logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak odczytu temperatury z czujki ESM-10 na ECL 300 Comfort, co zrobić?

jerbro 24 Paź 2011 10:49 1834 2
  • #1 10060044
    jerbro
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

po podłączeniu czujki ESM-10 (temperatura wewnętrzna) nie mam informacji o temperaturze na wyświetlaczu. Dalej pokazuje "--". Mierzyłem rezystancję bezpośrednio na stykach regulatora. Jest 1084R. Wygląda więc wszystko w porządku.
    Czy trzeba w jakiś sposób aktywować to wejście pod które podłączona jest czujka? Mogę prosić o jakąś podpowiedź.
  • #2 10060864
    prezes5000
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Musisz aktywować sterowanie od temp. wewn. w sterowniku a nie od temp. zewn.
  • #3 10066938
    jerbro
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    prezes5000 napisał:
    Musisz aktywować sterowanie od temp. wewn. w sterowniku a nie od temp. zewn.

Jeżeli mówisz o linii 20 w której ustawiamy wg którego czujnika pracuje regulator, to nie ma to żadnego znaczenia. Temperatura jest pokazywana na wyświetlaczu bez względu na status ON/OFF w linii 20.

Czujnik jest na pewno sprawny. Zamieniałem między sobą czujniki zewnętrzny i wewnętrzny. Ciągłość przewodów od listwy do regulatora sprawdzona. Jest ok.
    Nie mam pomysłu. Na razie co przychodzi mi do głowy, to uszkodzony regulator i telefon do przyjaciela, czyli do serwisu.

Po telefonie do serwisu i sprawdzeniu dwóch parametrów (linia 10 i linia 141) wskazanych przez fachowca usterka została usunieta.
    W linii 10 zamiast "0" miałem "5". Wskazania temperatury wewnętrznej są prawidłowe
REKLAMA