logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć alarm ROPAM NEO PS z czujkami TITAN AG i syrenami SL 550?

arturek2007 18 Lut 2015 22:58 2859 9
  • #1 14453667
    arturek2007
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam potrzebował bym schemat podłączenia Alarmu ROPAM NEO PS mam CZUJKI TITAN AG 12 sztuk oraz Syreny x2 sl 550 panel TPR 1 Prosił bym o jakiś szczegółowy schemat ponieważ będę to robił po raz pierwszy . Oraz
  • #3 14454065
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Drogi kolego,
    Na forum pomagamy, a nie robimy wszystko za kogoś, co oznacza że wymagany jest przynajmniej minimalny wkład własny, odrobina zaangażowania. Dostałeś link do podobnego tematu. Przygotuj na tej podstawie i podstawie instrukcji swój schemat, opisz jaką funkcjonalność chcesz osiągnąć ( programowanie). To co napisałeś do tej pory zgodnie z regulaminem/ zasadami panującymi na forum nadaje się tylko do kosza.
    Ponieważ jest to Twój pierwszy wpis, postanowiłem dać Ci szansę.
    czekamy na konkretne informacje.
    Pozdrawiam
  • #4 14454683
    arturek2007
    Poziom 2  
    Więc jak najbardziej ze znalezieniem tego co kolega mi podesłał poradziłem sobie. Z tym , że problem polega na tym iż w module wejść mam 8 plus 2 w panelu a czujek mam 12. I z tąd moj problem z podłączeniem tego.
  • #5 14454722
    raffin
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    To musisz dokupić ekspander 8 wejść EXP-I8
  • #6 14455075
    arturek2007
    Poziom 2  
    To o tym rozszerzeniu wiem ale prawdopodobnie można dwie czujki wpiąć w jedno gniazdo .
  • #7 14455099
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15490
    arturek2007 napisał:
    To o tym rozszerzeniu wiem ale prawdopodobnie można dwie czujki wpiąć w jedno gniazdo .

Wpiąć się da, pytanie tylko w jaki sposób ma to wtedy niby działać?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 14455120
    norek1991
    Poziom 19  
    Ocena: 62
    Poprawcie mnie jeśli piszę głupoty, bo znawcą w temacie alarmów nie jestem ale jeżeli połączyć szeregowo czujki w konfiguracji NC? Oczywiście wiem, że nie jest to w pełni bezpieczne połączenie ale w przypadku jakiś "mniej ważnych" pomieszczeń można by chyba zastosować szeregowe połączenie?
  • #9 14455211
    raffin
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    Jeśli masz instalacje 6x0,5 do każdej czujki, to w ostateczności możesz zrobić szeregowo po 2 czujki nawet 2EOL i będzie działać poprawnie.
    Co prawda nie będziesz miał wtedy informacji która czujka/z którego pomieszczenia została naruszona.
    NO/NC nie jest dobrym rozwiązaniem, ale pamiętaj, że w tej centralce wejścia 7 i 8 są TYLKO NO/NC!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu podłączenia alarmu ROPAM NEO PS z czujkami TITAN AG oraz syrenami SL 550. W odpowiedziach zasugerowano, aby użytkownik samodzielnie przygotował schemat na podstawie dostępnych instrukcji. Wskazano, że do podłączenia 12 czujek potrzebny będzie ekspander 8 wejść (EXP-I8), ponieważ panel ma ograniczoną liczbę wejść. Dyskutowano również o możliwości podłączenia czujek szeregowo, co może być mniej bezpieczne, ale możliwe w przypadku mniej istotnych pomieszczeń. Zwrócono uwagę, że w przypadku podłączenia szeregowego nie będzie informacji, która czujka została naruszona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA