logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki agregat do zasilania urządzenia typu booster ?

matt313 18 Paź 2011 16:10 2053 2
  • #1 10039970
    matt313
    Poziom 1  
    Witam, jestem tu nowy i kompletnie się nie znam a potrzebuje pomocy (info).
    Czy może ktoś wie czy da się użyć następującej konfiguracji: chce kupić agregat prądotwórczy tak żeby go móc podłączyć do boostera, czyli takiego prostownika samochodowego, którym można w razie wyładowania akumulatora, podłączyć i w ciągu kilkunastu sek uruchomić auto. Mam taki booster, na 220V, używałem go wielokrotnie, i super działa, ale podłączałem go do sieci 220v. Prowadzę firmę transportową i często się zdarza, że jakieś auto w zimę nie odpala z rana (bo np ktoś zostawił na światłach) Do tej pory korzystałem z sieci 220 ale zmieniłem miejsce siedziby i nie mam już dostępu. Potrzebuję porady czy to da się zrobić i jakie parametry musiał by mieć taki agregat, do wydania mam 3-4tys na ten cel.
    Pozdrawiam wszystkich elektroników na tym forum.
  • #2 10040985
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 459
    Nie wiem jakie masz samochody, czy na napięcie 12, czy 24V, ale wydaje mi się , że zainstalowanie na wózku akumulatora 12 lub 24V o pojemności 230 Ah (np. taki Link) znakomicie spełni rolę boostera. Ładowanie go można przeprowadzać nocą, a rano próbować nim "odpalać" samochody. Takie praktyki stosowano kiedyś na bazach transportowych i sprawdzały się bez problemów. Ważne jest, żeby akumulator 12V (lub 2 szeregowo dla 24V) były nowe i sprawne, oraz posiadały przewody rozruchowe o odpowiednim przekroju, a wózek na którym będą przewożone miał odpowiednią wytrzymałość.
  • #3 10047177
    190_Wojciech
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Podaj model lub parametry tego bostera postaramy się pomóc. Ew możesz wziąć pod uwagę pomysł kreślarza który też ma swoje zalety.
REKLAMA