logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice Robus 600 - brak reakcji po błędnym podłączeniu fotokomórki TX

kostom 09 Paź 2011 21:48 10331 15
REKLAMA
  • #1 10010651
    kostom
    Poziom 11  
    Ocena: 51
    Po wykonaniu diagnostyki wynika, że fotokomórka TX nie została "rozpoznana". Jaka może być przyczyna?
    Dzisiaj pojawił się nowy problem. Sprawdzając czy linia do fotokomórki nie ma przerwy zdrutowałem przewody do fotokomórki i zmierzyłem obwód. Okazało się, że jest wszystko Ok, ale podłączając powtórnie do centralki zapomniałem o podłączeniu fotokomórki i na tzw zwartym obwodzie podłączyłem do centralki i wykonałem funkcje rozpoznania urządzeń. Po zorientowani się o błędzie powtórzyłem opcje z poprawnym podłączeniem, lecz niestety napęd po tej operacji nie wykonuje żadnego ruchu pomimo, że kontrolki nie sugerują błędu. Czy funkcja rozpoznanie urządzeń na zwartym obwodzie fotokomórki mogła spowodować uszkodzenie centrali? Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #4 10094413
    kostom
    Poziom 11  
    Pytałem o reset, ale nikt nie napisał jak go wykonać więc nie dałem za wygarną i w końcu udało mi się przywrócić centralkę do ustawień początkowych. Początkowe objawy znikły (słychać działanie przekaźników). Po rozpoznaniu podłączonych urządzeń następuje kolejny krok czyli rozpoznanie długości skrzydła. Brama otwiera się do skrajnej pozycji (otwarte) i zatrzymuje się po zadziałaniu krańcówki po czym powinna zmienić kierunek i zamykać się. Niestety tak się nie dzieje słychać przełączenie na przekaźnikach, ale brama pozostaje w bezruchu i za moment dioda bluebus wykonuje 8 mignięć co zgodnie z serwisówką świadczy o szkodzeniu układu elektronicznego (próbowałem ponownego załączenia efekt identyczny). Czyli kolejny problem! Dziwi mnie tylko fakt, że funkcja otwierania działa, natomiast zamykania nie (również z przycisku). Proszę o sugestie (tylko nie typu: prześlij mi to naprawię, bo w pierwszym przypadku wystarczyło załączyć reset który notabene nie jest opisany w serwisówce)?
  • REKLAMA
  • #6 10098977
    kostom
    Poziom 11  
    Problem z centralką zażegnany wystarczyło wykonać reset (nawiasem mówiąc zmostkowane wejście bluebus nie powoduje uszkodzenia centralki lecz nikt o tym nie powiedział) gdybym nie był uparty ktoś skasował by minie za wciśnięcie dwóch przycisków kilkadziesiąt złotych. Wydaje mi się, że to forum ma za zadanie pomagać w takich sprawach w których nie jest konieczne użycie specjalistycznego sprzętu lub tym podobne. Dziękuje wszystkim za chęć pomocy i przystępuję do wyjaśnienia problemu jak w temacie (czyli albo fotokomórki do wymiany, albo znowu trzeba znać jakąś sekwencję ustawień aby wszystko zaczęło normalnie funkcjonować).
  • REKLAMA
  • #8 15621522
    thomas707
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    kostom napisał:
    Problem z centralką zażegnany wystarczyło wykonać reset (nawiasem mówiąc zmostkowane wejście bluebus nie powoduje uszkodzenia centralki lecz nikt o tym nie powiedział) gdybym nie był uparty ktoś skasował by minie za wciśnięcie dwóch przycisków kilkadziesiąt złotych. Wydaje mi się, że to forum ma za zadanie pomagać w takich sprawach w których nie jest konieczne użycie specjalistycznego sprzętu lub tym podobne. Dziękuje wszystkim za chęć pomocy i przystępuję do wyjaśnienia problemu jak w temacie (czyli albo fotokomórki do wymiany, albo znowu trzeba znać jakąś sekwencję ustawień aby wszystko zaczęło normalnie funkcjonować).

Możesz napisać w temacie lub na PM do mnie jak przywróciłeś ustawienia fabryczne. Mam podobny problem. Dioda blueblus na centralce miga co sekundę, a na fotokomórkach rx i tx dioda miga co sekundę. Rozpoznanie nowych urządzeń nie działa. kable połączeniowe są sprawne. Ustawiłem nawet fotokomórki na odległość ok. 1 m i nadal się nie widzą. czy mogą być uszkodzone. NIe słychać przekaźnika jak to miało miejsce wcześniej.
  • #9 18929544
    doral
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam
    Mozesz podpowiedziec jak wykonac reset . Dziękuje
  • #10 19852267
    bmichal3o5
    Poziom 6  
    Czy komuś udało się zrobić reset? U mnie foto nie reaguje s nie chcę nic więcej skopać.
  • #11 19852286
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Zrób ponownie wykrywanie urządzen, jeśli nic - prawdopodobie uszkodzone fotki albo przewody.

PS. reset fabryczny w starych dobrych czasach (temat jest sprzed 10 lat) wykonywało się przez przyciśnięcie na centralce jednocześnie przycisków Góra i Dół. W nowszych egzemplarzach to nie działa. Albo po prostu od nowa wczytujesz urządzenia a potem przyuczasz czasy (czyli pełna procedura uruchomienia), albo kupujesz programator O-View i tam są opcje różnego rodzaju czyszczenia pamięci ustawien.
  • #12 19852296
    bmichal3o5
    Poziom 6  
    Super dziękuję za podpowiedz. Brame mi wyrwał wiatr odlaczyl silnik i gdy podłączałem silnik to przeciąłem kabel od foto odbiorczej :( zaiskrzyło delikatnie. więc obciąłem kable zarobiłem podłączyłem i nic. Teraz zbyt mocno wieje zeby kontynuować więc poczekam aż przestanie i wracam do tematu. Mam nadzieję że nie popaliło foto.
    Czy napięcia sprawdzic najpierw na kablach do foto nadawczej i odbiorczej?
  • REKLAMA
  • #13 19852541
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Możesz sprawdzić. Jeśli coś będzie od strony fotek - kable na 99 w porządku. Jednak jak cos zaiskrzyło - mogłeś posadzić układ nadawczo/odbiorczy BlueBus (lub jego zasilanie) a tu już potrzebny elektronik.
    A ogólnie co uległo uszkodzeniu - jedyna droga amatorskiej diagnozy to podstawić drugi komplet fotek. Zadziałają - spalone poprzednie fotki, nie zadziałają - uszkodzona centrala.
  • #14 19852551
    bmichal3o5
    Poziom 6  
    I tak zrobię. Kupiłem drugi komplet będą we wtorek więc dopiero wyeliminuje ewentualne zjaranoe foto jak podłącze nowe.

Dodano po 6 [minuty]:

Na chwilę obecną silnik działają tzn. otwierają bramę niestety nie chcą zamykać, a nie mogę otworzyć całkowicie i poczekać czy po czasie się zamkną bo kurde wieje za mocno.
    Ja mam centralę mca2, a jak w niej zrobic na szybko sprawdzenie systemu?
  • #15 19852852
    opcji9981
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Jakie Fotokomorki kupiłeś. Mca2vu mnie naprawa 150zl Nowa 350. Fotokomorki 100zl komplet.
  • #16 19853023
    bmichal3o5
    Poziom 6  
    Temat zalatwiony zasilanie do foto padło. Już załatwiłem i wszystko działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z centralką Nice Robus 600, która nie reaguje po błędnym podłączeniu fotokomórki TX. Po diagnostyce stwierdzono, że fotokomórka nie została rozpoznana. Użytkownik próbował resetować centralę, co początkowo nie przyniosło efektów, jednak po wykonaniu resetu centrala zaczęła działać, ale brama nie zamykała się prawidłowo. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące odłączenia fotokomórek, sprawdzenia kabli oraz wymiany uszkodzonych komponentów. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez naprawę zasilania do fotokomórki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA