Lista zawodów przeznaczonych do deregulacji w pierwszej transzy:
20. Pracownik ochrony fizycznej I stopnia
21. Pracownik ochrony fizycznej II stopnia
22. Pracownik zabezpieczenia technicznego I stopnia
23. Pracownik zabezpieczenia technicznego II stopnia
Dla pracowników zabezpieczenia technicznego obecne wymagania:
Obecnie wymagane jest wykształcenie zawodowe techniczne o specjalności elektronicznej, elektrycznej, łączności, mechanicznej lub ukończenie kursu pracowników zabezpieczenia technicznego albo przyuczenie do wymienionych zawodów na podstawie odrębnych przepisów.
Przyszłe wymagania:
Zniesienie kursu i licencji. Zamiast kursu wprowadzone zostanie szkolenie obejmujące niezbędne zagadnienia, a zamiast licencji -‐ wpis na listę kwalifikowanych pracowników zabezpieczenia technicznego. Przedsiębiorca wykonujący działalność gospodarczą w tym zakresie będzie obowiązany do zawarcia umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej
za szkody wyrządzone podczas działalności.
Na razie jest to propozycja ministerstwa sprawiedliwości, nie ma do tego przepisów wykonawczych, dlatego to tylko moje teoretyczne rozważania
O ile nie jestem jakimś zagorzałym zwolennikiem licencji to w/w propozycja to jakaś śmieszna mi się wydaje. Zdobycie licencji II stopnia nie jest szczególnie ciężkie:
- przy odpowiednim wykształceniu (wydanie licencji przez Policję 400zł)
- przy braku wykształcenia w danym kierunku 2500zł szkolenie + 400zł za licencje
w zamian klient ma przynajmniej teoretyczną pewność że osoba mająca licencję coś potrafi zrobić i jest osobą nie karaną.
W/g nowych przepisów wystarczy że się zapłaci ubezpieczenie które będzie obowiązkowe dla prowadzących DG. Ma to zwiększyć konkurencje - lekka kpina zważywszy że i tak systemy robią wszyscy i nikt nad tym nie panuje.
Wprowadzenie obowiązkowych ubezpieczeń chyba bardziej rozwinie szarą strefę niż dostęp do pracy większej rzeszy "instalatorów" a "uwolnienie" niektórych zawodów z regulacji prawnych to tylko dla otarcia łez dla wyborców