logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat włącznika zmierzchowego LED 12V z regulacją jasności i histerezą

Session 16 Paź 2011 10:47 4839 7
  • #1 10032423
    Session
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    Jestem początkujący w tym temacie, znam budowę i funkcję niektórych elementów elektronicznych ze szkoły, jednak nie potrafię sam wymyślić układu. Przeglądnąłem wszystkie tematy o włącznikach zmierzchowych jednak żaden mnie nie satysfakcjonuje.

Do rzeczy: Potrzebuję schemat włącznika zmierzchowego zasilanego z akumulatora samochodowego 12~14V, który będzie zasilał 3 połączone równolegle taśmy LED (12V) o łącznym poborze mocy 10-15W. Chciałbym, żeby układ reagował dynamicznie na zmianę oświetlenia, tzn. im ciemniej na zewnątrz tym jaśniej LEDy świecą. Słyszałem też coś o zjawisku histerezy, chciałbym żeby układ reagował na to zjawisko. Przyda się też możliwość regulacji jakimś potencjometrem. Dodatkowo, gdy nagle zrobi się ciemno (np wjazd do garażu) podświetlenie nie rozjaśni się nagle tylko stopniowo (coś podobnego do schematu w załączniku).

Nie wiem, czy lepsze będzie zastosowanie fotorezystora, czy fototranzystora, a tym bardziej jakie tranzystory dobrać.
    Załączniki:
    • Schemat włącznika zmierzchowego LED 12V z regulacją jasności i histerezą slowstartLED.jpg (9.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 10033014
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 888
    Tylko że histereza powoduje pracę dwustanową (załącz/wyłacz)
    A kolega chce płynną regulację, a to wyklucza histerezę.

PS. Na dodatek na schemacie z Yenka jest odwrotnie włączona dioda LED.
  • #4 10033138
    Session
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedzi. Tak jak pisałem nie znam się za bardzo. Jeśli chodzi o samą histerezę to miałem na myśli, żeby LEDy nie oscylowały/mrugały kiedy będzie 'progowa' ilość światła, czyli za mało żeby świecić ale też za dużo żeby były całkiem przygaszone. Nie wiem czy nie rozwiąże tego jakiś kondensator.

Co do schematu to chciałem przedstawić o co konkretniej mi chodzi ;)

Cały czas zależy mi na dynamicznym podświetleniu więc: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2061190.html raczej odpada, chyba że da się go jakoś przerobić.

Najbardziej odpowiadałby mi taki projekt: http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zbudowac-...nik-zmierzchowy-z-regulacja-poziomu-ciemnosci
    Tylko, że ten układ może być trochę... za prosty. I właśnie może być problem z histerezą i nie wiem jak przerobić (tzn. jakich elementów użyć) do zasilenia 12V i taśmy led ?
    Załączniki:
    • Schemat włącznika zmierzchowego LED 12V z regulacją jasności i histerezą wzm.jpg (15.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 10033427
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1704
    Sprzeczne założenia - nie da się w jednym bloku funkcjonalnym włączać i wyłączać oświetlenia względem oświetlenia zewnętrznego i jednocześnie płynnie regulować jego jasność.
    Trzeba dwa osobne bloki - jeden włączy oświetlenie, a drugi będzie je regulował.

Serwis sprzyciarze.pl sobie odpuść, tam jest tyle bzdur, że aż głowa boli.
  • #6 10033501
    Session
    Poziom 9  
    Czyli to jednak nie jest takie proste jak mi się wydawało ;)
    Jeśli chodzi o ten serwis to wiem ile tam jest bezsensownych 'poradników', chociaż ten mnie przekonał łatwością wykonania i prezentacją bo przedstawiał prawie to o co mi chodzi ( diodka faktycznie reaguje nazwijmy to dynamicznie) tyle że nie wiem jak go wykorzystać aby świeciły LEDy i podpięte pod akumulator i sam układ wydaje się zbyt prosty.
    Czyli rozumiem, że ten schemat się nie przyda ?
    Mógłbyś bardziej wyjaśnić jak zrobić to tym sposobem, który opisałeś ? Podejrzewam że w jednym z nich będzie przekźnik odpowiadający za włączenia, a w drugim jakiś kondensator, tranzystor ?
  • #7 10033534
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1704
    Ja bym tego w ogóle nie robił na tranzystorach - majtki przez głowę. Załączanie z histerezą na wzmacniaczu operacyjnym, zaś regulacja jasności - PWM np. na NE555, bo LED powinny być sterowane prądem.
    Lepszym rozwiązaniem niż 555 byłoby jednak użycie wzmacniaczy operacyjnych. Jeden jako generator, drugi jako komparator, a trzeci jako wzmacniacz sygnału z fotoelementu.
    Tym sposobem na jednym np. LM324 można zrobić cały układ, bo czwarty wzmacniacz w strukturze odpowiadałby za włączanie i wyłączanie.
  • #8 10033603
    Session
    Poziom 9  
    Jestem zbyt początkujący, żeby samemu coś takiego wymyślić, dlatego chętnie zobaczyłbym gotowy schemat (ewentualnie za dopłatą ;) ) Ważne jest dla mnie, żeby układ nie był bardzo skomplikowany i żeby działał na prostej zasadzie, którą opisałem już w 1 poście. Trochę się przeliczyłem myśląc, że to będzie łatwiejsze, może komuś wystarczy to co napisałeś, ale niestety mi nie bardzo i dzięki za pomoc :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje schematu włącznika zmierzchowego LED 12V z regulacją jasności i histerezą, który będzie zasilany z akumulatora samochodowego. Chce, aby układ dynamicznie reagował na zmiany oświetlenia, a także aby podświetlenie LED nie rozjaśniało się nagle, lecz stopniowo. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zastosowania fotorezystora lub fototranzystora oraz trudności w połączeniu funkcji histerezy z płynną regulacją jasności. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące użycia wzmacniaczy operacyjnych oraz układów PWM, jednak wyraził potrzebę prostszego schematu, który mógłby zrealizować.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA