj.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Krzysztof__G
  • #2 11493905
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 923
    Eplan najbardziej rozpisany jest.
  • #3 11494589
    pimo17
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    krzysztof__g napisał:
    Witam,
    Chodzi mi o program pozwalający wykonywać rysunki niedużych układów sterowania

Niedużych, to pojęcie względne. Osobiście polecam PCSchematic. Posiada bazę produktów automatyki. Cenowo bardzo konkurencyjny.
  • #5 11496487
    adamac2
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 23
    U mnie w firmie robimy dokumentacje w dwóch programach:Eplan / WsCad.
  • #6 11500679
    elktromonter
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    noplis napisał:
    E-Plan to "kombajn" profesjonalny i bardzo drogi.

Istnieją również wersje demo/prezentacyjne E-plana (przynajmniej jeszcze do niedawna tak było), które działają prze rok czasu.
  • #7 11535490
    tomkowski
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Cytat:
    Istnieją również wersje demo/prezentacyjne E-plana (przynajmniej jeszcze do niedawna tak było), które działają prze rok czasu.

Dokładnie wersja Edukacyjna działająca rok od rejestracji :)
    Niekompatybilna z wersją komercyjną.

Mówiąc o cenie Eplana warto wspomnieć też o której z wersji mówimy bo rozpiętość cenowa jest BARDZO duża.

Po szczegóły zapraszam na forum.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum polecają kilka programów do rysowania schematów elektrycznych automatyki. Eplan jest uznawany za profesjonalne, ale drogie rozwiązanie, natomiast PC Schematic jest bardziej przystępny cenowo i wystarczający do prostych zastosowań, oferując wersję demo. Wspomniano również o WsCad jako alternatywie. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w cenach Eplana w zależności od wersji oraz dostępność wersji edukacyjnej działającej przez rok.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA