logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć syrenę alarmową do systemu Ropam NEO + PSR-RF?

michas61 22 Paź 2011 11:34 24567 11
  • #1 10052935
    michas61
    Poziom 1  
    Witam serdecznie

Zakupiłem urządzenia firmy Ropam do budowy alarmu w garażu z powiadamianiem SMS. Podstawowe układy to centralka alarmowa NEO z komunikacją GSM oraz moduł impulsowego zasilacza buforowego z wbudowanym dwukanałowym sterownikiem radiowym PSR-RF.

Założenia systemu:
    - aktywacja / dezaktywacja systemu za pomocą pilota (moduł PSR-RF)
    - instalacja 3 czujek kontaktronowych
    - instalacja 1 czujki PIR

W załączeniu przesyłam schemat podłączenia całości.

Tym samym zwracam się z gorącą prośbą do znawców tematu o kontrolę merytoryczną oraz proszę o poradę. Zaznaczam, iż nie jestem wykwalifikowanym automatykiem, bardziej początkującym samoukiem...

Na koniec mam również pytanie:
    w jaki sposób podłączyć do systemu syrenę alarmową ?

Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam

.....................................................
    mod:suworow
    Zapraszamy do zapoznania się z poradnikami, tematami wyróżnionymi i artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń:
    Zabezpieczenia stacjonarne. Systemy alarmowe, Kamery, Domofony, Napędy bram i rolet, Automatyka domowa. Tematy Wyróżnione i poradniki.
    Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum77.html

Zachęcam również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum510.html
  • #2 10054788
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    Witam,

Schemat połączeń poprawny. Jeśli chodzi o sygnalizator.. to zależy jaki będzie. Ogólnie to NEO posiada 2 wyjścia wysoko prądowe (O1 i O2) na których w stanie aktywnym pojawia się potencjał +12V względem masy (GND). Jeśli to "zwykły" tani sygnalizator to po prostu podłączasz "+" i "-" sygnalizatora odpowiednio pod złącza O1 lub O2 a masę GND. Do tego nie zapomnij o złączu sabotażowym w sygnalizatorze (podłączasz pod dowolne złącze wejściowe I oraz GND w module NEO). Możesz również dołożyć rezystancję 2,2 kohm w szereg (wtedy będzie EOL).
  • #3 10371194
    swap2008
    Poziom 10  
    Witam.
    Jestem w trakcie podłączanie tego alarmu i mam pewne wątpliwości czy czujkę BINGO mogę podłączyć jako 2EOL czyli tak jak na zdjęciu poniżej do wejścia I7 (jak na schemacie) ponieważ w instrukcji pisze wyraźnie że do tego typu połączeń służą wejścia I1-I6 a dla wejśc I7-I8 jest możliwa tylko konfiguracja NO/NC...;(

[/img]

Będe bardzo wdzięczny za odpowiedź czy:
    1. zdjęcie przedstawia poprawnie przygotowaną czyjkę do podłączenia jako 2EOL?
    2. co w przypadku gdy mam podłączyć 11 czujek do tego systemu? Po 2 szeregowo do wejść I1-I5 jako 2EOL+ jedna do I6? Wiem,że podobno może to wywołać fałszywe alarmy....
    3. czy temper otwarcia obudowy w takim przypadku podłączyć do gniazda I7?

Będe wdzięczny za pomoc - pozdrawiam.
  • #4 10371843
    maolat
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Skoro wejście I7 i I8 są tylko NC/NO to tam nie wepniesz czujnika jako 2EOL/NC, możesz te wejścia wykorzystać np. do sabotażu czujników.

Ad. 1. Jest OK.
    Ad. 2. Jeśli chcesz wpinać po dwie czujki na wejście to albo je łączysz szeregowo i w ostatniej dajesz rezystor 2,2k i wejście ustawiasz na EOL (to samo możesz zrobić z sabotażem).
    Możesz również podłączyć dwie czujki w konfiguracji 2EOL/NC (zajrzyj do https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic111689.html#3818628).
    3. W przypadku sabotaży w konfiguracji NC możesz je połączyć szeregowo i wpiąć np. na I7 lub I8 bez parametru 2,2k.
  • #5 10374440
    swap2008
    Poziom 10  
    ręce mi już opadają - o ile schemat "zwykłych" czujek jest dla mnie jasny jak np tu:

to z Bingo nie daję rady. Jeżeli ktoś byłby tak uprzejmy i sprawdzi oraz uzupełnił mi poniższy schemat to wysyłam mu duuuuuuuże piwo :cry: :| :D

• #6 10374483
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 10374828
    swap2008
    Poziom 10  
    skoro analogicznie to czy teraz jest ok?

-czujka oznaczona jako 1 - 2EOL/NC - (czujka wejścia z opóźnieniem 20s) do I1
    -czujki 2 i 3 - 2EOL/NC do jednej linii (I2)
    -czujka 4 i 5 j.w do I3 itd......
    -rezystory 2x1.1 kohm
    -czy podłączenie pozostałych elementów jest poprawne (klawiatura/sygnalizator)

Niestety do ROPAM'u producent nie dołącza tak porządnych schematów jak do SATEL'a stąd moje wątpliwości :cry:

pozdr.
  • #8 10375190
    buszmen78
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Hi kolego
    - nie kombinuj z dublowaniem linii dokup sobie EXP-I8 i masz kolejne 8 wejść 2EOL/NC
    Link EXP-I8
    -podłączenie wejść str. 18-20, kwestia ustalenia co masz gdzie w czujce
    Link NEO-PS instalator
    - opis podłączenia TPR1 masz w instrukcji instalatora str. 11
    A-A, B-B, GND-GND, +12V do +12V, w panelu masz dodatkowo dwa wejścia (także 2EOL/NC), zworki JT zdjęte
    Link TPR-1 instalator
    - w sygnalizatorze wymagane rezystory 2K2 jako obciążenie O1 i O2 (str. 20 w instrukcji NEO)

pozdro
  • #9 10376150
    swap2008
    Poziom 10  
    Dzięki za radę. :D
    Prawdopodobnie kupię ten expander - wtedy podłączę czujki jako 2EOL/NC jak tu:
    poustawiam wejścia w centrali .... i tu znowu pytanie - czy muszę dokupić kabel do programowania czy wszystko poustawiam z poziomu manipulatora?
    W instrukcji pisze o 3 możliwościach:
    -program PARTNER GSM-poł.modemowe
    -j.w. poł.lokalne
    -z poziomu menu serwisowego paneli dotykowych
    Niestety opisany jest tylko program PARTNER GSM :?:

P.S Wracając do schematu czy jest poprawny?Nie daje mi spokoju bo spędziłem nad nim sporo czasu :D :D :D Oczywiście przy założeniu,żę dołożę rezystory 2,2kohm do sygnalizatora, które już "wrysowałem" (po jednym na obwód akustyczny i optyczny)?
  • #10 10377772
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 10379718
    swap2008
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za rady - kupiłem jednak ekspander. Do tego kabel usb do programowania - z poziomu manipulatora nie jest to możliwe. Poniżej 2 końcowe schematy:

1. poł. szeregowe czujek 2EOL/NC

2. poł. z wykorzystaniem ekspandera (możliwe podłączenie 16 czujek jako 2EOL/NC - 6 w centrali/2 w panelu/8 w ekspanderze) - powinno hulać - zobaczymy ;)

schemat1:

schemat2:

Może komuś się przyda-pozdr. :idea:
  • #12 11352084
    draki8
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam, nie wiem czy jeszcze ktoś to czyta, ale jeżeli tak to mam jedno pytanko. Czy zasilanie głównego modułu który jest w skrzynce montażowej ma być prądem stałym czy przemiennym. Dodam że mam cały zestaw i jest transformator zasilający ale układu Greca do prostowania prądu nie ma, a na płytce jest napisane +DC -AC w miejscu podłączenia zasilania. Jak to rozumiec??????

Moderowany przez sharp:

NEO-PS = 16÷20V/AC lub 20÷30V/DC - to jest cytat z instrukcji instalatora do której odsyłam.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia syreny alarmowej do systemu Ropam NEO z modułem PSR-RF. Otrzymał potwierdzenie, że schemat połączeń jest poprawny, a syrenę można podłączyć do wyjść O1 lub O2, zapewniając odpowiednie zasilanie oraz podłączenie do złącza sabotażowego. W dyskusji poruszono również kwestie podłączenia czujek, w tym czujki BINGO, oraz zalecenia dotyczące użycia rezystorów EOL. Użytkownicy sugerowali zakup expandera EXP-I8 dla dodatkowych wejść oraz podłączenie czujek w konfiguracji 2EOL/NC. Na koniec, użytkownik zapytał o wymagania dotyczące zasilania głównego modułu, co wywołało dodatkowe pytania o typ zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA