logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Świece żarowe 1.9TDI - wymiana na ciepłym czy zimnym silniku

andre7725 07 Maj 2009 19:30 70117 15
REKLAMA
  • #1 6502932
    andre7725
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jak wykręcamy świece żarowe to silnik powinien być rozgrzany czy zimny? Bo już zgłupiałem, jeden mechanik mówi tak , drugi tak. Będe wdzieczny za informacje.
  • REKLAMA
  • #2 6502943
    mr.Sławek
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    Mi sie wydaje że to nie ma znaczenia.
  • REKLAMA
  • #3 6502966
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 6503055
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Logicznie,rzecz biorąc na zimnym.Skąd ta logika, a po co wymienia się świece bo są spalone a jak świece są spalone to silnik raczej nie odpali, co w takim przypadku, należałoby grzać silnik aby wykręcić świece. To chyba bez sensu i potwierdzenie mojego rozumowania ;-)
  • REKLAMA
  • #5 6503096
    andre7725
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    [quote="Zygaqra"]Logicznie,rzecz biorąc na zimnym.Skąd ta logika, a po co wymienia się świece bo są spalone a jak świece są spalone to silnik raczej nie odpali, co w takim przypadku, należałoby grzać silnik aby wykręcić świece. To chyba bez sensu i potwierdzenie mojego rozumowania ;-)[/quote

Silnik TDi odpali bez świec żarowych jeśli temperatura jest powyżej +5 stopni C.
    Nie mniej to co napisałeś jest logiczne.
  • Pomocny post
    #6 6503255
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6503286
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 12041718
    bieniek1984
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    ogólnie czytałem dużo o tym i powiem szczerze że raz mi się urwała swieca ale to było na wariata robione na zimnym silniku. Teraz właśnie czeka mnie wymiana w drugim aucie do wymiany są dwie i już nic pochopnie nie robię. Zalewam od 2 dni świecę raz płynem hamulcowym raz WD40. Co do ciepły czy zimny chyba nie ma różnicy (osobiście skłaniam sie do zimnego bo przecież aluminium na ciepłym się rozszerza i średnica otworu się zwiększa oraz jak źle będzie szło to nawet się nie poczuje jak gwint się zrywa. Ważne żeby powoli raz do przodu kawałek raz do tyłu i podlewać na maksa preparatami i oby się udało.
    A na koniec tak jak to gdzieś wyczytałem jak ma się zerwać to się zerwie ale mam nadzieje że wszystkim się uda bez problemu wykręcić.
  • #9 12043256
    swap
    Poziom 13  
    Ocena: 71
    Mistrzunio1991 napisał:
    Obojętne, ale jeżeli głowica jest aluminiowa to na zimnym silniku lżej się wykręca.

a bliżej tą teorie można poznać ?
  • #10 12043374
    Waldemar z Kaszub
    Poziom 29  
    Ocena: 467
    Zawsze lepiej wykręcać na zimnym bo przy wykręcaniu na gorącym ryzykuje się ,że wykręci się razem z gwintem aluminiowej głowicy. Te gwinty często w proszek się obracają. Tyle na podstawie praktyki.
  • #11 12045878
    bieniek1984
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    dokladnie

Dodano po 5 [godziny] 46 [minuty]:

mi sie udało bez przygód wymienić :)
  • #12 17682061
    mxt
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Wymieniam tylko na zimnym to logiczne głowica się rozszerza i zaciska świecę, potem gwint się sypie.

Moderowany przez szymitsu21:

Następna porada tego typu zostanie nagrodzona ostrzeżeniem.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #13 17682329
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 538
    Od kiedy kur.... po podgrzaniu otwór się zamyka?? Od zawsze na fizyce uczyli że rozgrzany materiał rozszerza się "na zewnątrz", od zawsze wszelkie otwory po podgrzaniu się powiększały a wy tworzycie nowe zasady świata że otwór po podgrzaniu się zaciska? To może blok silnika do wciskania tulei suchych należy zamrozić??
  • #14 17682444
    przemallo
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Świece żarowe, które trudno ruszyć na zimnym, często wychodzą gładko na mocno rozgrzanym motorze. Nowe warto wkręcić na pastę ceramiczną.
  • REKLAMA
  • #15 17683206
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2561
    Ten temat sprzed 10 lat można zamknąć - przedstawia tylko stan niewiedzy technicznej z tamtego okresu.
    Świece żarowe należy wykręcać na rozgrzanym silniku. Nawet kilka aktualnych artykułów z prasy motoryzacyjnej o tym pisze.
    Rozszerzalność aluminium powoduje zawsze powiększenie otworów - na tyle, że zimne łożyska montuje się w gorące aluminium bez użycia młotka, a demontaż na gorąco jest łatwiejszy niż demontaż na zimno. Ponadto obecne świece żarowe mają mocno odsuniętą końcówkę na której następuje uszczelnienie do obszaru gwintu. Kto zajmował się silnikami o zapłonie iskrowym, ten pewnie wie co się dzieje ze świecą zapłonową wkręcaną na zimno, a wkręcaną na gorąco (kluczem dynamometrycznym), tam odległość gwintu do płaszczyzny oporowej jest niemal zerowa...
    No i oczywiście, dokręcanie świecy żarowej dopiero po ostygnięciu silnika.
  • #16 17683722
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 538
    BANANvanDYK napisał:
    przedstawia tylko stan niewiedzy technicznej z tamtego okresu.

No wybacz, 10 lat temu było średniowiecze? Stan wiedzy tych kilku "delikwentów" nie ma związku z "tamtym okresem" tylko z totalnym niedouczeniem

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej wymiany świec żarowych w silniku 1.9 TDI poruszono kwestię, czy należy je wykręcać na zimnym czy rozgrzanym silniku. Przeważa opinia, że najlepszym momentem jest zimny silnik, ponieważ aluminiowa głowica silnika rozszerza się pod wpływem ciepła, co powoduje zaciskanie gwintu świecy stalowej i utrudnia jej wykręcenie, a nawet może prowadzić do uszkodzenia gwintu w głowicy. Zaleca się stosowanie preparatów penetrujących (np. WD40, płyn hamulcowy) oraz delikatne odkręcanie „raz do przodu, raz do tyłu”. Jednak pojawiły się też argumenty, że rozszerzalność cieplna aluminium powoduje powiększenie otworów, co ułatwia demontaż na gorącym silniku, a nowe świece warto montować z pastą ceramiczną. Wspomniano również, że silnik TDI może odpalić bez świec żarowych przy temperaturze powyżej +5°C. Ostatecznie jednak większość praktyków i mechaników rekomenduje wykręcanie świec na zimnym silniku, aby uniknąć ryzyka uszkodzenia gwintu aluminiowej głowicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA