Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka mastercook elegance - na module LB6N02418

11 Paź 2011 22:03 2906 5
  • Poziom 9  
    Witam!

    Mam problem z pralką mastercook elegance (niestety nie znam modelu gdyż wszelkie naklejki zostały z niej usunięte). Problem wygląda następująco:
    Pralka wykonuje programy aż do ostatniego czyli wirowanie (dokładniej wiesza się na wypompowaniu wody). Początkowo podejrzewałem silnik pompy (kilka razy jakieś śmieci zablokowały wirnik i czyściłem) jednak sprzęt wytargałem z pralki, podłączyłem do napięcia i kręci równo, z dobrymi obrotami, nie wydziela zapachów charakterystycznych przy spaleniu uzwojenia. Druga częśc to oczywiście pomiar napięcia na wyjściu z modułu. Podczas ostatniego programu napięcia nie ma, podczas wcześniejszych nie sprawdzałem gdyż nie miałem czasu siedziec z miernikiem pół godziny przed pralką. Jestem więc prawie pewny, że pompa powinna byc sprawna (chyba, że nie umiem zmierzyc napięcia na dwóch wsówkach w co wątpie). Dalej sprawdziłem kable poprzez pomiar rezystancji. Także ok. Wytargałem moduł wspomniany LB6N02418 gdyż podejrzewałem triaka jako źródło moich problemów. Triak wygląda ok na oko przynajmniej. Natomiast uwagę moją zwrócił czarny nalot na dwóch rezystorach. Pomiar pokazał, że są jednak sprawne (lub prawie sprawne o ile można tak powiedziec. Nie mogę odczytac z nich wartości ale opór na nich jest, przerwy nie ma). W związku z tym moje pytanie brzmi:

    - czy jest możliwe aby przyczyna była gdzie indziej? Jeśli chodzi o programator to rozumiem, że osobne ma ścieżki (jeśli mogę to tak nazwac) dla różnych funkcji wirowania/odpompowania sprawdzałem w sumie wszystkie 3 dostępne z pokrętła.
    - czy jest możliwe, że mierząc napięcie na zaciskach przy podłączonym silniku, który ma tam wartości pracy 220 i 0.2a w pralce dokonałem złego pomiaru (na logike nie ma to znaczenia ale nigdy nie znałem się na elektryce i może się mylę?). W tym wypadku logiczne jest dla mnie, że podłączony na żywo kręci, a w pralce z mniejszym natężeniem prądu nie. Ale chyba przynajmniej by próbował?
    - Jeśli to wina modułu to jak sprawdzic które konkretnie elementy się zepsuły, nie za bardzo czaje jak pomierzyc triak dla przykładu. Moduł pewnie kosztuje nowy z 200 zł wzwyż cały, a nie uśmiecha mi się płacic tyle za element starej pralki,

    Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny. Jakiś schemat modułu jeśli także uważacie go za winowajce też były bardzo ok. Może bym sobie przelutował te bebeszki.

    Pozdrawiam
  • Poziom 16  
    Możesz mieć właściwe napięcie na pompce ale wirnik się nie będzie kręcił . I co powiesz w tym temacie ?

    Dodano po 5 [minuty]:

    Pralkę próbuj wypuszczając wodę bez żadnych syfonów lub tp. tylko bezpośrednio do wanny lub innego swobodnego odpływu .Pompa jak ma luz mechaniczny na wirniku to raz na 10 razy może nie wystartować. Zazwyczaj są to pompki magnetyczne i stąd tak się dzieje. Ja najpierw podmienił bym pompkę na nową i popróbował.
  • Poziom 9  
    No tak o tym też pomyślałem, że na sucho pompka może sobie raz za czas nie ruszyc. Dlatego kilka razy spróbowałem, a raz nawet popchałem wirnik śrubokrętem. Wytrącenie z stanu powinno jej pomóc w zaskoczeniu. A nie pomogło. Jednak bym optował za przyczyną poza samą pompą. Oczywiście puszcze cały cykl z swobodnym odpływem. Pralka kilka razy wywala wodę więc w ten sposób sprawdzilibyśmy poprawnośc działania programatora (dobrze myślę?). Natomiast jeśli wina leży po stronie modułu lub pompy pompka nie zadziała. Wynik tego testu zamieszcze jutro.


    Pozdrawiam
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Hej!

    Złożyłem na nowo wszystko do kupy i testowałem. Przy programie pułkania pralka odprowadza wodę więc tak jak sądziłem pompka jest sprawna. Moduł w takim wypadku też. Zostaje więc wina programatora. Dziwne jest dla mnie, że nie działa samo wirowanie z odprowadzeniem wody na różnych programach prania. Jest możliwe, że coś przeoczyłem? Nawet różne funkcje wirowania nie działają. Na programatorze to chyba osobne ścieżki? Pralka wykonuje "wstępne" wirowanie podczas płukania. Odpompowuje wodę dla wszystkich programów płukania. Natomiast 3 programy wirowania i jeden samego odpompowania nie działa. Jest możliwe, że jest to funkcja wspólna na programatorze? Jak potwierdzic diagnoze w takim ciekawym przypadku?
  • Poziom 12  
    vargburzum napisał:
    Hej!

    Złożyłem na nowo wszystko do kupy i testowałem. Przy programie pułkania pralka odprowadza wodę więc tak jak sądziłem pompka jest sprawna. Moduł w takim wypadku też. Zostaje więc wina programatora. Dziwne jest dla mnie, że nie działa samo wirowanie z odprowadzeniem wody na różnych programach prania. Jest możliwe, że coś przeoczyłem? Nawet różne funkcje wirowania nie działają. Na programatorze to chyba osobne ścieżki? Pralka wykonuje "wstępne" wirowanie podczas płukania. Odpompowuje wodę dla wszystkich programów płukania. Natomiast 3 programy wirowania i jeden samego odpompowania nie działa. Jest możliwe, że jest to funkcja wspólna na programatorze? Jak potwierdzic diagnoze w takim ciekawym przypadku?

    A nie ma tam guzika z przekreśloną jakby pętelką(pranie bez wirowania)sprawdź czy nie jest on wciśnięty