logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie bootuje po wymianie procesora na AMD X2 6400+ - co robić?

MatiSkc 08 Paź 2011 11:52 1990 12
REKLAMA
  • #1 10004675
    MatiSkc
    Poziom 9  
    Witam, posiadam komputer z
    płytą główną gigabyte ga-m57sli-s4
    ram - 4gb DDR2 goodram
    karta graf - NVidia gf 9500gt
    zasilacz - modecom 400w
    procesor - amd athlon x2 5200+

Dzisiaj chciałem przełożyć procesor na nowy, więc ładnie odpiąłem radiator, zdjąłem procesor, założyłem nowy amd X2 6400+ posmarowałem pastą zalmana stg-2, założyłem go w miejsce starego i nakryłem radiatorem. Przy włączaniu komputera uruchamia się wiatrak, dyski twarde, ale komputer nie przechodzi do biosu, nie bootuje się, ekran pozostaje czarny i nie słychać piknięć z wnętrza komputera. Proszę, pomóżcie mi, w czym może być problem. Czy to cos groznego?
  • REKLAMA
  • #2 10004691
    basik
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Którą rewizję masz tej płyty i jaki bios ? Podaj dokładny model zasilacza. TDP X2 6400+ to aż 125W, więc sporo więcej niż x2 5200+.
  • REKLAMA
  • #4 10004724
    MatiSkc
    Poziom 9  
    zasilacz
    modecom
    feel-400atx

Powiedzcie mi jak sprawdzić resztę, to też podam

Dodano po 2 [minuty]:

na spodzie płyty głównej pisze rev.2.0

zauważyłem też że na jednej nóżce po środku procesora jest czarna plamka.

---------------

Wg strony podającej wspierane procesory, nowy procesor powinien pasować
    AMD Athlon 64 X2 6400+
    3200MHz 1MBx2 Windsor 90nm F3 125W 2000 FD
  • #5 10004852
    basik
    Poziom 27  
    Ten zasilacz może być za słaby do konfiguracji z tym procesorem. Po za tym sekcja zasilająca procesor na płycie wygląda dość kiepsko, choć producent nie bał się i napisał, że procesor z tak wysokim TDP będzie pracował od biosu FD (dla rev. 2.0). Twoja płyta jaki posiada ?
    Wypnij wszystko z tej płyty zostaw tylko 1 kość pamięci, procesor i kartę graficzną, podłącz również PCspeaker do płyty. Spróbuj odpalić, zwróć uwagę czy speaker wydaje jakieś dźwięki. Czarna plamka o której piszesz nie wróży niczego dobrego.
  • #6 10004892
    MatiSkc
    Poziom 9  
    Płytka ma rev. 2.0

Dodano po 8 [minuty]:

Odłączyłem dvd i dyski twarde, dalej nic. Oddawać na gwarancję?

Dodano po 2 [godziny] 35 [minuty]:

Kolejny problem, przełożyłem stary procesor z powrotem, i dalej komputer się nie chce włączyć, pomóżcie!!!
  • #7 10005669
    basik
    Poziom 27  
    Pewnie coś upaliłeś stosując ten zasilacz przy tak prądożerczym procesorze jakim jest X2 6400+. Wspominałeś coś wcześniej o czarnej plamce na nodze procesora.
  • #8 10005718
    MatiSkc
    Poziom 9  
    Sprawdzałem kondensatory i nie są wybrzuszone. Pozostaje mi tylko serwis?
  • REKLAMA
  • #9 10005752
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4833
    MatiSkc napisał:
    Pozostaje mi tylko serwis?

Jeśli nie czujesz się na siłach, by je samemu wymienić, to tak - serwis.

PS> Proszę poprawić tytuł.
  • REKLAMA
  • #10 10010611
    Krakers11
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Po co wymieniać kondensatory jak kolega wyraźnie mówi, że nie są wybrzuszone. Spokojnie, jeżeli masz możliwość to spróbuj płytę na innym zasilaczu. Może tylko zasilacz się upalił. Bezwzględnie na którym zasilaczu będziesz próbował zrób reset biosu. Odłącz wszystko- dysk, napęd, wyjmij wszystkie karty PCI. zostaw tylko jedną kość pamięci. Czy na płycie coś się dzieje (kręcą się wiatraki) czy zero ?
  • #11 10010744
    MatiSkc
    Poziom 9  
    Ok, jutro odepnę wszystko, zostawię tylko 1 kość ramu (procesor też zostawić?).
    Na tą chwilę przy włączaniu na starym procesorze ze wszystkim podpiętym komputer się uruchamia, startują dyski twarde, zasilacz i wiatrak na procesorze również się kręcą. Nie ma tylko charakterystycznych piknięć w szczytowym momencie startowania komputera. Ekran monitora pozostaje czarny, a dioda led na monitorze miga jakby się wygaszacz włączył.
  • #12 10011620
    Krakers11
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Oczywiście procesor zostaw odepnij wszystko spróbuj z jedną kością pamięci w różnych slotach. Podstawowym elementem jest reset biosu- jak nie jesteś pewien jak to zrobić zworką to odepnij zasilacz od prądu i wyciągnij baterię (biosu) na przynajmniej 2 minuty.
  • #13 10028553
    MatiSkc
    Poziom 9  
    Panowie, sytuacja w końcu opanowana.
    Okazało się, że na procesory dałem trochę za dużo pasty termoprzewodzącej - nie było jej aż tak dużo żeby zrobiła się "poduszka", tylko około 1,5 porcji. Stara pasta sprzed wymiany miała w sobie srebro, przy wyjmowaniu pierwszy raz procesora grudka tej rocznej pasty poleciała na płytę główną i spowodowała małe zwarcie, więc bios nie startował.

Wymyłem płytę główną dookoła procesora wacikiem ze spirytusem i nałożyłem mniej pasty na procesor. Wszystko teraz gra - piszę z tego komputera.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

//Do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie uruchamia się po wymianie procesora na AMD X2 6400+. Komputer nie przechodzi do BIOS-u, ekran pozostaje czarny, a nie słychać piknięć. Użytkownik posiada płytę główną Gigabyte GA-M57SLI-S4, zasilacz Modecom 400W oraz pamięć RAM 4GB DDR2. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie rewizji płyty głównej, reset BIOS-u oraz odłączenie niepotrzebnych komponentów. Użytkownik zauważył czarną plamkę na nóżce procesora, co mogło sugerować uszkodzenie. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez usunięcie nadmiaru pasty termoprzewodzącej, która spowodowała zwarcie na płycie głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA