logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta Wi-Fi TL-WN722N - brak dostępu do internetu mimo dobrego sygnału

Pociach 12 Paź 2011 19:30 2529 13
REKLAMA
  • #1 10020369
    Pociach
    Poziom 9  
    A więc w moim domu pojawił się nowy komputer to zmusiło to zrobienia internetu bezprzewodowego. Jako iż moja zintegrowana karta sieciowa nie obsługiwała takich połączeń dokupiłem Kartę Wi-Fi TL-WN722N i wszystko ładnie ok jest siła sygnału bardzo dobra a żadna strona www/gg/skype nie działa. Co mam zrobić. Screeny:
    Z góry dziękuje za pomoc i proszę o wytłumaczenie jak dla nowicjusza. Krok po kroku ;)

Karta Wi-Fi TL-WN722N - brak dostępu do internetu mimo dobrego sygnału Karta Wi-Fi TL-WN722N - brak dostępu do internetu mimo dobrego sygnału Karta Wi-Fi TL-WN722N - brak dostępu do internetu mimo dobrego sygnału @Edit
    Używam lifebox 2.0
    Proszę umieścić obrazy zgodnie z instrukcją poprawnego zamieszczania obrazów na forum. Proszę poprawić post. [piterus99]
  • REKLAMA
  • #2 10020413
    hkrzysiek
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Wydaje mi się, że serwer DHCP ma być włączony żeby przydzielał automatycznie adres ip. Bedzie w ustawieniach
  • REKLAMA
  • #3 10020420
    lookashek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    heh trochę dziwna ta prędkość 64Mb/sec ale może to nie problem :)
    Po pierwsze ping do Liveboxa sprawdzaj na 192.168.1.1 (dochodzi???) a nie 192.168.1.15.
    Po drugie włącz automatyczne DHCP czyli we właściwościach karty / protokół tcp/ip wszystko na auto.
    Jeśli adresu sam nie przydziela to masz w livebox'ie blokadę po mac adresie lub źle wpisujesz klucz sieci.

Pozdrawiam
  • #4 10020437
    Pociach
    Poziom 9  
    @Edit, up
    po ping tego ip który podałeś wyszło to samo ;)

Zadzwoniłem do neostrady i miła pani z która rozmawiałem kazała to tak skonfigurować:(Jednak to nic nie dało) w momencie robienia ss wyżej już to było zrobione.
    [img]https://obrazki.elektroda.pl/2973992000_1318441424.jpg

Gdy wziąłem wszystko na auto jest ciągle "pobieranie adresu sieciowego" i nic się nie zmienia :)

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #5 10020471
    lookashek
    Poziom 11  
    Pani źle gada :) problemu nie idzie załatwić od d... strony ustawiając na sztywno ip :) z jakiegoś powodu adresu automatycznie nie przydziela. Na kompie którym dziala net wejdź do konfiguracji liveboxa usuń blokowanie po mac adresie lubo dodaj swojego: B0:48:7A:8F:91:4A. Upewnij się jeszcze czy właściwy klucz do sieci wpisujesz.
  • #6 10020505
    Pociach
    Poziom 9  
    Czy mógłbyś to wytłumaczyć krok->po kroku? ;)
  • #7 10020566
    lookashek
    Poziom 11  
    Na kompie gdzie jest internet w przeglądarce internetowej wpisujesz 192.168.1.1.
    Wchodzisz do liveboxa u:admin h:admin.
    Sieć bezprzewodowa -> Edytuj liste filtrów MAC - tam wyłącz blokowanie lub dodaj mac Twojej karty.
    Jak nie dasz rady zainstaluj TeamViewer na kompie który działa i daj znać to Ci to ustawie.
  • #8 10020589
    Pociach
    Poziom 9  
    Zrobiłem jak kazałeś i zresetowałem kompa, zaraz powiem czy coś to dało. Co dziwne na liście komputerów z którymi jest połączony router widnieje ip komputera stacjonarnego O.o

Teraz jest komunikat, że nie może się połączyć z żadną siecią.

@Edit 2
    Gdy klikam "napraw" wyskakuje komunikat:
    "System windows nie może zakończyć naprawiania problemu, ponieważ nie można ukończyć nastepującej czynności: Wyłączanie karty sieci bezprzewodowej
    Upewnij się, że twoja karta sieciowa jest zainstalowana właściwie"

Jestem pewien, że zainstalowane jest wszystko ok.

Laptop też tam jest
  • #9 10020607
    lookashek
    Poziom 11  
    Widnieje bo Livebox daje mu dostęp.
    Laptopa tam nie ma bo jest blokowany.
  • #10 10020645
    Pociach
    Poziom 9  
    Edytowałem post wyżej. Tam jest większość.
    Ps. Skąd wziąć kod PIN Wi-Fi WPS?

Uwaga! na stronie jest napisane
    PC2 192.168.1.11 b0:48:7a:8f:91:4a
    a okazuje się, że moj adres ip ma zamiast 11, 15 na końcu jak to zmienić bo nie mam pojęcia?

Udało się zmienić, nic to nie dało.
  • #11 10020857
    lookashek
    Poziom 11  
    Ustaw sobie nowy klucz wsp w liveboxie jak nie znasz starego.
    Moje spostrzeżenia były trafne:
    1. blokowanie mac (prawdopodobnie już zrobiłeś)
    2. Klucz sieci (ustaw nowy / sieć bezprzewodowa - zabezpieczenia!)
  • REKLAMA
  • #12 10020914
    Pociach
    Poziom 9  
    ok ok klucz sieci to ten kilkunasto znakowy, jest on napisany na modemie, i nic on nie daje :/
  • #13 10020997
    lookashek
    Poziom 11  
    Wejdź do Panelu Administracyjnego LiveBox, tam masz u góry zakładkę
    Serwery i znajduje się tam sekcja " Dostęp do konfiguracji Livebox przez
    WAN " dajesz na włączony, i wybierasz jakiś port.
    Podaj mi ten port i zewnętrzne ip (www.whatismyip.com) to w 2min to ustawie.
    Bo gdzieś robisz błąd.
  • #14 10021291
    Pociach
    Poziom 9  
    Przez przypadek na tej stronie wcisnąłem "Wyłącz Wi-FI" w żaden sposób nie mogę się teraz połączyć. Wróciłem do normalnego routera jutro idę do neo i niech ktoś przyjdzie i się z tym męczy. Dziękuje wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował kartę Wi-Fi TL-WN722N w nowym komputerze, jednak mimo dobrego sygnału nie ma dostępu do internetu. W odpowiedziach zasugerowano włączenie serwera DHCP w routerze Livebox oraz sprawdzenie ustawień protokołu TCP/IP, aby automatycznie przydzielał adres IP. Użytkownik miał problemy z blokowaniem MAC adresu oraz wpisywaniem klucza sieci. Po kilku próbach i resetach, użytkownik zdecydował się na powrót do standardowego routera, planując skorzystać z pomocy technicznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA