logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie urządzenie rozruchowe do serwisu aut ciężarowych ?

Rolandos 16 Lis 2011 21:46 6646 10
  • #1 10147078
    Rolandos
    Poziom 19  
    Ocena: 129
    Witam serdecznie kolegów i koleżanki:) Pytanie jak w temacie, polecono mi urządzenie Booster BANNER P 12/24 TRUCK 12V/3200A 24V/1600A. Zdaję sobie sprawę, iż najlepszym rozwiązaniem jest aku. "matka", ale potrzebuje coś mobilnego na naprawy wyjazdowe w terenie. Jak z bezpieczeństwem użytkowania w/w urządzenia? Najbardziej obawiam się uszkodzenia elektronik w nowych pojazdach. Co sądzicie na ten temat?
  • #3 10149660
    Rolandos
    Poziom 19  
    Dokładnie jestem ciekaw opini użytkujących:)
  • #4 10150346
    Jan Nojszewski
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    Mam podobne w pracy. Używam czwarty rok bez zastrzeżeń. Są wersje z kompresorem i wewnętrznym prostownikiem. A prywatnie mam kupiony akumulator żelowy 18Ah i dorobiona obudowa . W "fabrycznych" są montowane akumulatory żelowe ok 20Ah.
  • #5 10150570
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    [quote="Jan Nojszewski"]Używam czwarty rok bez zastrzeżeń[/quote

Aha akumulator 20Ah poradzi sobie.....
  • #6 10150571
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    Może wspomóc rozruch lekko rozładowanego aku osobówki, ciężarówki to z tego na pewno nie odpalisz. , na drodze, przy rozładowanych bateriach to tylko "matka" a i tak czasami trzeba zdejmować mostek.
  • #7 10186531
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    Nie wiem czy to taki gadżet za 2700? Bo za 700zł tak.
    Jeśli pisze 1600A. to nie wiem, pewno nie zakręci bez baterii cięzarówką (bo i po co?), ale wiem, że mamy jakieś badziewie 600A i to osobówkę kręci.
    Po 10 min. szybkiego ładowania, na pewno odpali.
  • #8 10188569
    szaman108
    Poziom 31  
    Ocena: 907
    witam ja prywatnie używam jump starta z wurth jest tylko problem wszystkie napisy są pozmazywane więc nie jestem w stanie podać szczegółowych danych kopie ciężarowe jak szalony gabarytowo małe urządzenie ale wagę ma odpowiednią spacer na 100 metrów potrafi zmęczyć.Na serwisie mamy dwie sztuki podobne gabarytowo większe lecz nadają się tylko do osobowych jak dopadnę gościa z wurtha to spiszę dane z jego katalogu ale cena u niego to załamka 900euro plus wat ale mając dane tego urządzenia można poszukać w internecie ja swojego odkupiłem za 250 euro i jestem bardzo zadowolony mieści się spoko w moim caddy w starej budzie gdzie miejsca nie za wiele po załadowaniu klamotów
  • #9 10188840
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4207
    Kable rozruchowe i ładuj aku pojedyńczo z własnego samochodu - najpewniejsze rozwiązanie.
    4x żabki i kable do rozrusznika z BMW 5 i odpalisz wszystko.
    Czym wogole na ten teren wyjeźdzasz (pojazd).
  • #10 10195205
    Rolandos
    Poziom 19  
    decybel91 napisał:
    Czym wogole na ten teren wyjeźdzasz (pojazd).

sprinter 906 4x4.
  • #11 10195382
    cycleman
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jeżeli używasz sprintera i masz mobilny warsztat na samochodzie proponuje zainwestować w dwie baterie 110-120 Ah (nie musza być nowe) i wykonać prosty układ ładujący z alternatora. Sam instalowałem kilka w mojej firmie i doskonale się sprawdza. Baterie montujemy z tyłu samochodu (zabudowane) , 2 wtyczki typu "anderson" i wyłącznik do baterii na mostku. Zaletą jest ze baterie są doładowywane podczas pracy silnika, a na postoju masz 12V lub 24V po przełączeniu włącznika.
    Obciążenie alternatora jest niewysokie bo układ pracuje bez zarzutu z bezpiecznikiem 15A na przewodzie ładującym. Sam osobiście używam kabli 50sq o długości około 5m z możliwością przedłużenia o kolejne 3 lub 5. Sam koszt kabli jest chyba największy jeżeli masz możliwość zdobycia używanych baterii. Jedynym mankamentem układu jest to, że trzeba pamiętać o wyłączeniu mostka przed uruchomieniem silnika.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru mobilnego urządzenia rozruchowego do serwisu aut ciężarowych. Użytkownik rozważał model Booster BANNER P 12/24 TRUCK, zwracając uwagę na bezpieczeństwo użytkowania, szczególnie w kontekście nowoczesnej elektroniki w pojazdach. Uczestnicy podzielili się doświadczeniami, wskazując, że akumulatory żelowe (około 20Ah) są skuteczne, ale dla ciężarówek lepszym rozwiązaniem są akumulatory "matki". Niektórzy sugerowali użycie kabli rozruchowych z własnego pojazdu jako najpewniejsze rozwiązanie. Inni polecali inwestycję w dodatkowe akumulatory montowane w pojeździe, które można ładować podczas pracy silnika. Wskazano również na różnice w wydajności różnych modeli urządzeń rozruchowych oraz ich ceny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA