logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do internetu w Windows 7 - sieć niezidentyfikowana, TP-Link, Livebox

zalewsky 20 Gru 2012 11:58 7869 6
REKLAMA
  • #1 11676167
    zalewsky
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam!
    Od 2 miesięcy dręczy mnie następujący problem: komputer łączy się z siecią wi-fi, ale pokazuje ją jako "sieć niezidentyfikowaną" i nie uzyskuje dostępu do internetu (żółty wykrzyknik koło symbolu zasięgu). Przeglądnąłem podobne tematy na forum ale rozwiązania tam podane nie pomogły. Łącze się zazwyczaj z dwoma routerami, przy czym muszę zaznaczyć że inne komputery z Windowsem 7 swobodnie dostęp do internetu uzyskują. Są to: Livebox (stary Sagem) i TP-Link TL-WR740N. W przypadku TP-Linka czasem udaje mi się uzyskać dostęp (żółty wykrzyknik znika) i najlepsze jest to, że dzieje się to absolutnie losowo. Czasem nie mam internetu 5 godzin po czym nagle zacznie działać, a czasem śmiga cały dzień i psuje sie pod wieczór. Neostrada w ogóle nie działa i wykrzyknik stoi cały czas. Wcześniej próbowałem się ratować komendami ipconfig /renew i ipconfig /flushdns, ale chyba to nie działa. Narzędzie windowsowe do rozwiązywania problemów z siecią pokazuje komunikat "Karta sieciowa "Połączenie sieci bezprzewodowej" nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP." Komputer był w serwisie z innego powodu ale wzkazałem też ten, panowie przeinstalowali sterowniki i wyjaśnili że to częsta przypadłość w tym systemie, jednak nic się nie zmieniło. Model laptopa to Samsung RF711, karta sieciowa: Broadcom 802.11n.
    Wklejam zrzut z ipconfig /all i parę innych. Niestety nie udało mi się zrobić zrzutu ipconfig /all z akurat działającym netem z tp-linka, dostęp do niego będę miał dopiero po świętach.

Brak dostępu do internetu w Windows 7 - sieć niezidentyfikowana, TP-Link, Livebox

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11676217
    wojtek2803
    Poziom 37  
    Ocena: 144
    Pokaż zakładkę Wan w ruterze . Przypisz karcie sieciowej adres statycznie jak i rowniez dns-y

google 8.8.8.8 i 8.8.4.4
  • REKLAMA
  • #3 11676312
    zalewsky
    Poziom 2  
    Zrobiłem tak jak poleciłeś ale nadal bez zmian. Nie jestem pewien czy WAN w routerze to to co wklejam ale chyba o to chodzi.

• Pomocny post
    #4 11676344
    wojtek2803
    Poziom 37  
    Adres IP wpisz taki 192.168.1.40 bo teraz masz zle i jest konflikt
  • REKLAMA
  • #5 11676377
    zalewsky
    Poziom 2  
    Działa! Wielkie dzięki. Mam tylko jeszcze jedno pytanie: czy to ustawienie będzie też działać na drugim routerze? Bo na Liveboxie jest ok.
  • Pomocny post
    #6 11676386
    wojtek2803
    Poziom 37  
    Zależy jaką ma pule adresową jesli by nie działało to wtedy wracasz na automatyczny pobór adresu
  • REKLAMA
  • #7 11676415
    zalewsky
    Poziom 2  
    Ok, to w takim razie jeszcze raz serdecznie dziękuje i życzę Wesołych Świąt!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dostępem do internetu w systemie Windows 7, gdzie komputer łączy się z siecią Wi-Fi, ale pokazuje ją jako "sieć niezidentyfikowaną" i nie uzyskuje dostępu do internetu. Inne komputery działają poprawnie z tymi samymi routerami: Livebox (stary Sagem) i TP-Link TL-WR740N. Po próbach z komendami ipconfig, użytkownik otrzymuje pomoc w przypisaniu statycznego adresu IP oraz DNS Google (8.8.8.8 i 8.8.4.4), co rozwiązuje problem. Użytkownik pyta, czy te ustawienia będą działać na drugim routerze, na co otrzymuje odpowiedź, że to zależy od puli adresowej routera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA