logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana świec żarowych. Czy trzeba wymieniać wszystkie?

maxiu133 20 Paź 2011 07:06 31849 7
REKLAMA
  • #1 10045715
    maxiu133
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Witam,
    jako początkujący mam takie małe pytanie.
    Czy wymieniając świece żarowe jestem z obowiązany wymieniać wszystkie cztery, czy tylko tą, która jest uszkodzona i nie grzeje ?
    Samochód to:
    VW Jetta Rok 2006 Silnik 1.9TDI 105KM

Dziękuję za poradę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10045723
    merolPL
    Poziom 27  
    Ocena: 45
    Powinno wymienia się wszystkie 4 ponieważ przy wymianie jednej reszta będzie grała inną mocą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10045728
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6716
    Zawsze wymieniasz komplet, bo dziś wymieniasz jedną za dwa dni spali ci się druga,za trzy trzecia, a za tydzień czwarta. Wię będziesz wymieniał świece wkurzając się przy tym czemu nie pali przecież wczoraj wymieniłem kolejną.
  • REKLAMA
  • #4 10045754
    maxiu133
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    OK, to chciałbym wiedzieć jeszcze czy wszystkie muszą być tej samej marki, bo ostatnio w serwisie wymienili mi tylko jedną i do tego skasowali mnie jak za zboże.
    Pytam, bo dokupię sobie sam.

Dzięki za odpowiedź.
  • Pomocny post
    #5 10046060
    wiesiek3d
    Poziom 29  
    Ocena: 655
    Oczywiście powinny być jednej marki, polecam BERU.
  • #6 10046369
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6716
    Powinny być jednej marki ze względu na charakterystykę grzania i pobór prądu, oraz charakterystykę zużywania się.Ale każdy robi to na co mu kieszeń pozwala. Nowe świece dobrze jest pokryć na gwińcie wysokotemperaturowym smarem, co ułatwi w przyszłości ich wymianę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 10047262
    wiesiek3d
    Poziom 29  
    Ocena: 655
    Zapomniałem jeszcze dodać żeby do odkręcania i dokręcania używać klucza dynamometrycznego !!!
    O ile dobrze pamiętam moment gięcia tych świec to 35 Nm, czyli bardzo mało, dlatego należy podczas odkręcania podchodzić do sprawy delikatnie.
    Zaleca się zgrzać silnik i podczas jego stygnięcia aplikowanie środka ułatwiającego odkręcenie np. WD40 ale poleca Wurth, i próby odkręcenia zacząć na jeszcze ciepłym silniku ale nie gorącym.
  • Pomocny post
    #8 10047706
    barteqqq
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    Przy odkręcaniu świec zachowaj czujność i delikatność bo jak urwiesz świecę to trzeba będzie dzryć głowicę , w sumie teraz wykręcają świecę bez ściągania głowicy ale nie dają 100% gwarancji że nic nie dostanie się do komory spalania. Przy odkręcaniu zwykłym kluczem możesz delikatnie stukać w niego młotkiem.

ALE przed odkręcaniem świec radzę wyciągnąć bezpiecznik który zabezpiecza świecę ( powinien być to duży bezpiecznik w granicach 30 - 40 A) lub jak go nie znajdziesz odkręć klemy od AKU.

A ja polecę świecę NGK - sam używam i nie narzekam - są już u mnie ok 7 lat i nawet w największy mróz nie ma problemów z odpaleniem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana świec żarowych w silniku 1.9TDI w VW Jetta z 2006 roku powinna obejmować wszystkie cztery świece, aby zapewnić równą moc grzania. Wymiana tylko jednej świecy może prowadzić do problemów z działaniem pozostałych. Zaleca się stosowanie świec tej samej marki, aby uniknąć różnic w charakterystyce grzania i poboru prądu. Użytkownicy polecają marki BERU oraz NGK. Przy wymianie należy używać klucza dynamometrycznego z momentem dokręcania 35 Nm oraz zachować ostrożność, aby nie uszkodzić świec. Dobrą praktyką jest stosowanie środka ułatwiającego odkręcanie, jak WD40 lub Wurth, oraz odkręcanie świec na ciepłym silniku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA