logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W?

iryseee 11 Paź 2011 22:51 5154 18
REKLAMA
  • #1 10017772
    iryseee
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Problem polega na tym że padły łożyska. I nie mam pojęcia jak się do nich zabrać
    dołączam zdjęcia do podglądu.

bbckode
    Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W?

Bardzo dziękuje za pomoc wszystkim.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10017846
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 10017892
    iryseee
    Poziom 14  
    Czyli jak odkręcę te plastiki to łożyska można normalnie wyjąć i wkładamy nowe i po problemie ? oczywiście i uszczelnienie czy są jeszcze jakieś problemy?
    Klucz sobie zrobię.

Dodano po 16 [minuty]:

adrianarktos12 Jeszcze pytanko czy przed odkręceniem tego plastiku trzeba odkręcić najpierw śrubę po środku czy nie odkręcać ?
  • Pomocny post
    #5 10019100
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10019362
    iryseee
    Poziom 14  
    Wielkie dzięki mam nadzieję że więcej niespodzianek nie będzie.
    Gdzie kupić takie łożyska? Są to zwykłe łożyska czy jakieś "magiczne" i uszczelnienia.
    Czy to są tylko wprasowane w te plastiki i razem z plastikiem trzeba kupić.
    Nie wiem czy to dobry pomysł ale można je dodatkowo uszczelnić np. silikonem?
    Żeby popracowała więcej jak 3-lata. Nie wiem czy to jest ważne ale wyczytałem że silnik pompki też powinno się wymienić bo ją zalało. Ja myślę żeby ją rozkręcić wyczyścić ewentualnie nasmarować i skręcić. (Błąd starą włoską oddałem 25l i działała) :cry: Proszę o podpowiedzi co gdzie i jak.
    z góry dzięki....... :D
  • #7 10023326
    iryseee
    Poziom 14  
    Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W?

Pralki ciąg dalszy. Zabrałem się za odkręcanie tego łożyska i lipa odkręcam a plastik się tylko kręci w koło próbowałem rozebrać łożysko i je wyrwać i nic..
    Mam pytanie czy to łożysko jest napite czy z gwintem wkręcone na wałek?
    Bo nie wiem czy ściągacz coś da. Proszę o jakieś rady co mam zrobić z tym fantem.
  • Pomocny post
    #8 10023396
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Kupić w serwisie nowe.
  • REKLAMA
  • #9 10023937
    iryseee
    Poziom 14  
    Kupić ok tylko jak odkręcić skoro się kręci cały czas i nie umie wyciągnąć to jak złożę nowe?
  • Pomocny post
    #10 10024635
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Co się kręci? Na zewnątrz napisów close, open jest dużo otworów i trzeba w nie włożyć pasownie dwa pręty stalowe . Między pręty włożyć płaskownik i odkręcić.
    Jeżeli nie dasz rady to wezwij mechanika, bo się kulki z łożyska wysypią i przydałoby się doświadczenie aby nie uszkodzić krzyżaka.
  • #11 10025312
    iryseee
    Poziom 14  
    No właśnie wsadziłem dwa pręty kręciłem w stronę open i tak mogę sobie kręcić no stop i nic się więcej nie dzieje. Zerwałem osłonę z łożyska wyjąłem blaszki pomiędzy kulkami i próbowałem odkręcić samo łożysko z trzpienia ale nawet nie drgnie.
    Więc nie wiem czy samo łożysko ma gwint czy plastik. Bo jak plastik to czemu się kręci i nic. A jak łożysko niema gwintu razem z trzpieniem to chcę użyć ściągacza do łożysk i w ten sposób spróbować ściągnąć łożysko. Bo wydaje mi się że to samo łożysko nie chce zejść. I co to jest ten krzyżak przede wszystkim o którym nik nic nie wspomniał wcześniej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 10026107
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1719
    Zakropić jakimś odrdzewiaczem użyć ściągacza, musi w końcu wyjść.
    Nie widziałem jeszcze łożyska z gwintem :D
  • #13 10026728
    iryseee
    Poziom 14  
    Ja też ale lepiej spytać niż zerwać gwint teraz wszystko możliwe.
    Wielkie dzięki za podpowiedź.
    Jeszcze jakieś sklepy w internecie gdzie można dostać takie łożyska.(chodzi mi adres strony).
    Ja znalazłem ale tam takie łożysko jedna szt. koszt 110zł. i nie wiem czy do tego modelu. Wyczytałem gdzieś na forum że takie łożyska kosztują do 30zł + 20zł uszczelniacze.
    I jeszcze jedno pytanie tą pompkę zalaną czyścić czy zostawić (bo to nic nie da).
    i wymienić jak padnie?
    O efektach poinformuję jutro jak z tym łożyskiem. (Jak mi się uda ściągnąć)
    Teraz je zaleję, i muszę załatwić jakiś ściągacz. Tylko jak chwycić to łożysko to pewnie będzie następna bajka.(miejsca tam nie widziałem)
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #14 10027491
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1719
    Stron tutaj nie podajemy ale podpowiem,że na aledrogo jest tego multum.
    Jeżeli się zawziąłeś to wymień oba ułożyskowania i pompę również nie będziesz musiał tego robić trzy razy.:idea::D
  • Pomocny post
    #15 10028783
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    Widzę, że nie skorzystałeś z tej wskazówki
    Paw_el napisał:
    Zajrzyj Tutaj, albo tutaj
    Jest tam wyraźnie pokazane, że w tej pralce są kpl. ułożyskowania (tzn. w plastikowym korpusie jest łożysko i uszczelniacz). Samego łożyska i uszczelniacza nie wymienisz. Skoro ten plastik się nie wykręca to mógł pęknąć na dwie części albo coś jest z gwintem. Normalnie ok. 6-7 obrotów i powinien wyjść. Można ew. spróbować go przeciąć szlifierką ale trzeba uważać by nie uszkodzić zbiornika i osi bębna.
  • #16 10028971
    iryseee
    Poziom 14  
    Sprawa wygląda tak prawdopodobnie łożysko chwyciło zerwało gwint dlatego się kręciło. Każdy elektronik teraz posiada lutownicę na ciepłe powietrze (żaden ściągacz nie podejdzie chyba że jakiś specjalny) . Lutownicą podgrzewane było łożysko dwoma śrubokrętami trzymany plastik do trzpienia wkręcona śruba i w tą śrubę biłem młotkiem operacja trwała 30min. A efekt taki jak na zdjęciach.
    Jak będę miał łożysko to pokarzę jak je zamontować aby nie wymieniać pół pralki.

Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W? Jak wymienić łożyska w pralce Electrolux EWT13741W?

Dodano po 3 [minuty]:

Gdzie kupić takie łożyska. Oprócz serwisu AGD. Najlepiej było by w internecie.
    Pozdrawiam
  • #18 10029029
    iryseee
    Poziom 14  
    Faktycznie Pisałeś jakoś przegapiłem tą odpowiedź bardzo dziękuję. Szkoda że tego zdjęcia wcześniej nie widziałem. (takiego szukałem ale nie znalazłem.
    Pozdrawiam
  • #19 10059590
    iryseee
    Poziom 14  
    Łożyska kupione w serwisie AGD koszt 28zł za łożysko. Na allegro 58zł - 48zł.
    Jeżeli są zainteresowani to pralka śmiga.(Na czyjąś prośbę mogę zamieścić zdjęcia tylko będę musiał rozkręcić pokrywę. Jak nie temat zamykam).
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Moderowany przez mrhari:

Zamykamy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wymianą łożysk w pralce Electrolux EWT13741W, które uległy uszkodzeniu. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące demontażu plastikowych elementów, konieczności użycia specjalnego klucza oraz odkręcenia śruby centralnej przed wymianą łożysk. Użytkownicy podpowiedzieli, że łożyska są wprasowane w plastikowe korpusy, co może wymagać ich wymiany w komplecie. W przypadku problemów z odkręceniem, sugerowano użycie ściągacza oraz odrdzewiacza. Użytkownik ostatecznie zdołał wymienić łożyska, które kupił w serwisie AGD, a ich koszt wyniósł 28 zł za sztukę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA