logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2 generacja - sonda lambda czasem działa na gazie czasem nie

Myrek1 25 Paź 2011 06:46 3468 7
REKLAMA
  • #1 10063186
    Myrek1
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Witam,
    Mam od dłuższego czasu problem z LPG, mianowicie jest lipa z wolnymi obrotami (teraz to jakoś wyregulowałem) i czasem auto ma czkawki przy przyśpieszaniu.

Podłączyłem kompa pod instalkę i z tego co widzę, na benzynie sonda lata sobie od 0 do 0,9V, czyli jest ok. Ale jak przełącze na gaz to jest 0 cały czas. Dopiero jak dodam gazu, tak że silnik zakręci powyżej 3000rpm to wskakuje przez zółty do czerownego kwadracika i dalej spada w pobliże zera. Wygląda na to, że sonda lambda nie działa po przełączeniu na gaz. Co może być tego przyczyną? Jak myślicie?

Dane auta i insatalki:
    Nissan Sunny N14 Ga14DE (wielopunkt 1.4);
    TPS: 0-5V;
    Lambda 0-1V;
    LPG Landi LES01, parownik Landi.
  • REKLAMA
  • #2 10064993
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4222
    Emulator sondy.
  • REKLAMA
  • #3 10065084
    Maher
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Żle masz wyregulowaną instalacje, zarówno przy wysokich obrotach i obrotach jałowych sonda powinna zmieniać się od 0-9. Możesz albo zrobić jeszcze raz kalibracje lub delikatnie odkręcić śrubę na reduktorze.
  • #4 10065208
    Myrek1
    Poziom 23  
    @decybel91
    Emulator chyba by nie zakłócał odczytu przez centralkę LPG (na niej mam te odczyty), chyba że się mylę? Poszukam schematu podłączenia emulatora.

@Maher
    Wiem o tym, tak lata na benzynce. Jak kręcę na reduktorze to nic się nie zmienia, auto po prostu gaśnie albo ma za wysokie obroty. Odczyt sondy nawet nie drgnie. Skoro auto dostaje wyższych obrotów to mieszanka jest wzbogacana, więc chyba odczyt powinien skoczyć powyżej 0,0V? A tu się nic nie dzieje.

Auto jakoś jeździ, pewnie dlatego, że krokowiec reguluje tylko po TPSie.

Dzięki
  • REKLAMA
  • #5 10065213
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6532
    Emulator nie ma nic do odczytu sygnału sondy przez centralkę LPG, ona zawsze widzi rzeczywisty sygnał z sondy.

Ja myślę, że tu nie ma czego regulować tylko trzeba zregenerować reduktor...
  • REKLAMA
  • #6 10065371
    Myrek1
    Poziom 23  
    tzok napisał:
    Emulator nie ma nic do odczytu sygnału sondy przez centralkę LPG, ona zawsze widzi rzeczywisty sygnał z sondy.

Ja myślę, że tu nie ma czego regulować tylko trzeba zregenerować reduktor...

Reduktor był jakiś czas temu rozkręcony, czyszczony itp.
    Ale jakby była to wina reduktora to czy auto jeździło by normalnie? Wydaje mi się, że śmiga nawet lepiej na gazie niż benzynie ;) Tylko co jakiś czas jest problem z przyśpieszaniem, ale to wina błędnego odczytu sondy.
  • #7 10065458
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3482
    Myrek1 napisał:
    jakby była to wina reduktora to czy auto jeździło by normalnie

Przecież nie jeździ normalnie.
    Przytkaj mu dolot powietrza i zobacz czy sonda pójdzie na bogato.
  • #8 10066322
    Maher
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Sprawdź też silniczek krokowy LPG (może jest zaklejony, jak w programie pokazuje że się rusza to nie znaczy że tak jest w rzeczywistości).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją LPG w Nissan Sunny N14, gdzie sonda lambda nie działa poprawnie na gazie, co objawia się brakiem odczytu napięcia poniżej 3000 rpm. Na benzynie sonda działa prawidłowo, zmieniając napięcie od 0 do 0,9V. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w regulacji instalacji lub w reduktorze. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym sprawdzenie emulatora sondy, regulacja reduktora oraz kontrola silniczka krokowego LPG. Wskazano również, że przytkany dolot powietrza może wpłynąć na odczyt sondy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA