logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wtryskiwacz benzyny w samochodzie z wielopunktowym wtryskiem. Uszkodzenie.

bolanty 02 Gru 2004 19:03 4380 6
REKLAMA
  • #1 1031070
    bolanty
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    Czy wtryskiwacz benzyny w samochodzie z wielopunktowym wtryskiem może się uszkodzić tak że stuka .
  • REKLAMA
  • #2 1031427
    zbigniewtronic
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Nie. Za malo danych.
  • REKLAMA
  • #3 1031436
    rafi999
    Poziom 16  
    Ocena: 48
    Jeżeli chodzi o pracę wtryskiwaczy w silnikach benzynowych - mają sobie stukać.Natomiast uszkodzony jest wtedy gdy silnik gaśnie lub nierówno pracuje .Czasami zdaża się że ta nierówna praca zdarza się tylko na zimnym silniku,poza tym łatwo jest to poznać po zabarwieniu na elektrodach świec zapłonowych.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1031510
    bolanty
    Poziom 17  
    Mój silnik stuka przy przyspieszaniu jak jest zmny. Wiele pomysłów mechanicznych już sprawdzałem/luz zaworów.luz osiowy wałka rozrządu,tłoki/ i nic .Przy dokładnym osłuchiwaniu silnika stetoskopem stuk ten na pewno jest zgodny ze stukiem wtryskiwaczy,ten sam rytm.
  • REKLAMA
  • #6 1031598
    zbigniewtronic
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Jakie auto,jaki silnik,ja nie Kaszpiroski.
  • #7 1031841
    bolanty
    Poziom 17  
    megane 2,0 8V F3R

Podsumowanie tematu

✨ Wtryskiwacze benzyny w silnikach z wielopunktowym wtryskiem mogą generować charakterystyczne stuki podczas pracy, co jest zjawiskiem normalnym. Uszkodzenie wtryskiwacza objawia się natomiast nierówną pracą silnika, gaśnięciem lub problemami widocznymi na elektrodach świec zapłonowych. Stuki słyszalne przy przyspieszaniu na zimnym silniku mogą mieć różne przyczyny mechaniczne, jednak jeśli rytm stuków odpowiada pracy wtryskiwaczy, może to wskazywać na ich udział. Wtryskiwacz benzyny potrafi stukać na tyle intensywnie, że bywa konieczna rozbiórka silnika w celu naprawy. W dyskusji podano przykład samochodu Renault Megane 2.0 8V z silnikiem F3R jako kontekst problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA