logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 1,9D silnik AEF 47KW - pękające węże przelewów

zonas 12 Paź 2011 14:04 6399 4
REKLAMA
  • #1 10019155
    zonas
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Witam. Auto j.w.
    Wymieniłem węże przelewów. Każdy był innego rodzaju.
    Kupiłem 3,2mm w sklepie, czarny z pancerką, 6,50pln/mb.
    Założyłem. Chodziło super przez parę dni.
    Nagle zacząłem zostawiać smugę paliwa za sobą.
    Pękł wężyk od przelewów na pierwszym tłoku, ten łączący przelew z resztą wtrysków.
    Przy samym wtrysku stwardniał i pękł wzdłuż wężyka na wysokość tego trzpienia przelewowego (z 5-7mm).
    Wymieniłem na inny. Znów jeździłem z tydzień.
    Pękł na tym samym wtrysku, ale po przeciwnej stronie, też na trzpieniu wtrysku, ale tym łączącym wtrysk z powrotem do pompy i do filtra.

I teraz pytanie. Jaki tego powód?

Czy przelewy w tych silnikach są jednokierunkowe? Tzn. Jest wejście i wyjście?

Czy jest to po prostu przelew i niezależnie jak podłącze będzie działać?

Wtryski od kiedy mam to auto miały białą kropkę z jednej strony trzpienia przelewowego, a wymieniałem wszystkie węże, nie patrzałem na to gdzie jest ta kropka...

Czy jest to ewidentnie złej jakości wąż?

A może powrót przelewu gdzieś na linii "powrót z filtra" - "bak" jest zatkany?

Zdjęcie poglądowe (inny, zbliżony silnik).
    VW Polo 1,9D silnik AEF 47KW - pękające węże przelewów
  • REKLAMA
  • #2 10020158
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4220
    Kijowy wąż i tyle. To tylko przelew. Brak ciśnienia.
  • REKLAMA
  • #3 10020273
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 806
    Poszukaj wężyka 2.8 mm.
  • REKLAMA
  • #4 10020578
    fake_nick
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    ja wtrykski sa mocno wychełtane to jednak tam cisnienie potrafi być
  • #5 10020656
    zonas
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Wtryski musza byc ok. Auto ma 300kkm i wymienilem wszyskie koncowki. Stad zmienilem tez przewody. Pali na dotyk, ladnie chodzi, wsio ok. Cisnienie przysiaglbym ze bylo, bo calkiem niezle zachlapalo silnik. I paliwa od cholery zgubilem. Przypuszczalnie zassalo z filtra i wyciagalo tez z baku.
    Dzis kupilem w innym sklepie wezyk bez pancerki, grubszy, tez 3,2mm i jest ok jak narazie. Bylem w tamtym sklepie gdzie kupilem te za 6zl. Uslyszalem, ze trzeba bylo kupic ten za 9zl... Gnoje... Zebym wiedzial to przeciez bym wzial, wszyskie razem to przeciez 0,8m...
    Nowe weze zamienilem na pierwszym wtrysku, jak nic sie przez tydzien nie wydazy, temat zamykam...
REKLAMA