Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ropam NEOGSM-IP czy jest prawidłowo podłączony

sunfires 16 Nov 2018 18:08 4254 8
    sunfires
    Level 9  
    Witam

Proszę o ocenę czy schemat jest podłączony prawidłowo, nie ukrywam że to mój pierwszy alarm i starałem opierać się na tym co przeczytałem na forum. Mam tylko wątpliwości odnośnie sygnalizatora opt-aku.

Zestaw zawiera:
    Centralę Ropam NeoGSM-IP, manipulator ROPAM TPR-4WS, czujki BOSCH Gen2 ISC-BPR2-W12, sygnalizator Yotogi TI700 i sterownik radiowy Ropam RF-4-2K.

Ropam NEOGSM-IP czy jest prawidłowo podłączony
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    sunfires
    Level 9  
    Przepraszam, mój błąd w rysunku. Ogólnie jest 6 czujek, każda podłączona pod osobne wejście. Jutro mam zamiar podłączyć zasilanie i bawić się z konfiguracją.

Dopiero uporałem się z siecią w budynku, roletami (supla+zamel) i oświetleniem LED. A czeka mnie jeszcze sterowanie piecem ale tu muszę czekać na serwisanta do podłączenia modułu w piecu. Teraz człowiek sobie dopiero zdaje sprawę ile rzeczy by położył inaczej i ile kabli dołożył :)
    User removed account
    Level 1  
    sunfires
    Level 9  
    Przede wszystkim wielka nauka na przyszłość pociągnąć do każdego gniazdka skrętkę, a nawet podwójnie, oczywiście wszystko sprowadzone do jednego miejsca. W ostatnim czasie kilku moich znajomych się budowało i nie mogę uwierzyć w naiwność ludzi, że jeden punkt na 100m i 2 piętrach wystarczy, "bo przecież teraz jest wifi". A druga nauka to robić wszystkie zdjęcia przed zalaniem, zatynkowaniem, czegokolwiek na stałe. Jedna dziurka wiertarką może wydłużyć wykończenie o 2 tygodnie :)
    sunfires
    Level 9  
    Mam jeszcze pytanie odnośnie czujek, bo nie do końca pojmuje zasadę działania. Podłączyłem się do systemu poprzez USB. I teraz na niektórych czujkach dostaję komunikat 1,1k a na niektórych 2,2k. Nigdzie nie mogę doszukać się który komunikat co oznacza (tak po prostemu). Przy rozbrojonym alarmie tak samo krzyczy mi manipulator o sabotaż na czujkach podczas gdy wykryje ruch.
    sunfires
    Level 9  
    Czyli prawidłowe wskazania powinny pokazywać 1,1k. Szczerze to przy montażu rezystorów nie zwróciłem uwagi na kolory na nich, założyłem z góry że w zestawie były 2 osobno na jednym pasku więc to będą te do syreny, a reszta była na paskach osobno po 10 bodajże to były te 1,1. Muszę wziąć dobrą latarkę bo jak dla mnie nie widzę na nich różnicy między brązowym, a czerwonym.
    fred4u
    Level 26  
    Tak trochę off-topic, nigdy nie rozumiałem idei stosowania różnych wartości rezystorów dla EOL i DEOL. Nie ma to żadnego rozsądnego technicznego wytłumaczenia, przecież równie dobrze czujki działałyby z EOL 1k1 i DEOL 2x1k1 (o ile centralka będzie zaprojektowana do odpowiedniego interpretowania takich wartości).
    Niby drobiazg, ale ułatwiłoby to życie instalatorom (w praktyce sporo elementów systemowych montowanych jest w mało "przyjaznych" miejscach - typu ciemno, ciasno itp.).