logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa switch siłownika w ekspresie KRUPS XP7240?

pawel.klos 19 Paź 2011 20:38 10935 27
REKLAMA
  • #1 10044685
    pawel.klos
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam
    W jaki sposób działa switch przy siłowniku, kiedy i w jaki sposób jest rozłączany??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10044852
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2644
    Rozłączany jest tylko przez krótki okres na początku ostatniego cyklu. Kiedyś próbowałem się przypatrzeć jak to działa, ale nie zauważyłem (trzeba by zespół kotła odkręcić od podstawy, co jest trochę kłopotliwe do takiego testu ekspresu).
    Gdy elektronika nie wychwyci tego krótkiego impulsu przerwy, to nakazuje opróżnić pojemnik na fusy lub pokazuje błąd.
    Na mikrowyłacznik naciska biały element, który prawdopodobnie się lekko obniża i przesuwa - powodując chwilowe rozwarcie styków.
  • #3 10045004
    pawel.klos
    Poziom 11  
    A czy może ten switch być od tego że mam komunikat opróżnij dwa pojemniki

Dodano po 2 [minuty]:

ten biały element mam obok tego switcha i go nawet nie dotyka
  • #4 10045100
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Może być. Jest chyba 2 lub 3 próby (po każdej nie udanej próbie nakaz opróźnienia pojemnika i szuflady, a potem już komunikat o błędzie - chyba 12 lub 13 (nie pamiętam).
    Wiem, że nie dotyka i dlatego tylko się domyślam jak może następować naciśnięcie tego switcha. Jak trafi jakiś podobny ekspres do mnie to postaram się rozgryźć to.
  • REKLAMA
  • #5 10045112
    pawel.klos
    Poziom 11  
    o czy ten plastik nie powinien się skręcić na sprężynie w momencie gdy siłownik idzie do dołu??

Dodano po 2 [minuty]:

i wtedy dociska switch??

Dodano po 4 [minuty]:

dziękuję bardzo
  • #6 10197919
    tombikur
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    I co Panowie, ktoś to rozgryzł do końca.

Walczę z takim krupsem i ni du du nie wiem o co kaman. Wywala mi błąd 12, wcześniej jednak prosi o wyjęcie pojemników i tej wąskiej szufladki .
    I też woda mi spod ekspresu wylatuje tak jakby nie podawał wody do wylewek kawy a gdzieś uchodziła.

Czy mogę liczyć na pomoc i podpowiedzi

Pozdrawia m
    Tomek
  • #7 10199639
    pawel.klos
    Poziom 11  
    błąd 12 jest połaczony z 13
    błąd 12 to:
    Brak impulsu wyrzutu w dwóch kolejnych pustych cyklach („switch”) (2 błędy w usterce 13)
    a 13 to:
    Brak impulsu wyrzutu w ciągu 3 s po powrocie dystrybutora do wyjściowej pozycji:
    Urządzenie proponuje wyjęcie i włożenie z powrotem pojemnika na fusy i szuflady i wykonanie pustego cyklu

czyli

Brak uniesienia sworznia:
    -zatkane sitka w komorze ekstrakcji kawy
    -wypadnięcie sworznia podczas podnoszenia siłownika (przywrócić odpowiednie naprężenie sprężyny)
    -„switch” niewłaściwie się zamyka
    -przewody zbyt mocno naprężone
    -brak zwolnienia dźwigni przez metalową część -> umieścić podkładkę grubość 1 mm ( 5 mm) pomiędzy przykręconą podstawą wyłącznika a metalową płytą
    -połączenie elektryczne złej jakości
    -„switch” niekompletny (ruchoma część)
  • #8 10199894
    tombikur
    Poziom 11  
    Witam

dzięki za odpowiedź.

A może by tak bardziej po polsku. :). Praktyk jestem.

Napiszę może co się działo z tą maszyną.
    Blokowała się całkowicie ta wąska szufladka wysuwana z boku ekspresu.
    Maszyna prosiła o wyjęcie tej szufladki ale nie można było jej wyciągnąć bo stała między dolnym a górnym tłokiem.
    Okazało się, że rozpadł się całkowicie jeden z segerów, który trzymał te 2 sprężyny we właściwej pozycji.
    Naprawiłem to, teraz górny tłok jak go nacisnąć wchodzi do kociołka i wraca przez odbicie sprężyn. W tym czasie zgarniak kawy wykonuje właściwy ruch.
    Po włączeniu ekspres prosi najpierw o wyjęcie tacki ociek i pojemnika na fusy a następnie tej wąskiej szufladki.
    Potem następuje napełnienie maszyny wodą, potem znowu wyjęcie tacek, szufladek itp. potem pompka zaczyna pchać wode, która nie wychodzi przez wylewkę kawy a wyłazi mi spod maszyny.

Jakieś pomysły, z góry dzieki.

Tomek
  • #9 10202602
    pawel.klos
    Poziom 11  
    Może masz do wymiany uszczelkę którą znajduje się pod dolnym sitkiem
  • #10 10203773
    tombikur
    Poziom 11  
    A czy w takim razie można to uszczelnić silikonem na wysokie tempreatury czy koniecznie uszczelkę trzeba wsadzić nową.
    I skąd masz pewność że to uszczelka? Myślalem takze o zaworku dwubarowym.
    Dopiero jutro rozbiorę ekspres ponownie i popatrzę skąd idzie woda.

Pzdr

Tomek
  • #11 10204217
    pawel.klos
    Poziom 11  
    woda z reguły idzie albo spod tej uszczelki albo z zaworu 2bar puszcza tam zimmering. Silikon odpada od tej zabawy ponieważ miałby kontakt z wodą
  • #12 10215390
    tombikur
    Poziom 11  
    Rozebrałem dziś ten ekspres ponownie żeby sprawdzić skąd idzie woda.
    Zawór 2 bar suchy, w okolicy dystrybutora, z uszczelki o której pisaleś też woda nie idzie bo ona w ogóle się tam nie pojawia. Nie ma wody w okolicy dolnego sitka.
    Po włączeniu ekspresu, ustawieniu godziny, osadzeniu zbiornika wody, maszyna prosi o wsadzenie pojemnika na fusy.
    Ponieważ nie ma obudowy bo palcem zwieram switch i maszyna zaczyna ruszać.,
    Napierw bodajże odzywa się dystrybutor tak jakby ustawiał się we właściwej pozycji, następnie pompa zaczyna podawać wodę węzykiem osadzonym w takiej białej przykrywce na górze białego cylindra w którym pracują 2 sprężyny.
    Mam nadzieję, że zrozumiale to opisuję.
    Woda wycieka w momencie kiedy górny tłok zaczyna schodzić ku dolnemu,
    woda pojawia się własnie na górze białego plastikowego cylindra.
    Rozebralem to ponownie, dalem silikonu ale guzik to dało.
    W środku jest jakby tłok w uszczelką posadowiony na sprężynie, poza tym biała pokrywka z węzykiem też ma dość cienką uszczelkę i jeszcze dodatkowo jest jedna mniejsza czarna uszczelka.

Co mam z tym zrobić bo mam już dość po woli.

Z góry dzięki za pomoc

Dodano po 8 [minuty]:

cieknie woda z pozycji 2

Dodano po 2 [minuty]:

sorry, nie wstawiłem wcześniej zdięcia. Zaporzyczone z elektrody zresztą. :)
    link

https://obrazki.elektroda.pl/9665956100_1322953025.jpg
  • REKLAMA
  • #13 10216706
    twitt
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    MARCIN.SLASK napisał:
    Może być. Jest chyba 2 lub 3 próby (po każdej nie udanej próbie nakaz opróźnienia pojemnika i szuflady, a potem już komunikat o błędzie - chyba 12 lub 13 (nie pamiętam).
    Wiem, że nie dotyka i dlatego tylko się domyślam jak może następować naciśnięcie tego switcha. Jak trafi jakiś podobny ekspres do mnie to postaram się rozgryźć to.

Cześć
    z moich obserwacji:

Plastikowa część wykonuje najpierw ruch w dół (~4mm), następnie ~15 stopni w lewo (omijając blaszkę switcha) a następnie w górę i obrót w prawo, przez co następuje docisk blaszki i impuls na switchu. Po wykonaniu cyklu blaszka jest zwolniona, plastik nie ma kontaktu z blaszką

Straszną mechanikę zaangażowali w ten proces, a co gorsza nie bardzo wiadomo co tam naprawiać :cry: ....

pozdrawiam
  • #14 10216819
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Do poprawnego działania musi zostać naciśnięty switch w trakcie końca cyklu, gdy tłok już jest na górze.
    I teraz pytanie, co powoduje, że nie jest on naciskany.
    Pamiętam, że w podobnym modelu nie było switcha na dole, ale za to były 3 na górze i "prowadnica", która porusza się w dół i w górę razem z tłokiem była z jednej strony zagięta i ona naciskała w górnej pozycji.
  • #15 10217540
    tombikur
    Poziom 11  
    Bardzo dzięki za zainteresowanie tematem.

Nadal jednak nie wiem jak to uszczelnić.
    Oglądalem te wszsytkie uszczelki, wyglądają na zdrowe, dałem silikon na wys. temperaturę, ale nic z tego, nadal leci woda jak górne sitko wędruje ku dolnemu.
  • REKLAMA
  • #16 10223888
    tombikur
    Poziom 11  
    Troszkę nowości w temacie...

Nieszczelność i wyciek wody z siłownika usunięty.
    Pomogła wymiana 3 oringów za 1,10 PLN :)

Nadal jednak maszyna prosi dwukrotnie o opróżnienie tacki na ociek, pojemnika na fusy i szufladki po kawie po czym wywala błąd nr 12.

Jakieś propozycje rozwiązania problemu.

Pzdr. Tomek
  • #17 10224183
    pawel.klos
    Poziom 11  
    Miałem podobną sytuację. Wymieniłem pojemnik na odpady i oczyściłem switche oraz je ustawiłem na nowo (blaszki)

pzdr
    pawlos
  • #18 10224236
    tombikur
    Poziom 11  
    Sęk w tym, że switch na dole siłownika w ogóle nie jest uruchamiany.
    I to nie to, że nie jest nie sprawny.
    Chodzi o to, że według mnie nie ma co go zwierać czyli rozwierać bo jak oglądałem to od spodu siłownika to nie widze nic - jakiegoś elementu - odpowiedzialnego za to.
    Czy ktoś ma może jakiś schemat jak to ma być złożone, zmontowane.

Pzdr. Tomek.
  • #19 10224256
    pawel.klos
    Poziom 11  
    też miałem z tym dylemat i też zadawałem takie pytania, ale zaczęło działać

Dodano po 10 [minuty]:

tombikur jak chcesz to podam Tobie nr telefonu na emaila to mogę powiedzieć co robiłem u siebie

pawlos
  • #20 10224340
    tombikur
    Poziom 11  
    Dobrze, podaj na PW i powiedz o której mogę zadzwonić.

Jeszcze chwilę tu siedzę przy kompie to mógłbym zadzwonić w ciągu dnia

Pzdr
    Tomek
  • #21 10242109
    tombikur
    Poziom 11  
    Czy ktoś już może doszedł do tego jak ma nastąpić rozwarcie switcha na dole zespołu siłownika. ?
  • #22 10248820
    twitt
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    tombikur napisał:
    Czy ktoś już może doszedł do tego jak ma nastąpić rozwarcie switcha na dole zespołu siłownika. ?

Okazuje się że nie następuje rozwarcie, tylko chwilowe zwarcie :)

Po odkręceniu zespołu kotła od obudowy (3 śrubki) i przechyleniu go na bok powinieneś zobaczyć od spodu otwór w metalowej podstawie, na której osadzony jest kocioł, a w nim małą metalową blaszkę - to jest ramię przełącznika.
    Jeżeli wciśniesz ręcznie tłok, zobaczysz że porusza się on w dół razem ze sporym białym plastikowym elementem. Element ten po wykonaniu ruchu w dół do końca wykonuje lekki obrót wokół osi tłoka, i w drodze powrotnej naciska blaszkę / dźwigienkę switcha wysyłając sygnał o zakończonym cyklu.
    Sam przełącznik widoczny jest od góry (podłączenie parą kabelków biały+czarny, gumowa przezroczysta osłonka na wierzchu), ale wymontować można go tylko odkręcając śrubkę od spodu zespołu kotła.
    Przełącznik do dostania w lokalnym sklepie elektronicznym

powodzenia
  • #23 10253484
    tombikur
    Poziom 11  
    Dziękuję za Twoja wypowiedź i chęć pomocy.

Dziś kupiłem i wsadziłem nowy switch. Próbowałem wszelkich możliwych połączeń.
    I na rozwarcie i zwarcie.
    Ale niestety, maszyna prosi ciągle o opóżnienie 2 pojemników i oczyszczenie tacki na kawę a potem wywala błąd 12. Nadal to samo.
    Cały czas mam wrażenie, że z jakiejś przyczyny nie dochodzi do zwarcia switcha.
    Siłownik widziałem od spodu, rozbierałem go bo brakowało mu jednego segera co powodowało brak napięcia 2 solidnych sprężyn w środku białego cylindra.
    Teraz to działa, górne sitko zsuwa się w kierunku dolnego sitka w kotle.
    dzieje się to przez pompowanie wody, następnie 2 sitka spotykają sie, jest chwilka przerwy i ponowna praca pompki chcącej tłoczyć wodę i w tym momencie maszyna przerywa cykl, górne sitko wraca ku górze a maszyna znowu woła o opóżnienie pojemników. I tak ze 3-4 razy po czym wywala błąd 12.

Ciekawą rzecz piszesz o spodzie siłownika. Jest tam taki biały plastik. De facto nie ma gdzie zrobić obrotu bo nie ma miejsca, ale mam wrażenie że to tu gdzieś jest problem.
    Nie wiem teraz już jak to poskładać. Może macie jakieś zdjęcie poglądowe jak to powinno być zmontowane od spodu.

PZdr
    Tomek
  • #24 10286204
    puch_
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam,

Mam taki sam problem z tym przełącznikiem na dole. Nie przełącza go. Chciałem podejrzeć jak on jest przełączany i odkręciłem plastik mocujący przełącznik i patrzyłem od góry. I ten biały plastik faktycznie obraca się schodzi na dół i później wracając do góry obraca się z powrotem w międzyczasie prawdopodobnie powinien nacisnąć dźwignię przełącznika. Niestety u mnie nie naciska i nie mam pojęcia dlaczego.

Jutro będę walczył dalej jak dojdę do jakiś wniosków to dam znać.

Pzodrawiam
  • #25 10286781
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Spróbuj naciągnąć mocniej sprężynę / wyprofilować (podgiąć) ramię switcha.
  • #26 10286805
    tombikur
    Poziom 11  
    Marcin,

którą sprężynę?. Chyba chodzi o tą pod białym plastikiem tak?
    Naciągnąć czy rozciągnąć. Jak ją rozciągnę to chyba osłabię.
  • #27 10287832
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Tak, o tą chodzi. Naciągnąć, bo ma ona ten biały element odpychać.
  • #28 10349508
    pawel.klos
    Poziom 11  
    expres po złożeniu zaczął działać

Podsumowanie tematu

✨ Switch siłownika w ekspresie KRUPS XP7240 działa poprzez chwilowe rozwarcie styków na początku cyklu, co jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania urządzenia. Problemy z komunikatami o błędach, takimi jak "opróżnij dwa pojemniki" oraz błąd 12, mogą być spowodowane brakiem impulsu z switcha, co może wynikać z zablokowania mechanizmu lub uszkodzenia elementów, takich jak sprężyny czy uszczelki. Użytkownicy sugerują sprawdzenie stanu sprężyn, czyszczenie switcha oraz ewentualną wymianę uszczelek. W przypadku nieszczelności, wymiana oringów może rozwiązać problem. Wiele osób podkreśla, że mechanika siłownika jest skomplikowana, a poprawne działanie switcha jest kluczowe dla zakończenia cyklu parzenia kawy.
REKLAMA